banner564

Sağlıkta sisteme ihtiyaç var

Ülkede 12-14 yaşındaki gençlerde bile Tip 2 diyabete rastlandığı belirtildi

Sağlıkta sisteme ihtiyaç var
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Diyabet Derneği ile Diyetisyenler Birliği, “Sağlık ve Diyabet Politikası” konusunda ortak basın toplantısı düzenledi. 
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde yer alan basın toplantısında, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Genel Sekreteri Dr. Tomris Mahirel ve Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören konuştu. 
Caner Arca toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıkta sisteme ihtiyaç olduğunu anlattı. 
Arca, Diyabet Derneği’nin DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin katkıları ile 20 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdiği ve 7 konuda tartıştığı diyabetle ilgili değerlendirme raporlarında ortaya çıkan ortak temanın diyabetin önlenmesinde koruyucu hekimlik sisteminin önemine dikkat çekilmesi olduğunu hatırlattı. 
Ülkede 12-14 yaşındaki gençlerde bile Tip 2 diyabete rastlandığını anlatan Arca, dünyadaki diyabetlilerin yüzde 90’ının tip 2 diyabet olduğunu ve bunların yüzde 70’inin sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam biçimi ile önlenebileceğini gösterdiğini belirtti. 

Mahirel: Koruma ana rahminde başlamalı
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Genel Sekreteri Dr. Tomris Mahirel, obezite ve diyabetle baş edebilmenin, çocuğun daha ana rahminde iken korunması çabaları ile mümkün olabileceğini kaydetti. 
‘Erken tanının’ diyabetin gelişme hızının ve komplikasyonların azaltılması açısından önemli olduğunu ifade eden Mahirel, Çalıştay sonuçlarına göre ülkede diyabetlilerin yarıdan fazlasının, diyabet olduğunu bilmeden yaşamını sürdürdüğünü ve ancak diyabetin bir komplikasyonu ortaya çıktığında hastaneye gittiğinde durumun teşhis edildiğini ifade etti. 

Ağören: Obezite kronik hastalık
Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ise günümüzde kronik hastalık olarak kabul edilen obezite, diyabet ve daha birçok hastalığın en önemli sebebinin de bu olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2016, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474