banner564

Rumları uyardı

Cumhurbaşkanı Akıncı, doğal gaz konusundaki adımların müzakereleri etkileyebileceğini

Rumları uyardı
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere başlıkları arasında bulunmayan ancak süreci etkileyen konular bulunduğunu ve Kıbrıs Rum kesiminin bu konularla ilgili hareketlerden kaçınması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, müzakere edilen başlıklar altında bulunmayan enerji, hellimle ilgili gelişmeler ve bazı Kıbrıslı Türkler’in Limasol’da evlerinden çıkarılmasının müzakereleri etkileyebilecek konular olduğunu söyledi.
Müzakere sürecini etkileyebilecek unsurlardan birinin, adanın güneyinde deniz altında bulunan doğal kaynaklar için arama çalışmaları olduğunu, bu konunun geçmişte müzakere masasının dağılmasına neden yol açtığını kaydeden Akıncı, “Benzeri bir durum yaşanmasını kesinlikle hiçbir taraf arzu etmemektedir, Rum tarafı bu konuda daha da dikkatli davranmak durumundadır” dedi.


Kıbrıslı Türklerin evlerinden çıkarılması
Limasol’da yaşayan bazı “Kıbrıslı Türk”ve “Roman” ailelerinin evlerinden çıkartıldığı bilgisinin ellerine ulaştığını kaydeden Akıncı, “Niye şimdi bu oluyor?” ifadesini kullanarak, pazartesi günü yer alacak liderler görüşmesine bu gelişme ile ilgili bilgi almayı umut ettiğini ifade etti.

Hellimin tesciliyle ilgili anlayış 
Hellim ürünün coğrafi tescili sürecinin de müzakere sürecini olumlu veya olumsuz etkileyebilecek bir konu olduğunu belirten Akıncı, Avrupa Komisyonu Jean-Claude Juncker’in adaya ziyaretinde Kıbrıs Rum Kesimi de dahil,hellimin tescili üzerinde ortak bir anlayış sağlandığını ancak Kıbrıs Rum Tarım Bakanı’nın söz konusu anlayışta bazı tadilatlar yapmak istediğinin anlaşıldığını söyledi.
Mustafa Akıncı, “Sürece zarar verecek her tür adımdan kaçınılmalıdır, biz de atmayalım onlar da atmasın” dedi.

Eide: Süreç kritik bir aşamda…
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “yapıcı” olarak değerlendirdiği görüşmede, pazartesi yer alacak liderler görüşmesinin planlaması üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Müzakere sürecinde kritik bir aşamada olduklarını kaydeden Eide, elde edilen bazı uzlaşıların anlaşılabilir dile çevrilmesi üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un adada pazartesi günü başlatacağı ziyaretiyle ilgili olarak Eide, bunun, Avrupa Birliği’nin tüm kurumlarının sürece olan desteğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Eide, “Adada bir çözüme ulaşma ihtimali, Brüksel ve Avrupa için büyük bir önem taşıyor” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474