banner564

“Örtülü ödenek kaldırılmalı”

Başbakandan Kıb-Tek’in denetleneceği sözünü aldığını belirten Siber, yolsuzluk iddiası bulunan kurumların yıpranmamasının tek yolunun denetim olduğunu söyledi

“Örtülü ödenek kaldırılmalı”
banner598

Meclis Başkanı Sibel Siber katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Sibel Siber, Meclis’in özellikle komite çalışmaları bakımından performansının geçmişe göre daha yüksek olduğunu belirterek, “Daha da iyi olması gerekir” dedi.
Siber, Meclis Başkanlığı’nda hane halkı yardımı ve örtülü ödenek kalemleri bulunmadığını belirterek, örtülü ödeneğin örtüsünün şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından kalkması gerektiğini ifade etti.
Yolsuzluk iddiası bulunan kurumların yıpranmamasının tek yolunun denetim olduğunu belirten Siber, Başbakan’ın kendisine Kıb-Tek’in denetleneceğini sözlü olarak ilettiğini kaydetti.
Siber, Meclis’in yasama görevi yanında aslında hükümetin icraatlarıyla ilgili bir denetim kurumu olduğunu belirterek, milletvekillerinin yazılı veya sözlü soru sorarak hükümet icraatlarını denetleyebildiğini kaydetti.
Siber, denetim konusunda; “Devletin her kurumu denetlenmeye açık olmalıdır. Kurumlar hakkında yolsuzluk iddiaları varsa, gerek o kurumun yıpranmaması, gerekse yöneticilerin şaibe altında kalmamasının tek yolu denetimdir. Şeffaflık ve hesap verebilirlik esas olmalıdır. Etkin denetim ile kamu vicdanı rahatlar” dedi.

Ercan konusu ve Ombudsman
Meclis Başkanı Sibel Siber, Ercan Havalimanı ile ilgili Ombudsman tarafından sunulan raporun Dilekçe Komitesi’nde ele alınmakta olduğunu, Komite’den çıkacak raporun Genel Kurul’da okunacağını kaydetti.
Siber, rapor okunduktan sonra hukuk yolu açılmak istenirse bunun önünde engel olmadığını, 9 milletvekilinin imzasıyla da Meclis soruşturması açılabileceğini hatırlattı.

“Su konusu bu duruma gelmemeliydi”
Türkiye’den gelen suyun yönetimiyle ilgili tartışmalar için “bu duruma gelmemeliydi“ diyen Siber, su yönetimi konusundaki çalışma ve hazırlıkların su gelmeden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Garantiler bizim açımızdan önemlidir”
Siber, Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili olarak da; “Bulunacak çözümde Kıbrıslı Türk kurucu devletinin kontrolünde kalacak coğrafyada nüfus ve mülk çoğunluğu Kıbrıslı Türklerde kalmalı ve bu güvence altına alınmalıdır. Garantiler güven, dönüşümlü başkanlık ise siyasi eşitlik açısından bizim için önemlidir” dedi.

Kadınlar Birliği heyetini kabul etti
Öte yandan  Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber dün, Lefkoşa Kadınlar Birliği ve Girne Kadınlar Birliği’ni kabul etti.
Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Girne Kadınlar Birliği Başkanı Mübeccel Kutay, Kadınlar Birliği’nin 1953’de kurulduğunu, çalışmalarının verimli bir şekilde günümüze kadar devam ettiğini belirtti.
Kabule Lefkoşa Kadınlar Birliği Başkanı Gülten Feridun, Girne Kadınlar Birliği Başkanı Mübeccel Kutay ve Birlik üyeleri Şafak Bekir ve Hatice Özenen katıldı.

“Dr. Küçük Müzesi tamamlanmak üzere”
Meclis Başkanı Sibel Siber dün ayrıca, Dr. Fazıl Küçük Hareketi’ni kabul etti.
Dr. Fazıl Küçük Hareketi Başkanı Mustafa Çaluda, hareketlerinin Haziranda kurulduğunu belirterek faaliyetlerini anlattı. Çaluda, amaçlarının Dr Fazıl Küçük’ün anılarına ve ilkelerine sahip çıkarak, genç nesillere aktarabilmek olduğunu söyledi.
Meclis Başkanı Sibel Siber ise, toplumun unutmaması için gösterdikleri çabayı taktir ettiğini belirterek, toplum yaşamına verilecek güzel mesajların bir umut olduğunu söyledi.
Siber, Dr Küçük’ün mücadele dönemlerinde topluma umut ve güç verdiğini dile getirerek, Dr Fazıl Küçük müzesinin de o dönemki sosyal yaşamı aktarması açısından genç nesillere fayda sağlayacağını söyledi.
Siber, müzenin tamamlanma noktasına geldiğini ve kısa süre sonra halkın hizmetine gireceğini belirterek,”Duyarlı genşler hayatı daha iyiye ve güzele götürecek” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473