Rekor artış

Kuzey Kıbrıs’ta 10 yıl önce 182 bin olan araç sayısı 498 binin üzerine çıktı

Rekor artış

Abdullah SUİÇMEZ

Kuzey Kıbrıs’ta araç sayısının artmasıyla birlikte trafik kazalarında da ciddi artışlar görülüyor. Polisin yayınladığı istatistik bilgilere göre 10 yıl önce 182 bin olan araç sayısı, Temmuz 2026 tarihi itibarıyla 498 binin üzerine çıktı. Trafik kazalarındaki artışın ^’yabancı sürücülerin’ sayısındaki artışla bağlantısı olduğu iddia edilirken, geçtiğimiz Temmuz ayında 308 trafik kazasının meydana geldiği, 16 bini aşkın sürücüye de ceza kesildiği belirtildi.

Diyalog muhabirine konuşan vatandaşlar, araç sayısındaki artışa paralel olarak trafik kazalarında ciddi artışların meydana gelmesi nedeniyle huzursuz olduklarını söyledi. “Yollarda kendimizi güvende hissetmiyoruz” diyen vatandaşlar, polisin başarılı operasyonlar yaptığını, ancak suçların önlenmesi için caydırıcı cezaların gündeme gelmesi gerektiğini belirtti.

Ne dediler…

Münür Nurettin Boğacoğlu

“Ehliyetsiz çok sürücü var. Bu kangren olmuş bir konudur. Ciddiyetle üstüne eğilmesi gerekiyor.  ehliyet verilirken ciddi bir eğitim verilmeli, gerekli yasalar yapmalı, sıkı denetimler gerçekleştirilmeli ve polis sürekli kontroller yapmalıdır. Ancak öncelikle polis eksikliğinin giderilmesi şarttır. Teşkilata destek verilmelidir ve gereken personel alınmalıdır.”

Muhiddin Yangın

“Araç kullanırken kendimi güvende hissetmiyorum.  Sadece araç kullanırken değil sokağa çıktığımda da huzurlu değilim. Öncelikle ülkeye girişler sıkı denetim altına alınmalıdır, yollarda kontroller artırılmalıdır.”

Mustafa Aslaner

“Trafikte kendimi hiç güvende hissetmiyorum. Karşıdaki aracın sürücüsü alkollü mü, sürat yapar mı bilemediğim için önlem almam da zor.  Polisimiz denetim yapıyor ancak daha fazla personel alınmalı ve yollarda daha çok polis olmalıdır.  Mesela uzun yollarda ağır vasıtalar araç geçiyor ve bu tehlikeye yol açıyor. Kurallara uyan sürücü sayısı az, bu nedenle de kazalar artarak, devam ediyor.”

Serap Öztaş

“Sürücülere ehliyet verilirken daha iyi bir eğitimden geçirilmelidir.  Oğlum yeni ehliyet aldı, her zaman çok dikkatli olmasını tavsiye ediyorum. Mesela yeni ehliyet alanlar o kadar hızlı ehliyet kullanıyor ki kazalar kaçınılmaz oluyor. Bir de alkollü araç kullanma tehlikeyi artıyor.  Çocuklarımız araç kullanırken dualar ediyoruz, eve gelmesini bekliyoruz. Polisimiz daha fazla denetim yapsın hatta cezalar daha artırılsın. Gençlerimiz yollarda ölmesin…”

Niyazi Dağlı

“Trafikte güvende hissetmiyorum. Çok araba var, gençler süratli araç kullanıyor.  Bazıları da dikkatsiz araç kullanıyor. Kazalarda gençlerimizi kaybediyoruz, bu bizi çok üzüyor. Ayrıca yollarımızın çoğu da kötü, devlet bu soruna çare bulmalıdır. Polisimiz daha fazla denetim yapmalı, teşkilata gerekli personel ve teçhizat alınmalıdır.”

Hasan Göktura

 Memlekette çok araç var, ayrıca ülkeye girenlerin sayısı belli değil, her önünde gelen ehliyet alıyor ve trafiğe çıkıyor. Polis sayısı yetersiz bu nedenle kendimiz trafikte güvende hissetmiyorum. Nüfus belirsiz bir hale geldi. Ehliyetsiz veya bizim trafiğimizi bilmeyen yabancı uyruklu şahıslar büyük tehlikeye neden oluyor.  Kiralık araçlar sürekli kazaya karışıyor. Geçen gün marketten eve gelene kadar iki kazaya şahit oldum, biri kiralık, diğeri Türkiye plakalı araçtı.  Çok sık kaza oluyor, denetimler yetersiz kalıyor. Polisin sayısı artırılmalı daha fazla denetim yapılmalıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474