banner564

Onlar ihmalin kurbanı

Emirnameler yüzünden yatırımlardan mahrum kalan Karpaz insanı; hayvan hastalıkları, sağlık sorunları ve işsizlikten dert yanıyor

Onlar ihmalin kurbanı
banner598

 Sonuç CEVİZCİ

Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden biri olan Karpaz’da sorunların giderek artması, bölge insanında moral bozukluğu yaratıyor. Mali sıkıntıları büyük ölçüde aşan Yeni Erenköy’ün Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak ve köy muhtarlarının yanı sıra, Diyalog’a konuşan vatandaşlar ‘emirnameler’ yüzünden bölgeye yatırım yapılamadığını söyledi. Bunun büyük bir mağduriyet yarattığına dikkat çeken Belediye Başkanı Yeşilırmak, sorunların çözülmemesi halinde eyleme başvurulacağını söyledi.
   Bölge halkı ise hayvan hastalıkları yüzünden yaşanan sıkıntıları ve sağlık sorunlarını dile getirdi. 
   İşte görüşler:


Emrah Yeşilırmak (Yeni Erenköy Belediye Başkanı):
Bölgemizin en önemli sıkıntı emirnamelerdir. Bu bölgenin belini kıran bir devlet politikasıdır. Çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için geçici bir süre konulabilir ancak sağlıklı bir imar planı ile bölgede yapılaşma olabilir. 
Ancak yatırım gelmediği için emlak, temizlik, vergi, sağlık alanlarında kaybı var.  
Emirnameler ile ilgili İçişleri Bakanlığı ile görüştük. Bir ay içerisinde emirname ile ilgili ciddi bir adım atılmasını bekliyoruz. 
Bir ay süre tanıyacağız hükümete eğer adım atılmazsa bölge halkı olarak ciddi tepki göstereceğiz. Bölgemize üniversite istiyoruz. Bölgemize bucak hizmetlerinin verilmesini de istiyoruz. Kuzey sahili turizm kalkınma alanı olarak verildi ancak dört otele çivi dahi çakmadı. Ya yatırımlarını tamamlasınlar ya da hükümet iptal etsin bu izinleri.

Göksal Hacıhasoğlu: 
Birçok konuda sıkıntılarımız var. Emirnameler ile sıkıştırılmış bir bölgeyiz. Emirnameler için gerekenin yapılmasını bekliyoruz. Mağusa ve Yeniboğaziçi yaptıkları planlamayı bizim içinde yapmalarını talep edeceğiz. Eğer bir sonuca varamazsak bölge halkı olarak çok ciddi tepkiler vereceğiz. Ova yollarımız da kötü durumda. 

Feridun Hoca:
45 yıldan beri bu bölgeye hiç yatırım yapılmadı. Ekonomik olarak iyi bir durumda değiliz. 2004 yılında çıkarılan Karpaz emirnamesi ile yatırım yapılamıyor. Araziler, tarlalar korunsun diye emirname konulduğu söyleniyor ancak yer kalmadı ki ucuza satıldı gitti. Bölgemize sosyal tesisler yapılması gerekiyor. 

Hüseyin Yeşilbulut:
Aylardır ameliyatlıyım hayvanlarıma gidemiyorum. Mandırama giden yola girilmez, dereler geçer. Eşim gidiyor hayvanlara bakmaya her gün bir kaza başına gelebilir. Tankerler yan yatıp gidiyor yolda. Rahatsızlanmadan önce talep ettim yolun yapılmasını söz verildi ancak ses yok. Yağmurlarda yol sular altında kaldı bataklık oldu. 

Mustafa Şah:
Bölgemize bir hastane şart oldu. Gazimağusa Hastanesi bizi kurtaracak bir konumda değil. İnsanlarımız yolda giderken ölüyor. Hasat zamanı Zeytinlerle harnupları çalıyorlar. Ahırlardaki çapa, bıçkı, baltaları çalıyorlar. Yollarımız sıkıntılı, kazalar oluyor. Görev yapamıyorlarsa koltukta oturarak halktan vergi almasınlar.  

Mesut Yıkıcı:
İşsizlik oranı maksimum düzeyde. Bir plan ve program içerisinde ülkeye hizmet edemedik. Belediyeler Reformu hayata geçirilmeli.  Karpaz Derneği kurduk. Yeni Erenköy bucak statüsüne resmi olarak kazandırılmalı. Bir kaymakamlık kurulmalı burada. Emirnameleri konuşmaktan usandık. İvedi olarak imar planı çıkarılmasını istiyoruz. Tarım alanları, yatırım alanı, koruma alanı neresi olacak bilmek istiyoruz. Değerli sahiller sözde yatırımcılara verildi ancak yatırım yapılmıyor. Ellerinden alınıp topluma yarar sağlayacak şekilde değerlendirilmeli. Kırsal Kalkınma Programı çıkarılmasını istiyoruz.

Pınar Körük: 
Gençlere kırsal kesim arsası verilmedi. Emirnamenin kalkmasını istiyoruz. Sağlık Merkezi’nde ilaç bulamıyoruz. Gece 12’den sonra doktor yok ama hastane 24 saat açık uygulaması var. Aracı olmayanlar nasıl Gazimağusa’ya gitsin.

Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili): 
İmar yasasından dolayı arsalar değer kaybediyor.  Tarlalar çok ucuza satılıyor. Alım işi bitince imar yasası değişmiş olacak herhalde. Makamlara gittiğiniz zaman işiniz olmuyorsa Meclise dilekçe veriniz. Anayasa değişikliği gündeme gelmeli. Tatil sırasında alınan kararlar geçersiz sayılıyor. 

Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili):
Emirnamelerle ilgili herkes rant peşinde. Tarlaların çoğu satıldı. Yap sat sistemi ile tatilciler oluştu. Tütün fabrikasını bertaraf ettik. Uygulanan emirnamelerde düzenlemeler yapılmalı. Burcella hastalığına sahip hayvanların satılacağı söylendi. Hayvanlar karıştı hangisi hasta hangisi değil belli değil. Hastalık giderek yayılıyor. Gençler için sosyal alanlar kurulmalı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473