banner564

Süreç bitti

Kıbrıs görüşmelerinin Crans-Montana’da sonlandığını belirten Denktaş, “Ortak açıklamaya verdiğimiz desteği geri çekiyoruz” dedi

Süreç bitti
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar 
Denktaş, Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayı dün sabah, DP Genel Merkez Binası’nda düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.
Toplantıda Denktaş’a, DP Genel Sekreteri Afet Özcafer, DP milletvekilleri; Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı ile Mustafa Arabacıoğlu eşlik etti.
Denktaş toplantıdaki konuşmasında, Kıbrıslı Türklerin hedeflerini, yerleşmiş ancak çalışmayan, sonuç üretmeyen ve üretemeyecek olan “Kıbrıs sorunun çözüm kriterleri” dışına çıkartarak, genişletmesi ve derinleştirmesi gerektiğini belirtti.
Denktaş, “Bu, Kıbrıs sorununun çözümünden bir kaçış önerisi değildir. Bu öneri umutlarımızı, ideallerimizi, hedeflerimizi Kıbrıs sorunun çözümünden bağımsızlaştırmak önerisidir. Bu kendimize olan öz güvenimizi güçlendirme önerisidir” dedi.
Önerilerini yazılı olarak hem cumhurbaşkanı, hem de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunacaklarını söyleyen Denktaş, önerilerin yeni olmadığını, geçmiş önerilerin geliştirilerek sunulacağını kaydetti.
Denktaş, “Önerilerimiz içerik itibarı ile hem kendimize hem de AB’ye çağrı kapsamındadır. Amacımız ortaya koyduğumuz düşünceleri önce kapalı kapılar ardında kendi içimizde müzakere ederek olgunlaştırmak ve sonrasında hep birlikte uygulamaya koymaktır” diye konuştu.
“11 Şubat 2014 Ortak Açıklama Belgesi” etrafında şekillenerek devam eden son görüşme sürecinin 7 Temmuz tarihinde Crans-Montana’da sonlandığını belirten Denktaş, “Ortak Açıklama”ya verdikleri desteği geri çektiklerini kaydetti.

“Tarihsel hata”
AB’nin Kıbrıs konusundaki tarihsel hatasının da burada yattığını dile getiren Denktaş, “Bu büyük hata, Annan Planı döneminde AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Verhaugen tarafından da ‘1996 yılında Rum tarafının, AB üyeliği sonrasında çözüme engel olmayacakları sözüne güvenmemiz en büyük hatamız olmuştur’ açıklaması ile perçinlenmiştir” dedi.

“Kendimize olan öz güvenimizi güçlendirme önerisi”
Kıbrıslı Türklerin de hedeflerini, yerleşmiş ancak çalışmayan, sonuç üretmeyen ve üretemeyecek olan “Kıbrıs sorunun çözüm kriterleri” dışına çıkartarak genişletmesi ve derinleştirmesi gerektiğini belirten Denktaş, “Bu, Kıbrıs sorunun çözümünden bir kaçış önerisi değildir. Bu öneri umutlarımızı, ideallerimizi, hedeflerimizi Kıbrıs sorunun çözümünden bağımsızlaştırmak önerisidir. Bu kendimize olan öz güvenimizi güçlendirme önerisidir” dedi.

“Önerilerimizi Cumhurbaşkanına sunacağız”
Denktaş, bu düşüncelere bağlı olarak detaylarına ve nasıl olabilecekleri konusundaki mekanizmalara değinmeksizin, toplumsal konsensus yaratma maksadı ile önerilerini sözlü olarak Cumhurbaşkanına sunduklarını, yazılı olarak hem cumhurbaşkanı hem de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunacaklarını söyledi.


“Tek yanlı olsa da Maraş önemli bir adımdır”
Kapalı Maraş’la ilgili soruları da yanıtlayan Denktaş, “Kapalı Maraş’ın bizim yönetimimizde eski sahiplerine kullandırılması önerisi 2003 yılında sunduğum paketin bir parçasıdır. İşin doğrusu biraz da seviniyorum çünkü geçmişte bunu önerdiğimde hiç taraftar bulamazken şimdi artık bu düşüncenin taraftarı da var. Doğru adımları atarak bunu istediğimiz noktaya taşıyabiliriz. Tek yanlı bir adım olsa da bu çok önemli bir adımdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2017, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473