banner564

Ortak açıklama yapıldı

KTÖS ve KTOEÖS, ek derslikleri yapılmayan okulların koasla açılacağı uyarısında bulundu

Ortak açıklama yapıldı
banner598

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), 16 Eylül’de okulların açılmasıyla Girne’de öğrenci sayısının okulların kapasitesini aşıp aşmayacağıyla ilgili belirsizlik ortada dururken Gazimağusa’da Alasya İlkokulu ve Gazimağusa TMK’da ihtiyaç duyulan ek dersliklerin inşasına başlanmaması nedeniyle bu okulların kaosla açılacağını savundu. 
Sendikalar, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na çağrıda bulunarak Gazimağusa Belediyesi’ne devlet katkısından ilgili miktarı bloke ederek ek derslikleri tamamlamasını istedi. 
İki sendika, eğitim/öğretim faaliyetlerinin planlanmasını sekteye uğratan iki önemli unsurun kaçak ve kontrolsüz nüfus yapısı ile öğrenci nüfus dağılımıyla ilgili yeterli denetim ve mevzuatın yürürlüğe koyulmaması olduğunu belirtti. Sendikalar yaptıkları ortak yazılı açıklamada, her iki unsurla ilgili önerilerini birçok defa basın aracılığı ile toplumla paylaştıklarını hatırlatarak, söz konusu teşhisleri görmezden gelen siyasilerin, sorunların aynen devam etmesine vesile olup, sorunların çözümü önünde engel oluşturduklarını savundu.

Yasaya uyulmadı iddiası
Sendika Başkanları Emel Tel ve Selma Eylem imzasıyla yayımlanan açıklamada, Girne bölgesindeki ilkokullara 22 ve Gazimağusa bölgesindeki ilkokullara ise 20 ek derslik yapıldığı, bu kadar ek derslik yapılmasına rağmen başta Girne ve Gazimağusa olmak üzere yeni okul ihtiyaçları ve ek derslik ihtiyaçlarının halen güncelliğini koruduğu ifade edildi.
Açıklamada, Girne bölgesinde 16 Eylül Pazartesi okulların öğrenci nüfusu kapasitelerini aşıp aşmayacağıyla ilgili belirsizlik ortada dururken, Mağusa Alasya İlkokulu ve GMTMK ile ilgili yapılması gereken ek dersliklerin inşasına başlanmadığı ve her iki okulun kaosla açılacağı savunuldu.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın iki okuldaki ek derslikler için çıktığı ihalede dersliklerin 15 Ekim’de teslim edileceğinin yer aldığı belirtilen açıklamada, “Taşınmaz Mal Vergiler Yasası” uyarınca belediyelerin topladığı emlâk vergilerinin yüzde 15’ini eğitime harcamak konusunda yasal olarak zorunlu oldukları da hatırlatıldı. İki öğretmen sendikasının açıklamasında, yasal zorunluluk olmasına rağmen sürecin bu şekilde işlemediği, sadece birkaç belediyenin sorumluluğunu yerine getirdiği ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın da bu konudaki yasal yetkisini kullanmadığı kaydedildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473