banner564

‘THY destek vermeli’

Reha Arar, turizmin canlanabilmesi için bir kez daha ulaşımın önemine dikkat çekti

‘THY destek vermeli’
banner598
   Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı   Reha Arar, Kuzey Kıbrıs’ta turizmin gelişebilmesi için Türk Hava Yolları’nın desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Arar “dünyada başarıları ile övündüğümüz THY, touch-town seferler düzenleyerek Kuzey Kıbrıs’ın önünü açarsa, bu ülkede turizm çok ciddi anlamda canlanır” dedi.
   Reha Arar, CNBC-e Televizyonu’nda Haber Müdürü Burcu Göksüzoğlu’nun sunduğu “İş Dünyasından” isimli programa canlı yayın konuğu oldu. Programda Göksüzoğlu’un sorularını yanıtlayan Reha Arar, yatırımlardan, erken rezervasyona, turist profilinden ulaşım sorununa kadar birçok soruyu yanıtladı.
   Burcu Göksüzoğlu’nun soruları ve Reha Arar’ın verdiği yanıtlar şöyle;
   Göksüzoğlu :  Bir senede otel fiyatları neden bu kadar arttı?
   Arar:  Buna bir mükayese ile bakmamız lazım. Bu artış doğru. Ülkemizde otel ve lokanta fiyatları çok uzun zamandır düşük seviyelerdeydi. Bu konuya iki noktadan bakabiliriz; birincisi verdiğimiz hizmet, yiyecek kalitesi ve miktarı bunun karşılığında ödenen para. Bugün Türkiye’de bir otel fiyatını  euro cinsinden alıp, o kalitede  dünyanın neresine giderseniz gidin, Türki Cumhuriyetleri de dahil, o fiyata oda bulmanız mümkün değil. Türkiye’nin çok genç, çok gelişmiş otelleri var. Bunlar gün geçtikçe artıyor, özellikle Antalya’da Kıbrıs’da, Bodrum’da, Kuşadasın’da.
    Göksüzoğlu: Yatırımlar, daha çok kredi ağırlıklı mı yapılıyor? Öz kaynak devreye giriyor mu? 
    Arar:  Öz kaynak bir miktar kullanılıyor. Zaten tüm dünyada bu şekilde yatırımlar yapılır. Ancak biz, son yaptığımız ve 150 milyon dolardan fazlaya mal olan Merit Royal Hotel’de hiç kredi kullanmadık. Tamamen grubun öz kaynağı ile yapıldı. Bu çok ciddi bir faliyet, gerek otelcilik alanında gerekse yatırım alanında.
   Göksüzoğlu: ‘Bununda karşılığını müşteriden alıyoruz’ diyorsunuz.

Yeni proje gerçekleşecek

   Arar: Tabi, bunun da karşılığını müşteriden almak zorundayız ki, bir yeni otel yapılabilsin.  Genellikle halka açık şirketler hizmetlerini yaparlar, karşılığında aldıklarıyla yeni yatırımlar yaparlar. Bugün biz burayı, altını çizerek ifade ediyorum 150 milyon dolardan daha fazla bir meblaya yaptık, ama şimdi yeni projenin eşiğindeyiz; Mare Monte projesini gerçekleştireceğiz. Buradaki fiyatlarımızı tabi ki dünya konjonktürüne uygun regüle etmemiz lazım.
    Göksüzoğlu:  Sezon Kıbrıs’da nasıl gidiyor?
    Arar: Sezon şu an gayet iyi gidiyor. Son iki yıldır Kuzey Kıbrıs’da turizmde belli bir ivme kazanıldı. Ulaşım problemini çözmemiz halinde bu ivmenin zirve yapacağı inancındayım. Bildiğiniz gibi, 1974’den beri bir ulaşım problemi yaşanıyor ve malesef dünya bu ulaşım problemini görmezden geliyor. Bugün Beyrut’dan gelecek bir yolcu, İstanbul’a 2 saat uçup, İstanbul’da 3 saat bekleyip tekrar 1.5 saat uçarak Kuzey Kıbrıs’a geliyor. Bu yolcunun Beyrut’dan  Ercan’a yapacağı yol 25 dakikadır,  bilmediniz yarım saattir. Bu olay haksız bir uygulamadır. Bu durum İsrail, İran, Azerbeycan ve Moskova için de geçerli. Dünyada başarıları ile övündüğümüz Türk Hava Yolları’nın duruma bu gözle bakması lazım, THY touch-town seferler ile Kuzey Kıbrıs’ın önünü açarsa, bu ülkede turizm çok ciddi anlamda canlanır.
   Göksüzoğlu: Böyle bir gelişme bekliyor musunuz?
   Arar: Her gün bekliyoruz. İnşallah bu konuşmamızı THY yetkilileri dinliyordur.
   Göksüzoğlu: Ramazanın etkisi nasıl oldu?
   Arar: Ramazan’ın çok büyük bir etkisi olduğunu söyleyemem. Özellikle Ramazan ayında bir düşüş oldu, geçmiş yıllardaki deneyimlerimiz de buydu. Ancak, şimdi belli bir hareketlenme var, bu hareketinde bayrama kadar devam ederek ve bayramdan sonra ciddi bir ivme alacağını ümit ediyoruz. Zaten rezervasyonlar da bunu gösteriyor.

Tüm oteller dolu

   Göksüzoğlu: Bayramda rezervasyonlarınız  ne kadar arttı?
   Arar: Bayramda rezervasyonlarımız, 1,5 ay önceden bitti. Şu anda Heybeliada’daki Merit Halki Place Otelimiz dahil yerimiz yok.
   Göksüzoğlu: Tabi siz sanatçıları da ağırlıyorsunuz?
   Arar: Evet sanatçılarımız da var, bayram bayağı hareketli geçecek.
   Göksüzoğlu: Kıbrıs’a gelen turist profili nasıl?
   Arar: Son zamanlarda Ürdün’den Lübnan’dan çok ciddi bir tarafik alıyoruz. Bunda Bora Jet’in Beyrut-Adana-Ercan seferlerinin de ciddi katkısı oldu. Haftada 5 sefer var, 2 veya 2.5 saat sürüyor. Bunun dışında İtalyanlar var, onlar da Kıbrıs’ı sevdiler. Ayrıca, bu sene  Merit Crystal Cove Hotel’imizin yaptığı  Texsas Holdem Poker turnuvalarında çok fazla Rus turist gördük. Binin in üzerinde Rus turist geldi. Merit Royal Hotel’imizin şartları ve konumu Rus turiste çok uygun, özel uçakları ile geliyorlar veya toplu olarak geliyorlar Kıbrıs’ı seviyorlar.
   Göksüzoğlu: Kıbrıs’ta her şey dahil sistemi ne kadar geçerli?
   Arar:  Her şey dahil nerelerde olmalı. Bizim her şey dahil otelimiz de var, oda kahvaltı otelimiz de var. Lefkoşa’daki otelimizde her şey dahil sistemi zorlarsanız, misafire kabul ettiremezsiniz. Ancak, şehrin 9 km uzağındaki Merit Royal Hotel’imiz, Merit Crystal Cove Hotel’imiz ve şehrin 6 km uzağındaki Merit Park Hotel’imizde hiç bir şekilde, her şey dahil sisteminin dışında bir formül uygulayamazsınız. 43 derece sıcakta, otelden çıkmak 300 metre uzaktaki cafeden  sandwich almak zor. Türkiye her şey dahil sistem sayesinde, dünyada çok  enteresan bir noktaya ulaşmıştır.
Kıbrıs’ta da her şey dahil sistemi biz başladık ve birçok otel de bizden sonra bunu uygulamaya başladı. Biz en son her şey dahil plus’a geçtik ve birçok artılar koyduk, Merit Crystal Cove Hotel’imiz de her şey dahil plus çok ciddi anlamda tercih edilir bir formül oldu.
    Göksüzoğlu: Kıbrıs’ta rekabette ne noktadasınız?
Reha Arar:  Kıbrıs turiziminde çok ciddi yol alındı. Bugün Kuzey Kıbrıs’ın otel konforu seviyesi Akdeniz’deki, Ege’deki otellerden yüksektir.  Ayrıca, Güney Kıbrıs’ı da geçmiştir.
    Göksüzoğlu: Merit otelleri olarak planlarınız nelerdir?
   Arar: 2014 yılında biz elimizdeki yatırımı çok başarılı bir şekilde bitirdik. Bunun da meyvelerini yiyoruz. Merit Royal Hotel’imiz çok dolu, ikinci olarak Merit Park Hotel’i kiralamıştık. Geçen sene orayı da tamamen değiştirdik, yeniledik. Şimdi önümüzde Mare Monte projemiz var. Mare Monte,  Kuzey Kıbrıs’ın en sevilen bir bölgesidir. Orayı 49 yıllığına vakıflar idaresinden bir otel yapmak üzere kiraladık. Şu anda projeleri bitmek üzere. Türkiye’deki planımız;  istanbul’da Merit Royal kalitesinde ama daha küçük ölçekli bir otel arayışındayız. Alışveriş turizmine hizmet edecek bir  otel olacak. İkincisi, Antalya’da hava alanına yakın bir otel arayışımız var. Ancak, öncelikli projemiz Mare Monte’dir.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473