banner564

“Tek yanlı ve geçersiz”

Rum Meclisi’nin, Garanti Antlaşmaları’nın iptali ve Türk askerinin Ada’dan çekilmesini talep eden kararına, KKTC’den tepki yağdı

“Tek yanlı ve geçersiz”
banner598
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu, Rum Temsilciler Meclisi’nin, Garanti Antlaşmaları’nın iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini talep eden kararının “tek yanlı ve geçersiz olduğunu” söyledi.   
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın çok taraflı uluslararası bir anlaşma olduğuna dikkat çekerek, bu nitelikteki antlaşmaların ancak bütün imzacı tarafların rızası ve onayı ile değiştirilebileceğine  veya ortadan kaldırılabileceğine işaret etti. 
Burcu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  
“Rum Temsilciler Meclisi’nin tek yanlı almış olduğu bu  karar, sırf bu nedenle bile yok hükmündedir. Yaşanan acı deneyimler ve tarihsel gerçeklikler de zaten Rum Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararı geçersiz kılmaktadır. 
Kıbrıs Türk tarafı olarak  bir tarafın güvenliğinin diğer tarafa tehdit oluşturmaması  anlayışıyla konuya ilişkin gösterdiği  yapıcı tutumu görmezden gelerek “sıfır asker, sıfır garanti” ısrarını sürdüren ve diğer ilgili tüm başlıklarda da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in çizdiği çerçevenin  dışına çıkan Rum liderliği, bu olumsuz  tutumuyla Crans Montana’nın çöküşüne sebebiyet verdi.” 

Özgürgün: Karar provokasyonların devamı
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum Meclisi’nin kararının  Türk tarafına yönelik  provokasyonların devamı olduğunu söyledi.
     Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum Meclisi’nin,  “sıfır asker sıfır garanti” söylemini karara dönüştürerek, gerçek amacının çözüm değil Enosis’e hizmet olduğunu gösterdiğini kaydetti.
     Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içermeyen  bir anlaşmaya asla onay vermeyeceğini vurguladı.

Tatar: Rum ile çözüm olmaz
Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “Rum Meclisi’nin, Türk askerinin kısa sürede sıfırlanacağı, Türkiye’nin müdahale hakkının ilk günden ortadan kalkacağı yeni bir karar aldığını” belirterek, “Kimse halkımızı daha fazla oyalamasın , Rum’la çözüm olmaz” dedi.
UBP Milletvekili Ersin Tatar yaptığı yazılı açıklamada , Cumhuriyet Meclisi’nin, derhal Rumların Kıbrıs Türk halkının asla taviz vermeyeceği garanti sistemine yönelik  saldırısına alacağı kararla yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
Tatar, bir yıl kadar önce  Rum Çevreciler Partisi’nin Rum Meclisi’ne garantilerin yok edilmesi, askerlerin tamamen adadan gitmesi için çalışılması yönünde daha sert ifadelerin yer aldığı bir karar tasarısı sunduğunu belirterek,  geçen hafta bu tasarının Rum Meclisi’nden geçtiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474