banner564

Umut verci değil

Meclis’in dün Cumhurbaşkanının da katılımıyla gerçekleştirdiği 6 saatlik toplantıda, Kıbrıs müzakereleri masaya yatırıldı

Umut verci değil
banner598

Cumhuriyet Meclisi’nde dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren olağanüstü toplantıda, Kıbrıs müzakereleri masaya yatırıldı. Toplantı çıkışında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin yaptığı olumlu açıklamaların aksine içeride büyük tartışmaların yaşandığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı açıklamada, Rum Lider Nikos Anastasiadis döneminde başlayan görüşmelerle ilgili Meclis’e bilgi verdiğini belirterek, toplantının yararlı ve samimi bir ortamda geçtiğini söyledi.

Toplantıda, milletvekillerine “toplumlararası müzakerelerle ilgili özellikle Rum tarafının önerileri, müzakerelerdeki tavrı, görüşmelerin süratlendirilmesi konularında nasıl bir tavır içerisinde oldukları yanında, Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı teknik komite ve danışma kurulu çalışmaları hakkında da bilgi verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, toplantıda milletvekillerinin müzakerelerle ilgili konuşma, düşünce ve önerileri aldığını kaydetti.

“Bizim gayretimiz müzakerecilerin bir an önce özlü konulara geçmesi ve daha sık yapılacak toplantılarla müzakereyi olumlu sonuca ulaştırmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerde zaman kaybetme gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi.

Şu an Güney Kıbrıs’ta başkanlık makamında yeni lider Anastasiadis’in bulunduğu ve Anastasiadis’in göreve gelmeden önce partisinin muhalefet döneminde Kıbrıs sorununu yakından takip etmesi yanında, yaptığı bazı çalışmaları bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, gelinen aşamada müzakerelerin kısa zaman içerisinde hız kazanabileceğine işaret etti.

 

Taçoy: Eroğlu’na güven ve desteğimiz tam

DP/UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Meclis’te Kıbrıs konusunda verdiği bilgilere teşekkür ederek, toplantıda Eroğlu’nun Cenevre’de koyduğu yol haritasını hiç değiştirmeden bugün de devam ettirdiğini görmenin ve bunu kendi ağzından duymanın kendileri için önemli olduğunu söyledi.

“Ayakları yere basan bir politika izlediğimizi görüyoruz, ancak her zaman için temkinli olmamız da gerekiyor. Çözüm odaklı sürecin devam etmesi arzusuyla Eroğlu’na olan güven ve desteğimizi bir kez daha belirtiriz” diyen Taçoy, DP-UG’nin Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun toplumlararası müzakerelerde ortaya koyduğu yol haritasına destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Hükümetteki koalisyon ortakları arasında bu konuda sorun olup olmadığı konusundaki soruya karşılık ise Taçoy, ne isterse yapılsın mutlaka her iki parti arasında bazı küçük nüans farkları olabileceğine işaret ederek, bunun olmasını da gayet doğal karşılamak gerektiğini kaydetti.

 

Özgürgün: Rumların iyi niyetini göremedik

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de basına açıklamasında, anamuhalefet partisi olarak Kıbrıs konusunda tavırlarının çok net olduğunu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve müzakere heyetine görüşme sürecinde tam destek verdiklerini söyledi.

Kalıcı bir anlaşmaya varılabilimesi için yerleşmiş BM parametrelerinin net olarak ortaya konulacağı bir çözümün ancak kabul edilebileceğini dile getirten Özgürgün, Rum tarafının çözüm için herhangi bir niyeti olduğunun görülmediğini belirtti.

Eroğlu’nun kendilerine detaylı bilgi verdiğini, kendilerinin de görüşlerini ortaya koyduğunu söyleyen Özgürgün, çözüme yaklaşılabilmek için Rum Yönetimi Başkanı ve Güney Kıbrıs halkının hazır olması gerektiğini kaydetti.

Şu andaki göstergelerin bir anlaşmaya varılacak yönde olmadığını dile getiren Özgürgün, Güney’in çözüme ne kadar hazır olduğu konusunda tereddütleri olduğunu, çözümsüzlüğün Rum tarafından kaynaklandığının da tüm partilerce net olarak görüldüğünü belirtti.

Toplantıda tartışılan en önemli konulardan birinin, tek ses olarak güç birliğine varabilmek olduğunu dile getiren Özgürgün, Kıbrıslı Türklerin her zaman çözümün savunucusu ve destekçisi olduğunu, bunun da dışa karşı tek ses ile ifade edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Nami: Müzakerelerin temposu yeterli değil

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de basına yaptığı açıklamada, toplantıda, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerelerde gerek Türk tarafının sunduğu gerekse Rum tarafının sunduğu görüşlerle ilgili detaylı bilgi aktardığını ve kendi değerlendirme ve intibasını da kendileriyle paylaştığını kaydetti.

 

Toplantı verimli geçti

Toplantının verimli ve iyi geçtiğini dile getiren Nami, toplantının bazı konuların genel kurulda netleşmesine de vesile olduğunu ve bundan sonra bu toplantıların daha sık yapılması gerektiği konusunda fikir birlikteliği oluştuğunu belirtti.

Müzakerelerin temposunun, ortak açıklama metninin gücüne ve her iki halka yarattığı olumlu izlenime uygun bir şekilde devam etmediğini söyleyen Nami, Rum tarafının ayda bir görüşme ısrarının da kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Müzakerecilerin daha yoğun biraraya gelmesi, liderlerin de daha sık biraraya gelerek görüşmesi gerektiğini dile getiren Nami, “Önümüzde kritik dönemler var. Türkiye tekrar seçim ortamına girecek. Bizde de önce yerel seçimler, daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri takvimleri önümüzde duruyor. Bu takvimlere saplanmadan ilerleme sağlamak istiyorsak eğer, çok daha yoğun bir şekilde müzakere masasında her iki tarafın da bulunması ve daha geniş kapsamlı katılımı sağlamaları gerekir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474