banner564

Toplumsal bir sorun

Son yapılan ankete göre, KKTC’de her 3 kadından 1’i şiddet görüyor

Toplumsal bir sorun
banner598
Kadından Yaşama Destek Derneği’nin (KAYAD) Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Evrensel Özel Eğitim ve Psikolojik Hizmetler Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü ve Avrupa Birliği tarafından “Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette” programı altında desteklenen “şiddete karşı diren” projesi kapsamında KAYAD’da bin kişilik örneklerle yapılan “Aile İçi Şiddet Anketi” sonuçları, dün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Anket sonuçlarıyla, KKTC’de her 3 kadından 1’inin şiddet gördüğü verisine ulaşıldı.
KAYAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Akıncı basın toplantısındaki konuşmasında, derneğin kurulduğu tarihten itibaren kadının güçlenmesi, toplumdaki yeri ve statüsünün yükseltilmesi ve gelenek ve göreneklerin içinde sistemin çarkıyla beslenen ve nesilden nesile aktarılan aile içi şiddet hakkında farkındalık yaratmaya çalıştığını söyledi.
Şiddet gören kadınların yalnız olmadıklarını vurgulayan Akıncı, ev içi şiddetin hiçbir mazereti olmadığını ve aile içi şiddetin ciddi bir toplumsal sorun olduğu gerçeğini gün ışığına çıkardığını belirtti.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, KAYAD öncülüğünde başlayan projede, özellikle basın yoluyla toplumun bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekerek, proje çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği’nden de maddi manevi destek gördüklerini kaydetti.
Proje Koordinatörü Mine Atlı da, “Şiddete Karşı Diren” anket özetlerini aktararak, yıllardır bu sonuçları yaşayan direnişçilerle birebir çalıştıklarını, yaşadıkları aile içi şiddetin yanında, bu şiddetten kurtulmak isteyenlere destek olmaya çalıştıklarını kaydetti.
Güvenilir bir anket şirketinin yaptığı çalışmada ada genelinde bin kişilik bir örneklem ile çalışıldığını söyleyen Atlı, “Çalışmada İstanbul Protokolü’nde belirtilen aile tanımı içerisinde fiziksel, sözel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet ölçülmüştür” ifadelerini kullandı.

Yüzde 10,6 cinsel şiddet
‘Eşim veya eski eşim bana karşı cinsel şiddet uyguladı’ ifadesine yüzde 10.6 oranında kadının yani her 10 kadından birinin katıldığını belirten Atlı, “Cinsel şiddete baktığımızda katılımcılar arasında her 5 kadından birinin cinsel bir yaklaşım veya istem dışı öpmeye maruz kaldığı gözlemlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2015, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473