banner564

Ortaçağ Kıbrıs’ının görsel tanıkları

Fransız Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Camille Enlart’ın şahsi fotoğraf arşivi tanıtıldı

Ortaçağ  Kıbrıs’ının   görsel tanıkları
banner598
Mustafa ERKAN
Görsel Sanatlar ve Araştırma Merkezi  Costas & Rita Severis Vakfı Müzesi’ne  kazandırılan son koleksiyonunu  tanıtıldı. Lefkoşa Suriçi, Ermou Sokağındaki CVAR binasında 15 Aralık günü düzenlenen basın toplantısında Fransız Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Camille Enlart’ın şahsi fotoğraf arşivi tanıtıldı.                                                                                                                 Aktarılan bilgilere göre, Enlart’ın fotoğraf arşivinin belki de bu adada 1896 ile 1911 dönemine ait eserleri, topoğrafyayı ve günlük yaşam manzaralarını tasvir eden en önemli Ortaçağ Kıbrıs koleksiyonu.
Camille Enlart yaptığı ziyaretlerin bulgularına dayanarak  Sör David Hunt tarafından İngilizce’ye tercüme edilen  “L’ Art Gothigue et la Renaissance en Chypre” (1899) Kıbrıs’ta Gotik Sanat ve Rönesans” (1987) adlı kitabı yazmıştır.                                                 
Arşivde; Arşiv Enlart’ın 1890 ile 1901 yılları arasındaki Kıbrıs  misyonları sırasında derlenen  470’i imzalı ve sert kağıtlara  monte edilmiş, arka yüzlerinde Enlart’ın  kendi el yazısıyla ibareler taşıyan toplam 543 fotoğraftan oluşmakta. Diğer 45 fotoğraf Enlart’a dostları ve  Captain Young, Tano, Luigi Balthassarre, Bellamy, Berthoud ve Kont Jean de Kergorlay gibi meslektaşları tarafından verilmiş. Arşiv yakın zamanda Fransa’da bir müzayedede satın alındı. Bu koleksiyonun edinilmesi müzenin hem Kıbrıs hem de yurtdışındaki dostlarının cömert desteği sayesinde mümkün oldu.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2016, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473