banner564

Reformlar hayata geçsin

CTP’li Özgür, imzalanan protokolün değil uygulanmasının önemli olduğunu söyleyen Başbakan Özgürgün’e destek belirtti

Reformlar hayata geçsin
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU- Arzu KÖPRÜLÜ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.30’da toplandı.
Genel kurul gündeminde ilk önce bilgiye ve onaya sunuşlara yer verildi.
Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündemindeki Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesine yönelik tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama öncesinde söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, SÜTEK’in yönetim kurulunda değişikliği öngören yasa tasarısını eleştirdi. TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, “Bugün bir taraftan sütler yerlere dökülüyor, diğer taraftan süt ve peynir ithal ediliyor. Biz de burada SÜTEK’in yönetim kurulunun değişmesini konuşuyoruz. Bu düşüncelerle hiçbir yere varamazsınız. TDP de buna ret verecek” diye konuştu.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere okutulup onaya sunuldu. Tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Hamzaoğulları, toplu taşımacılık hakkında konuştu
Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda ilk sözü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “toplu taşımacılık” üzerine aldı.
Biray Hamzaoğulları, taşımacılıkla ilgili çalıştayın sonuçlarının ne olduğunu sordu. 
 “Bu işler T izni vermekle olmaz” diyen Hamzaoğulları, “Bugün bu ülkede yüksek riskli sigortaya ihtiyaç var, gerek güneyden kuzeye, gerek kuzeyden güneye geçişlerde kazalar büyük bedeller ödenmesine neden olabilir. Bunun için, hem araçların kalitesinin artırılması, hem de bu sigortaya geçilmesi gerek” şeklinde konuştu.
Biray Hamzaoğulları’nı yanıtlamak üzere söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, ilgili dairenin ekibini ve müdürünü gündem dışı konuşma gündemini inceleyerek buraya davet ettiklerini söyleyerek, alanlarıyla ilgili yapılan konuşmaları önemsediklerini söyledi.

Şahali: 2.3 TL vatandaşın suya erişmesine engeldir
CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın” icraatları konulu bir konuşma yaptı.
Şahali, sorunların yarını hesaba katmadan bugünü idare etmeyle çözülemeyeceğini kaydetti.
Su konusuna değinen Şahali, suyun hâlâ bir sorun olarak gündemi meşgul ettiğini söyledi.
Türkiye’den gelen suya kimsenin “hayır” demediğini ifade eden Şahali, LTB Meclisi’nin önceki gün akşam su konusunda aldığı karara dikkat çekti; “Suyun bedeli 2.3, işletme giderleriyle halka yansıyacak maliyeti 5-6-7 TL… Sorun suyun fiyatıyla ilgili değil, belediyelerin işletme giderleri ve organizasyonla ilgili… ” dedi.
Bu tarz önlemlerin geçici olduğunu söyleyen Şahali, “Göçmenlere süt ulaştırmak da böyle bir önlem” şeklinde konuştu.

Özgür’den Özgürgün’e destek…
Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Birikim Özgür “Su Geçiş Dönemi Protokolü ve Ekonomik Program”la ilgili konuştu.
Birikim Özgür, çözüm isteyen bir devlet olarak federal çözüme hazırlanılması gerektiğini belirterek, Yıldırım’ın çözüme yaptığı vurguya dikkat çekti.
TC’nin her fırsatta çözümü ve hazırlıkları destekleyeceğini belirttiklerini anımsatan Özgür, imzalanan protokolün değil uygulanmasının önemli olduğunu söyleyen Başbakan Özgürgün’e destek belirtti.
Protokollerde yer alan reformlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmediğini ve bunun da güvensizlik yarattığını söyleyen Özgür, programda yer verilen bölgesel işbirliklerinin de çözüme katkı yapacağını ifade etti.
Bütçe açığıyla ilgili belirlenen hedeflere de işaret eden Özgür, protokoldeki maddeler yerine getirilmezse reform destek ödeneğinin de alınamayacağını anımsattı.

Tatar: Talat geldi ülke 3 yıl kaybetti
Özgür’ün söylemlerine cevap vermek için söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, bir TV programında ekonomik protokolün kendisini memnun ettiğini ancak bazı maddelerin hayata geçirilmesi için bir dizi çalışmaya gerek olduğunu söylediğini yineledi.
Limanlar, elektrik gibi konularında yapılacak çalışmaların seçimden önce tamamlanamayacağını ileri süren Tatar, Özkan Yorgancıoğlu’nun başlattığı çalışmaların da Talat’ın gelişiyle baltalandığını ve ülkenin 3 yıl kaybettiğini savundu.

Çavuşoğlu: 10 belediye imzaladı, 8’i karar aldı
Tatar’ın ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu söz alarak, su konusunda toplumu aydınlatmak istediğini belirtti.
Su konusundaki protokolü 10 belediyenin imzaladığını, 8 belediyenin de abonelik için karar aldığını ancak imza atmadığını anlatan Çavuşoğlu, suyun önceki hükümetin de en önemli konusu olduğunu ama yapılması gerekenlerle ilgili çalışma başlatılmadığını söyledi.
Çavuşoğlu, bu çalışmaların TC’ye duyulan güvenle yapılmadığını savunarak, hiçbir çalışma yapılmadığını gören TC’nin başına gelecekleri anlayarak isale hattını kendisinin yaptığını dile getirdi.
Çavuşoğlu, geçmişte yapılan suyla ilgili tüzüklerde kullanılan fiyat belirleme tablolarıyla ilgili de ayrıntılı bilgi vererek, 2.3 TL olarak belirlenen fiyatın geçmişte yapılan fiyat belirleme yöntemlerinden çok farklı olmadığını söyledi.


Töre: Vatandaş su faturasını ödemeyecek
UBP Milletvekili Zorlu Töre “Susuzluk ve Anadolu’dan Gelen Su” başlıklı konuşma yaptı.
Töre, hasret kalınan suyu ‘hayır ben almıyorum’ denmesinin hoş olmadığını belirterek, CTP’li birçok belediye evet derken LTB’de CTP meclis üyelerinin hayır demesinin altında başka sebepler aradığını söyledi.
LTB Başkanı Harmancı’nın oy kullanmadığını söylemesini de eleştirerek, Lefkoşa’da yaşayan ve sürekli tankere muhtaç kalan bir vatandaş olarak bu suya acilen ihtiyaç duyduklarını belitti. Töre, Harmancı’nın evet diyerek örnek olması ve suya niye ihtiyaç duyulduğunu açıklaması gerektiğini savundu. 
Lefkoşa halkının böyle giderse faturalarını ödememeye varan tavır sergilemesinin gayet normal olduğunu ileri süren Töre, “dağ, taş, toprak, suya hasretken LTB’de popülist yaklaşım devam” dedi.
Töre LTB’ye bu kararı yeniden değerlendirmesi çağrısında bulunarak LTB’nin dahil olmadığı koşullarda hatlar konusunda da başka sorunlar yaşanacağını ifade etti.

Taçoy’dan koordinasyon ofisi karşılaştırması
Bu sırada, Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, koordinasyon ofisi anlaşmasının ne zaman imzalandığını ve AB Koordinasyon Ofisinden ne farkı olduğunu sordu.
TC’yle yapılan Koordinasyon ofisi anlaşmasının CTP-DP döneminde imzalandığını ancak parasal kaynağın ofise tabi hale getirilmesinin yanlış olduğunu belirten Şahali, anayasaya aykırı anlaşmaların da uluslararasıdır denilip imzalanmaması gerektiğini söyledi.
Şahali, Taçoy’un bu sorularının AB Koordinasyon Ofisi’nin yarattığı rahatsızlıktan mı kaynaklandığını sordu.
Taçoy söz alarak TC’yle yapılan Gençlik ve Spor Anlaşmasının meclisten geçmediğini, bakanlar kurulunda yıllık olarak yapılmasına karar verildiğini anlatarak, “gündeme gelen anlaşmaları bizi tek tanıyan ülkeyle kavga ederek değil müzakere ederek çözümlemek gerekir” dedi.
Konuşmaların ardından sorular bölümüyle toplantısı tamamlanan Meclis Genel Kurulu, bundan sonraki birleşimini 13 Haziran Pazartesi günü yapacak.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474