banner564

“Stresten uzak durun”

Gülgün Vaiz, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme, spor, düzenli check-up’ın önemine dikkat çekti

“Stresten uzak durun”
banner598

Geleneksel Kalp Sağlığı Yürüyüşü, 7 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

Sağlık Bakanlığı, KKTC Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Derneği, Kıbrıs Türk Kalp Derneği ve Kıbrıs Türk Tabipler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilecek etkinlilik, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünden saat 09.30’da başlayacak.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 7-14 Nisan Kalp Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

 

Basın toplantısında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı ve Kardiyovasküler Cerrahi Servisi Klinik Şefi Ramadan Kamiloğlu, Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Gülgün Vaiz, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Öner Özerdem ve bakanlık yetkilileri hazır bulundu.

 

Gülle: Kişisel kararlılık önemli

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkede kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenlerin oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, kalp damar hastalıklarının büyük oranda önlenebilir olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Kişilerin yaşam şekli, beslenme ve diğer alışkanlıkları yanında, tütün kullanımının kalp damar rahatsızlıklarının önemli sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Bakan Gülle, diyabetin kalp damar rahatsızlıklarının bir diğer önemli sebeplerinden olduğunu vurguladı.

Bilinçli bir yaşam sürdürmenin hastalığı uzaklaştırabileceğini belirten Bakan Gülle, hastalığın önlenmesinde kişisel kararlılığın önemine dikkat çekti.

 

 

Vaiz: Yılda 700 kişi kalp krizi geçiriyor

Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Gülgün Vaiz de, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklarla son 20-30 yılda, dünyada kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin 1. sıraya yerleştiğini söyledi.

Kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir olduğuna dikkat çeken Vaiz, kişilerin yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları ve tütün kullanımının hastalıkla birebir ilişkili olduğunu kaydetti.

Ülkede yılda ortalama 700 kişinin kalp krizi geçirdiğini, bunların yaklaşık 30’nun hastaneye yetişemeden hayatını kaybettiğini söyleyen Vaiz, yılda yaklaşık bin kişiye anjiyo, 150 kişiye de balon-stent uygulaması yaptıklarını anlattı.

Hastalığın önlenmesinde sigara kullanımının bırakılması ve Akdeniz tipi beslenmenin önemine dikkat çeken Gülgün Vaiz, gençlerde ve çocuklarda obezitenin artmasının kalp ve damar hastalıkları için tehlike çanlarının çalması anlamına geldiğini söyledi.

Vaiz, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme, spor, düzenli check-up ve stresle mücadelenin şart olduğunu sözlerine ekledi.

 

Kamiloğlu: 7 yılda 696 büyük operasyon

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı ve Kardiyovasküler Cerrahi Servisi Klinik Şefi Ramadan Kamiloğlu da, hastane Kalp Damar Cerrahi Servisi’nde 2007-2013 yılları arasında yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Yedi yıllık süre içinde 696 büyük operasyon, 655 açık kalp ameliyatı, 4 aort disseksiyon, 4 kapak-ablasyon, 9 bentall, 32 kapak, 22 by-pass, 2 ASD, 10 karotis ameliyatı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kamiloğlu, 137 damar akciğer, 22 evar, 85 periferik stent, 3 karotis stent uygulaması yapıldığını kaydetti.

 

Özerdem: İnsanlık sorunu

Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Öner Özerdem de, dünyada kalp ve damar hastalıklarının sağlık sorunu olmaktan öte, bir insanlık sorunu halini aldığına dikkat çekerek, dünyanın bu sorunu çok kapsamlı bir şekilde çözmeye çalıştığını kaydetti.

Dünyada her yıl 18-19 milyon insanın kalp damar hastalıklarına yakalandığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ise, bu rakamın 2020 yılında 25 milyona ulaşacağını ifade eden Özerdem, ülkede son yıllarda kalp ve damar hastalıklarında yataklı ve tıbbi tedavi alanlarında büyük ilerleme sağlandığını vurguladı.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474