banner564

Rumlardan ‘geri adım’

Anastasiadis’in masadan çekilmesi, karşılıkllı geçişleri de etkiledi

Rumlardan ‘geri adım’
banner598
Çiğdem AYDIN

Lokmacı Sınır Kapısı çevresinde esnaflık yapan işletme sahipleri, işlerin giderek azalmasından dolayı sıkıntılı. Askıya alınan müzakereler nedeniyle Rum vatandaşların Lokmacı Sınır Kapısı’ndan geçişlerinde büyük oranda azalma olduğunu ifade eden bölge esnafı, “Rumlar, ‘gümrük’ nedeniyle aldıklarını üzerlerine giyip gitmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi daha az geçer oldular. Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz” diyerek işlerinin yolunda gitmemesinden dolayı sitemlerini dile getirdi. 

“Haftanın her günü çalışıyoruz” 
Diyalog’a konuşan Lokmacı esnafı, işlerin az olması nedeniyle haftanın her günü çalışmak zorunda olduklarını kaydetti. 
Daha önceden Pazar günleri izin kullandıklarını anlatan dükkân sahipleri, müzakerelerin askıya alınmasıyla birlikte geçişlerde yüzde 70 oranında azalma yaşandığını belirterek, söz konusu durumun kendilerini zora soktuğunu aktardı. 

“Esas sorun Rum gümrüğüdür”
Son haftalarda etkili olan yağışların da işleri olumsuz yönde etkilediğini aktaran işletme sahipleri, Rumların geçişlerindeki azalmanın yanı sıra, kendilerini etkileyen en önemli sorunun Rum gümrüğü olduğunu ifade etti. Rumların Kıbrıs Türk kesiminde yaptıkları alışverişin barikatlardaki polisler tarafından kontrol edildiğini savunan işletmeciler, Rum vatandaşlarının da Türk tarafından alışveriş yapmaktan dolayı korkar hale geldiklerini bildirdi. Geçişlerdeki gümrüğe bir çözüm bulunmasını talep eden dükkân sahipleri, bu soruna bir çare üretilmesi gerektiği hususunda hem fikir. 

Esnaf ne dedi…
Özgür Arıkan: Yağmurlu
 hava bizi etkiliyor

“Müzakerelerin durmasından etkilenen az bir nüfus var. Geçişler hala devam ediyor ama yağmurlu havalar bizi etkiliyor. Turistler yağmur sık yağdığı zaman çok fazla Kuzeye geçiş yapmıyor aradaki o yürüme mesafesinde koruma yok şemsiyesi varsa ıslanmaktan kurtuluyorlar. Bizim müşterilerimiz genelde Alman, Rum ve İngilizler, Türkler azınlıktadır işlerden şikâyet edemem bana göre iyi gidiyor.” 

Fehime Ilgın: Müşteri yok
“Pazar günü de açtık ama işler yine aynı müşteri yok. Alışveriş yapan kişi sayısı yok denecek kadar az. Belki bir umut açıyoruz ama Pazar günü geçişler de hafta içine göre azdır. Tabi tam olarak kışlık sezon da açılmadı bunun da etkisi vardır diye düşünüyorum. Sınır kapılarının açılması bizler için umut olmuştu ama Rum gümrükçülerinin yarattığı sorunlar nedeniyle bize yine ekmek yok. Müzakerelerin durması bizi etkilemedi gelen yine gelir ama azalma var onu da inkâr edemeyiz.” 

Sibel Karatoprak: Sorun Rum gümrüğü
“Müzakereler dursa da durmasa da bu tarafa geçenlerin sayısında ben bir fark göremedim. Sorun Rum gümrüğüdür artık bizimkilerin de bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor eğer diplomatik olarak bir şey yapamıyorlarsa aynı uygulamayı bizim gümrükçüler de yapsın ne yani onlarınki kanun da bizim ki kanun değil mi? Müzakereler durdu, geçişlerde biraz azalma vardır. Ama süreç durmuş ne olacak mecbur masaya gelecekler elbet çözülecek.” 




Yücel İpek: Ekmek aslanın ağzında
“Pazar da geldik açtık dükkânı dinlenme yok, ekmek aslanın ağzında. Hafta içinin boşluğunu belki hafta sonu kapatırız dedik ama olmadı. Müzakerelerin durması geçişleri de azalttı daha önceki müşterilerimiz var komşular da sordu. Güneydeki televizyonlar geçiş yapmayın diye yayın yapıyorlarmış. Sınır kapıları kapanabilir diyorlarmış buranın yerlisi olanlar diyor ki insanlar korktu ve geçiş yapmıyorlar sınır kapıları kapanırsa daha önceki gibi bu tarafta kalırlarsa diye endişelendiklerini söylüyorlar. Yani geçişler yüzde 70 azaldı.” 

Murat İncekal: Rumların tedbirleri bize yaramadı
“Müzakerelerle ilgisi yok geçişlerin. Rumlar buradan alışveriş yapamıyor sadece restoranda gelip oturum yiyip içebiliyorlar bir de alırlarsa altın alırlar bunun dışında giyim kuşam alamıyorlar çünkü Rum gümrüğü onlar için ciddi problemler yaratıyor.  Artık Türk tarafı bu konuda önlem almalı. Öyle bir hal aldı ki sınır kapıları açıldı ama Rumların aldığı bazı tedbirlerle bu iş bizim çarşı esnafına yaramadı.” 

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2014, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473