banner564

Sessiz kalamayız

Otelciler Birliği Başkanlığına Dimağ Çağıner getirilirken, Rumların Larnaka’dan gelen turistlere yönelik ırkçı tavırları protesto edildi

Sessiz kalamayız
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KTOB) 28’inci olağan genel kurul toplantısında başkanlığa Dimağ Çağıner getirildi. 
   Genel kurulda konuşan eski başkan Fethi Özboğaç turizmde yaşanan sıkıntılara değinirken, Rum Yönetimi’nin, Larnaka’dan gelen turistlerin KKTC’ye geçişlerini engellediği söyledi. Özboğaç, bu ırkçı tutuma karşı devlet yetkililerinin daha etkin girişimler yapmasını önerdi.
   Asbaşkan Ercan Turhan da bu önemli konuyu gündeme getirerek, Rumların ırkçı saldırıları karşısında sessiz kalınmamasını istedi.

Çağıner tek adaydı
Oscar Otel toplantı salonunda gerçekleştirilen genel kurula Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, KTOB’a üye otelciler ve turizmciler katıldı. Konuşmaların ardından tek başkan adayı Dimağ Çağıner’in listesi okunup onaya sunuldu. Genel kurul Dimağ Çağıner’in görevi devralmasıyla son buldu. Genel kurul sonrasında yeni Başkan Dimağ Çağıner ve Asbaşkan Ercan Turhan Diyalog Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. 

Özboğaç: Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalıştık
Genel Kurul açılış konuşmasını yapan Fethi Özboğaç, 2018 yılının sonuna kadar birçok sorunla boğuştuklarını ve yoğun bir dönem geçirdiklerini söyledi.
Önceki yıllarda konuşulan konuların 2018 yılında da karşılarında olduğunu ifade eden Özboğaç, “2018 yılına bütçesiz giren bir ülke olarak bu sorunlara göğüs germek zorunda kalan bir turizm sektörü her şeye rağmen bu yıl da ayakta kalmaya çalıştık” dedi. Turizmi bir çatı altına toplamanın zamanının geldiğine işaret eden Özboğaç, turizme sahip çıkmanın ülke ve ülkenin geleceğine sahip çıkmak olduğunun altını çizdi. 

Çeler: Yerli istihdam desteklenecek
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler Genel Kurulda yaptığı konuşmada turizmde, yerli istihdam teşvikine yönelik düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Ülkede 17 bin 357 turizm emekçisinden 3 bin 584’ünün KKTC, 13 bin 773’ünün ise Türkiye ve diğer ülkelerden olduğunu belirten Çeler, Kuzey Kıbrıs’ın sadece turizm sektörüyle, sadece asgari ücret üzerinden ödeme varsayımıyla yabancı işgücüyle yılda 377 milyon TL’yi yurtdışına gönderdiğini anlattı. Çeler  “Biz KKTC vatandaşı kalifiye turizm personelini yaratacağız, sizler de onları işe alacaksınız” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Esenyel: Sizlerin sıkıntısı bizlerin sıkıntısıdır
Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel genel kurulda yaptığı konuşmada ülkenin içerisinde bulunduğu durum nedeniyle yaşanan sıkıntıları ve ülke coğrafyasının önemi itibarıyla ulaşılması gereken hedeflere ulaşamamanın yarattığı sıkıntıların çözümü için KITOB’la beraber çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 


Çağıner: Daha farklı bir vizyon izlenecek
Yapılan genel kurul sonrasında görevi devralan KTOB yeni Başkanı Dimağ Çağıner Diyalog’a özel açıklamalarda bulundu. Çağıner, Otelciler Birliği’nin önceki çalışmalara bakıldığında çok güzel faaliyetler yapıldığını kaydeden Çağıner, bundan sonraki süreçte biraz daha farklı bir vizyon izleneceğini söyledi.
Turizm içerisindeki otelci veya acentecinin devlet nezdinde gerekli önemi görmediğini savunan Çağıner, bunun topluma da yansıdığını ifade etti. Turizmin ülke ekonomisi, devlet ve topluma sağladığı faydaları daha iyi bir şekilde anlatacaklarını ifade eden Çağıner, ülke olarak önümüzdeki süreçte daha da büyük sorunlarla yüzleşileceğine dikkat çekerek bu bağlamda turizmin güçlendirilmesi adına çalışacaklarını kaydetti. Yapılması gereken çok önemli projeler olduğuna değinen Çağıner, Turizm Bakanlığı ile yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu ve hükümetin de bu çalışmalar içerisinde olması gerektiğini ifade ederek açıklamasını tamamladı.  

Turhan: Turizme ayrılan pay üzücü
KTOB Asbaşkanı Ercan Turhan ise Diyalog’a yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın dinamo sektörü olan turizmin 1 milyon dolara yakın cari açığa katkıda bulunmasına rağmen devletin turizme ayırdığı payın üzücü olduğunu ifade etti. Bu durumun trajikomik olduğunu söyleyen Turhan, otelcilerin milyonlarca dolar kendi tanıtım paylarından ayırarak İsrail’de bir tanıtım yaptıklarını ve yüz bin İsraillinin ülkeye gelmesini sağladığını belirtti.
Turhan, “Rum polislerinin yaptığınız doğru değildir uyarılarına rağmen bu turistleri KKTC’ye geçirmedi” dedi. Bu konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başta olmak üzere tüm siyasilere aktardıklarını belirten Turhan, bu konu ile ilgili Cumhurbaşkanından bu konunun çözümü için söz aldıklarını kaydetti. Konunun üzerinden bir buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Turhan, “bu tür konularda yanımızda olmalarını istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474