banner564

Toros: Reform şart

Ticaret Odası Başkanı Toros, KKTC ekonomisinin, Rum ekonomisi ile denk hale gelmesi için ‘yeni hükümete’ yatırımları teşvik edecek ‘yeni bir ekonomik program’ önerdi

Toros: Reform şart
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, kurulacak yeni hükümetten beklentilerini açıklarken, kuzey ile güney Kıbrıs ekonomilerinin denk hale getirilmesi için özellikle yatırımları teşvik edecek yeni bir ekonomik programın önemine dikkat çekti. Toros ayrıca, kamuda reformun şart olduğunu ifade etti. 
   Diyalog’a yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk ekonomisinin mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini belirten Toros “aksi halde olası bir çözüm sonrasında Kıbrıs Türk ekonomisi, Rum ekonomisine bağımlı hale gelir” dedi.
   Fiktri Toros şöyle dedi:
   “Bizim yeni kurulacak olan hükümetten temel beklentilerimizi birkaç  başlıkta toplayabiliriz. Öncellikle Kıbrıs içinde bulunduğu çözüm öncesi dönemde Rum tarafıyla ekonomimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Yani Türk ekonomisi ile Rum ekonomisini denk hale getirmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde olası bir çözümde Kıbrıs Türk ekonomisi Rum ekonomisine bağımlı hale gelir ki bu bizlerin hiç arzu etmediği bir durumdur. İki tarafın da ekonomilerinin denkleştirilmesi için yeni hükümetten bir ekonomik program bekliyoruz. İkinci olarak Avrupa Birliği uyum yasalarının hızla hayata geçirilmesi gerektiği kanısındayız. Ve üçüncü olarak ise ekonomik büyümenin uluslarası  normlara geitirlmesi için bir kamu refromu yapmak gerekiyor fakat bunu yaparken de paralel bir şekilde reel sektörün güçlendirilmesi gerekmektedir.” 

Teşvikler önemli

   Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, ülkenin en acil konularını ise şöyle izah etti: 
   “İlk olarak ekonomik program diyorum yatırım ikliminin güçlendirilmesi iyileştirilmesi gerekiyor. Örneğin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin ülkeye yatırımı teşvik edilmesi gerekiyor. Ekonomik kalkınma için sadece yerli sermaye yeterli değil dış yatırımcıyı ülkeye yatırım yapması için bürokratik engellerin kaldırılması, teşviklerin çeşitlenmesi ve artırılması , kamu yatırımlarının da buna ek olarak çoğaltılması gerekiyor. Yabancı yatırımcının ekonomiye pompalanması çok önemli ilk olarak yapılması gerekenlerden sadece biri diyebiliriz.” 

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473