banner564

Trafikte reform

"Yabancılara araç kullanmaları öncesinde intibak programını tamamlama şartı geliyor" diyen Bakan Atakan, ehliyet alınırken yazılı sınav olacağını belirtti

Trafikte reform
banner598

 Özgül Gürkut MUTLUYAKALI

Kuzey Kıbrıs’ta dörtlü koalisyonun ardından kurulan UBP-HP koalisyonunda koltuğunu koruyan bakanlardan biri olan, HP kanadına mensup Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, yeni dönemdeki vizyonlarında değişiklik olmadığını, var olan kemikleşmiş sorunları ortadan kaldırıp, mümkün mertebe çağın gerektirdikleri ve teknolojinin geldiği nokta itibarıyla vatandaşın hayatını kolaylaştıracak adımları atmak istediklerini söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, yeni dönemdeki hedefleri konusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtladı; bakanlığının sorumluluk alanındaki dairelerle ilgili öngörülerini ve çalışmalarını paylaştı.

Trafikte ana unsur insan…

Tolga Atakan, trafik sorunuyla ilgili teşhisinin ve çözüm yollarının ne olduğu sorusunu yanıtlarken, trafiğin çok bacaklı bir unsur olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu:
“Bizde bu bacakların birçoğu eksik. Örneğin karayollarında artan nüfus ve artan araç sayısına paralel alternatif yolları devreye koyamadık. Bu da ister istemez, ciddi anlamda belli noktalarda trafik kilitlenmesine yol açıyor. Trafik güvenliğine yönelik alt yapı yatırımlarını hayata geçiremedik. Örneğin bariyer, aydınlatma, gece şartlarında araba kullanmayı kolaylaştıran reflektör ve yol çizgilerimiz eksik. Denetim de maalesef bir süredir şikayet ettiğimiz eksikliklerimizdendir. Eğitim konusunda göreve geldiğimiz günden beri çalışmalar yürütüyoruz. Yakında ehliyete ulaşabilmede belli standartları yakalamış olacağız. Bütün bir bileşenler bir araya geldiğinde trafik güvenliğinden söz etmek mümkündür. Birçoğunda belli bir aşamaya geldik, yakın zamanda hayata geçireceğiz ama bunları hayata geçirdiğiniz noktada da ‘tamamdır bu iş bitti’ diyemiyoruz çünkü bütün bu bileşenlerin toplandığı nokta var, o da insan faktörüdür…”

Ehliyet sınavında yazılı da olacak
Şoför okulları ve sürücü eğitimi konusunda AB normları çerçevesinde hazırlanmış dört tüzük bulunduğunu, mevcut şoför okullarının yeni müfredat üzerinden eğitim vermeleri ve sıkıca denetlenmelerinin sağlanacağını belirten Atakan, ehliyet sınavlarının yazılı sınav bölümü de olacak şekilde düzenleneceğini ifade etti.
Atakan, tüzüklerde öngörülen geçiş süreçlerinin yıl sonundan önce tamamlanmasını öngördüklerini bildirdi.

Yabancı sürücülere intibak programı
Yabancıların araç kullanmasında rahat olan ehliyet değişimini sıkılaştırdıklarını, özellikle sağdan akan trafikte ehliyeti olanların sol trafiğin uygulandığı KKTC’de zorluklar yaşadığını, bunu dikkate alarak bir intibak programı hazırlandığını açıklayan Tolga Atakan, “Bu intibak programını tamamlayanların ehliyetlerini çeviriyoruz” dedi.
Atakan, bazı ülke mensuplarının ehliyetlerinde sahtelemeler yapıldığını, bunu dikkate alarak bir kara liste oluşturduklarını, kara listedeki ülkelerin ehliyetlerini taşıyanların değişim ve intibak yapamayacağını, ehliyet sınavına girmesi gerekeceğini anlattı.

Doğal dere yatakları kaybedildi…
Sel felaketi sırasında 4 gencin hayatını kaybettiği Ciklos’ta devam eden çalışmalarla ilgili soruları yanıtlayan Atakan, KTMMOB’nin kapsamlı raporda da belirtildiği gibi o bölgedeki doğal dere ve su yataklarının bir şekilde kaybedildiğini ifade etti. Atakan, şu bilgileri paylaştı:
“Mühendislik bize yol ile suyu ayırmayı emrediyor. Bu çerçevede ODTÜ uzmanlarından kapsamlı bir proje talep ettik. Su İşleri Dairesi boyutlandırmasını yaptı. Ciklos’ta kolektif bir çalışma yürütülüyor. Suyla yolu birbirinden ayıracak bir mühendislik ortaya konuluyor. Biraz geç kalındı, süre uzadı, bunun nedeni mühendislerin gerçek anlamda konuyu çalışıp projelendirmeyi yapmasını beklemekti ki bu doğru bir şeydi. Şu anda gayet hızlı ilerliyor. Yaklaşık bir-bir buçuk aylık bir çalışma süresi kaldığını tahmin ediyorum. Proje tamamlandığında yolun o bölümünde, yol ile su yolları ayrılmış, tehlike de bertaraf edilmiş olacak.”

Geçitkale uçuşlara açılacak ama…
Tolga Atakan, Geçitkale Havaalanı’nda hükümetin yapmak istediğinin ne olduğu sorusu üzerine “Bugün tek havaalanımız ve tek pistimiz var, orada bir şey olursa nefes borumuz kesilir. Dolayısıyla atıl duran ikinci havaalanını süratle hayata geçirmemiz lazım. Hiçbir şey yapamasak bile, acil durumlarda bir uçağın oraya inebilmesi için Geçitkale’nin aktif ve hazır olması lazım” dedi.
Atakan, Ercan Havalimanı’ndaki projenin tamamlanması için bu yılın hedeflendiğini, bazı sarkmalar olabileceğini ama fazla uzamayacağını, şu anda işlerin takvime uygun gittiğini söyledi. Döviz krizine bağlı olarak bazı ekipmanların alımında sıkıntı yaşandığını kaydeden Atakan, ikinci pist inşaatının eylülde tamamlanmasının hedeflendiğini, birçok donanımın da ya takıldığını ya da sipariş edildiğini ve yakında takılacağını anlattı.

Telekomünikasyonda ciddi problemler yaşanıyor
Tolga Atakan, Telekomünikasyon Dairesi’nde teknik altyapıda ciddi problem yaşandığını ve bunun vatandaşa verilen hizmete yansıdığını, vatandaşın ödediği bedelin karşılığını bu sorunlar yüzünden alamadığını söyledi. Son 5-6 yıla bakıldığında Telekomünikasyon Dairesi'ne altyapı ve istihdam için bir kuruş kaynak ayrılmadığını, geçen hükümet döneminde ayrılan kaynağın dövizdeki dengesizlik yüzünden kullanılamadığını, bu yılki bütçeye de teknik altyapının güçlendirilmesi için çok önemli bir adım olacak şekilde 22 milyon TL kaynak konulduğunu anlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474