banner564

Şimdiki halde bile sıkıntı var

Vatandaşlar, asgari düzeyde elektrik kullanmalarına rağmen yüksek gelen faturalardan dert yanıyor

Şimdiki halde bile sıkıntı var
banner598

 Suna ERDEN

Hayat pahalılığının gün geçtikçe daha da hissedildiği Kuzey Kıbrıs’ta vatandaşın giderleri arasında elektrik faturaları büyük bir yer kaplıyor. 
Sadece gerekli ev aletleri olan çamaşır makinesi, buzdolabı ve televizyon kullanılması halinde dahi en az 200 TL elektrik faturası geliyor. 
Bir de klima, elektrikli soba kullanılması halinde aylık elektrik faturaları 600 lirayı aşıyor.
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, asgari düzeyde elektrik kullanmalarına rağmen 200 ile 350 TL fatura ödediklerini ifade etti. Kimi vatandaş karı koca çalışmaların, akşamdan akşama eve gitmelerine ve sadece çok gerekli ev aletlerini kullanmalarına rağmen aylık 200 TL elektrik faturası ödediklerini söyledi. 
Kimisi de zorunlu kaldıkları için zaman zaman klima açtıklarını, bunun kendilerine 500-600 TL arasında elektrik faturasına mal olduğunu dile getirdi. Vatandaşlar, “Evi otel gibi kullanıyoruz. Elektrikli aletleri kullanmaktan kaçınıyoruz ancak yine de yüksek faturalardan kurtulamıyoruz” dedi.

Ne dediler… Ne dediler… Ne dediler…?

Hasan Sünbül: 
Restoran işletmeciliği yapıyorum. Üç tane buzluğum var. Her ay en az bin 200 TL fatura ödüyorum. Tüm gün çalışıyorum. Akşam eve gidiyorum. Bir buzluk, bir televizyon kullanıyorum. Haftada bir çamaşır makinesini kuruyorum. Yine de her ay 200 TL’yi aşkın fatura ödüyorum. Korkumdan klima, elektrikli soba kullanmıyorum. Bir de onları kullansam her halde 500’ü aşar fiyatlar. Özün sözü kısası eve hiç uğramasanız da her ay en az 150 lirayı gözden çıkaracaksınız. İşyeri ve evin elektrik faturası Bin 500 TL’ye tekabül ediyor. Tüm ay fatura ödemek için çalışıyoruz. Ayrıca boş bir evim var, elektrik saati bile dönmez, hiç elektrik kullanılmaz. O ev için de her ay en az 50 lira ödüyorum. Sayaç için para veriyorum. Bu da demek oluyor ki elektrik faturası bu ülke insanı için büyük bir yük. 

Süphan Yaşar:
Girne Kapısı’nda küçük bir büfem var. Üç buzluk bulunduruyorum. Bin 800 TL elektrik faturası ödedim. 500 lira da eksideyim. Eve gelen fatura miktarı da 350 TL civarında. Karı koca çalışıyoruz. Akşama kadar dışarıdayız. Çocuklar kreşe gidiyor. Eve akşamları gidiyoruz. Saat 22.00 gibi uyuyoruz. Televizyon izlemeye bile halimiz kalmıyor. Klima kullanmıyoruz. Elektrikli soba da çalıştırmadık. Buna rağmen 350 TL fatura geliyor. Demek ki evde dursak, sürekli televizyon izlesek veya klima çalıştırsak faturaların altından kalkamayız. 

Zeki Eren:
Eskiden aylık 120-150 TL fatura geliyordu. Şimdi ise en az 250 TL ödüyorum. Yalnız yaşıyorum, gündüzleri evde değilim. Akşamları gidiyorum. Bir televizyon izliyorum. Haftada bir çamaşır makinesi kuruyorum. Klima açmıyorum, buna rağmen neden bu kadar yüksek fatura geldiğini bilmiyorum. Kış ayında dahi klima açmadım, gazlı soba kullandım. Zaten elektrikli soba kullanmak intihar olurdu. 

Cuma Altay:
Her ay ortalama bizim eve gelen fatura miktarı 500-600 TL arasındadır. Klimayı zaman zaman açıyoruz. Çok gerekli değilse kullanmıyoruz. Onun dışında standart ev aletleri kullanıyoruz; Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi… Gerçi herkes çalıştığı için evde gündüzler pek kimse olmuyor. Akşamları da gece 23.00 olunca uyuyoruz. Yine de faturalar kabarık geliyor.

Mahmut Ilıkkan:
Yalnız yaşıyorum. Bu ay 250 TL fatura ödedim. Evde çok durmama, otel gibi kullanmama rağmen yine de elektrik faturası çok fazla geliyor. Ne klima ne de elektrik soba kullanmadım. Bazen televizyon izliyorum, buzdolabı çalışıyor, haftada bir de çamaşır makinesi işletiyorum. Buna rağmen her ay en az 250 TL ödüyorum.

Gülten Altınköse:
Ben ve eşim emekliyiz. Eşim gündüzleri çocukların yanına, işyerine gidiyor. Ben de evde vakit geçirmiyorum. Haftada en fazla iki kez çamaşır makinesi açıyorum. Onun dışında bazen televizyon izliyoruz. Çok fazla evde durmamamıza rağmen 300 TL fatura ödüyoruz. Kış aylarında klimayı çok gerektiği durumlarda açınca 600-700 TL civarında fatura geliyordu. Şimdi çok az elektrik harcadığımız halde yine de yüksek fatura geliyor.
Hadi biz karı koca emekliyiz. Bir gelirimiz var, ödüyoruz. Asgari ücretliler ne yapacak. Bizim çocuklarımız ne yapacak. Vatandaşın Allah yardımcısı olsun. Biz iyi kötü çocuklarımız için maddi bir şeyler yaptık. Bizim çocuklarımız kendi çocukları için bir şey yapabilecek mi? Zaman geçtikçe durumlar kötüleşiyor. Hayat pahalılaştıkça elektrik fiyatları da kabarıyor.

Levent Özerdağ:
Bu ay bin TL elektrik faturası ödedim. Çocuklar var, klima çalıştırınca fatura yüksek geldi. Bu ülkede elektrik fiyatları fahiş derecede yüksek... Elektrik Kurumu istediği gibi zam yapıyor. Şimdi de üçlü tarife diye bir şey çıkardılar. Bu aile hayatına bir darbedir. 
Bu ülkede karı koca herkes çalışmaktadır. İnsanlar işlerinden yorgun argın evlerine dönmektedir. 22.00-07.00 saatleri arasında daha ucuz elektrik tüketileceğine dair düzenleme yapılması saçmalıktır. İnsanlar o saatlerde dinlenmek, uyumak ister. Kalkıp çamaşır yıkamak veya başka işleri yapmak zor gelecektir. Bu nedenle bu uygulama halk ile dalga geçmektir. Dolayısı ile aslında üçlü tarife ile yüzde 25 gizli zam yapılmıştır. Öte yandan bizdeki elektrik fiyatları Avrupa Birliği standartlarına göre yüksektir. Benzin ise AB’ye göre ucuzdur. Böylelikle Elektrik Kurumu aslında çok iyi bir kazanım elde etmektedir. 
Tek çözüm Türkiye’den doğal gaz getirilmesi, burada elektriğin doğal gaz ile üretilerek ucuzlaması ve halkın da doğal gaz ile ısınmaya başlamasıdır. 

Mehmet Sivri:
Ben de eşim de çalışıyoruz. Evi otel gibi kullanıyoruz. Klima, elektrikli soba gibi aletleri kullanmıyoruz. Haftada bir çamaşır makinesi kuruyoruz. Buna rağmen her ay 200 TL’ye yakın elektrik ödüyoruz. Bir de evde olsak, sürekli elektrikli bir şeyler kullansak batarız. Bana göre kurum vatandaşın sırtına binerek yüksek giderlerini karşılıyor. İnsanlar tüm ay eşek gibi çalışsın, kurumu doyursun. Kurumun yüksek giderlerinin faturasını vatandaş mı ödeyecek?. Olmaz böyle soygun düzeni.

Poura Jorni:
Trabzon’dan geldim, burada üniversite okuyorum. Ev arkadaşlarımla kalıyorum. Elektrik yüksek olduğu için kış aylarında soba kullanmıyoruz. Hele klimayı hiç açmıyoruz. Mesele Trabzon’da elektrik fiyatları buradaki gibi yüksek değil. Ancak Kıbrıs’ta hiç kullanmasanız dahi 200 TL ödüyorsunuz. Öğrenciler de bu nedenle kış aylarında battaniye yorganla ısınmaya çalışıyor. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ÜLKEDE BAŞBAKAN VAR MI ???????
AYRICA MADEM ÖYLE DEV PROTESTOLAR YAPILSIN, VAR MI ÖYLE BİR HALK, YOOOOOK !

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474