banner564

Tüm hükümetler duyarsız kaldı

Ahmet Özant, 23 yıl önce atanmış diş hekimlerinin terfilerinin dahi yapılmadığını, sektörde birçok sorun olduğunu belirtti

Tüm hükümetler  duyarsız kaldı
banner598
Şebnem Ö. FASLIGİL
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, ağız ve diş sağlığının bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemekte olduğunu belirtti. Özant, tüm sağlık konularında olduğu gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili hastalıklarda da tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verecek çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.
22 Kasım Diş Hekimliği Günü ile Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle dün sabah Kıbrıs Türk Tabipler Odası’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, diş hekimlerinin sorunları ile hafta dolayısıyla yapılacak etkinlikler açıklandı.
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant yaptığı konuşmada, 22 Kasım 1908’de Türkiye’de ilk diş hekimliği okulu kurulduğunu, bu günün önceleri diş hekimliği günü, daha sonra da 22 Kasım’ı içine alan ve bir takım etkinliklerin yapıldığı Ağız Diş Sağlığı haftası olarak kutlandığını anlattı.
Koruyucu hekimliğin, hükümetlerin ve Sağlık Bakanlığı’nın temel görevlerinden biri olması gerektiğini, en azından ilk öğretimde okuyan çocukların rutin diş taramalarının yapılması ve çürük oluşumunun önlenmesi için topikal flor uygulaması yapılması gerektiğini belirten Özant, “Zor durumda olan aileler için belirli okullarda diş macunu ve fırçası dağıtılması rutine bağlanması gereken uygulamalar olmalıydı” dedi.

Mesleki sorunlar
Yeni yönetim olarak bir yılı aşkın süredir resmi makamlarla yaptıkları yazışmalarda mesleki sorunları aktardıklarını ifade eden Özant, Sağlık Bakanı ile görüşmelerinde yıllardır üzerinde çalışılan ancak geçirilemeyen Diş Teknisyenleri ile ilgili laboratuvar açılması ve izinlendirilmesi konusundaki tüzüğün geçirilmesini talep ettiklerini, söz verilmesine rağmen bunun yapılmadığını kaydetti.
19 Aralık 2016’da Sağlık Bakanlığı’na kayıtsız ve yasa dışı çalışan diş teknisyenleriyle ilgili yaptıkları ihbardan da sonuç alamadıklarını belirten Özant, 20 Ocak ‘da ise bakanlığa “amalgam dolgular”ın kullanımıyla ilgili AB’ın aldığı kararı ilettiklerini kaydetti.

Terfiler yıllardır yapılmıyor
Yıllarca dile getirilmesine rağmen 23 yıl önce atanmış diş hekimlerinin terfilerinin dahi yapılmadığını kaydeden Özant, “Bunun hiçbir mali külfeti yoktur. Meslektaşlarımız girdikleri mevkiden terfi alamadan emekli oluyor” dedi.

Yüksek öğretimde yetki
Özant, ülkede yüksek öğretimle ilgili tam yetkili ve söz sahibi olması gereken tek kurumun YÖDAK olması gerektiğini düşündüklerini ancak ülkedeki üniversitelerin alacağı öğrenci sayılarının tespitinde dahi YÖDAK’ın hiçbir yetkisi olmadığını, tamamen üniversitelerin inisiyatifine bırakıldığını belirtti.

KKTC’de 100, TC’de 20 diş hekimliği öğrencisi
Bugüne kadar 3 Diş Hekimliği Fakültesi açıldığına, bir o kadar daha izin için bekleyen üniversite bulunduğuna işaret eden Özant, halen mevcut fakültelerde birinci sınıfta eğitim gören 100 civarında diş hekimliği öğrencisi olduğunu, yaklaşık 20 civarında öğrencinin ise Türkiye ve diğer ülkelerde eğitim gördüğünü anlattı.
 Özant, “Açılacak fakültelerde de toplam en az 60-70 civarında öğrenci alınacağını düşünürsek yakın gelecekte 60 yılda sahip olduğumuz üye sayımıza yakın her yıl yeni diş hekimi gelecektir” dedi.
Basın toplantısında; Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr Mustafa Taşcıoğlu, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu da birer konuşma yaptı.

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2017, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473