banner564

Tümüyle asılsız

Akıncı ile İstanbul’da görüşen Türkeş, KKTC’deki hükümetin bozulmasının Türkiye ile ilişkilendirilmesine tepki gösterdi:

Tümüyle asılsız
banner598
Yılmaz YAKAR (TAK) 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı İstanbul’da, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile önce baş başa ardından da heyetlerin katılımıyla uzun bir toplantı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi sürerken yaptığı görüşmelerinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama değerlendirilirken Ekonomik Protokol de ele alındı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkeş’in görüşmede, KKTC’deki hükümetin bozulması veya kurulmasıyla ilgili olarak Türkiye hükümetinin ilişkilendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini açıkladı.
Akıncı, Türkeş’in Türkiye hükümetinin KKTC’deki hükümet oluşumlarına ya da bozulmasına müdahalesinin söz konusu olmadığını bildirdiğini, KKTC’nin kendi mekanizması içerisinde oluşacak bir hükümet modelinin kendilerinde de kabul göreceğinin altını çizdiğini kaydetti.

“Türkiye hükümetinin tercihi...”
Akıncı, Türkiye hükümetinin tercihinin, müzakerelerde Cumhurbaşkanı’na katkı yapacak sorun çıkarmayacak bir hükümet modeli tercihi bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, 11. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Türkeş ile görüşmesinin ardından dünkü temaslarını ve zirveyi değerlendirdi.
Akıncı zirveye katılış nedeninin zirveye görüşlerini sunmak olduğunu belirterek, zirvedeki kişilerle de temas imkanı olduğunu dile getirdi.

“Gül ile yararlı bir görüşme yaptık…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Abdullah Gül ile görüşmelerinde durum değerlendirmesi yaptıklarını, yararlı bir görüş alışverişinde bulunduklarını, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı döneminde Kıbrıs konusuna yakın ilgi gösteren Gül’ün bu ilgisinin sürdüğünü belirtti.

Akıncı ile Türkeş baş başa görüştü
Akıncı, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile uzun süren bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, görüşmede Kıbrıs sorununu, müzakere sürecini ele aldıklarını, Ekonomik Mali Protokolle ilgili de yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade etti.
Akıncı, Türkeş’in Kıbrıs’ta hükümetin istifasıyla ilgili olarak Türk hükümetinin ilişkilendirilmesiyle veya hükümet tercihleriyle ilgili bazı söylentilerin asılsız olduğunu ifade etmesini memnuniyetle karşıladığını kaydetti. 

“Kıbrıs Türk halkının beklentisi...”
Akıncı, geçmişte Ankara kaynaklı hükümetlerin kurdurulduğunu ve bozdurulduğunu kaydederek, “Bunları biz yaşadık geçmişte o günlerin üzerinden yıllar geçmiştir. Bunun bu şekilde eskisi gibi olmamasını ben de isterim bir Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının da aslında beklentisi budur. Kendi demokratik mekanizmalarımızı kendimiz işletmemiz lazım. Ankara’dan icazet alır gibi davranışlar içinde olmak ne Kıbrıs Türkü’ne yakışır ne de Türkiye’ye yakışır iki medeni devlet olarak evet Türkiye’nin yardımlarını alıyoruz. Türkiye ile yıllardır süremediğimiz sağlıklı ilişkiyi kurmak ve geliştirmek durumundayız” diye konuştu.

Türkeş: Her durumda KKTC’nin yanındayız
Zirvedeki konuşmasında Türkiye ile KKTC arasındaki özel ilişkinin de önemine değinen Türkeş, Türkiye’nin eskiden beri KKTC’ye sahip çıktığını anımsattı.
Devam eden müzakere sürecinden bağımsız olarak, KKTC’ye her türlü, mali, ekonomik ve sosyal yardımları sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan Türkeş, "Türkiye, yapılan yardımlarla, KKTC’de, kendine yetebilen, küresel koşullara uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir ekonomik düzen ile sağlam bir devlet yapısı oluşturulması amaçlamaktadır. Müzakere sürecinin KKTC için öneminin farkındayız. Hükümetimizin her durumda Kıbrıs Türkü'nün yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini bir kez daha teyit etmek isterim." şeklinde konuştu.

Zirve de Meral Akıncı da konuştu
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı İstanbul’da devam eden 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Değişim Önderleri: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” konulu toplantının açılışında bir konuşma yaptı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili görüşlerini aktaran Akıncı, değişimde olan dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin her coğrafyada gündeme gelmesinin, barış kültürüne güçlü ışık tutacağını kaydetti.
Cinsiyet eşitliğinde farkındalığın artırılması sorumluluğunu erken yıllarda üstlendiğini kaydeden Akıncı, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kuzey Kıbrıs kadınının profiline değinen Akıncı, Kuzey Kıbrıs kadınının kendilerine empoze edilen rolleri içselleştirdiklerini, küçük toplum olmanın “herkes ne der” sorusunun geçerli olmasına yol açtığını söyledi.

Akıncı: Çözüm herkesin yararına
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın WOW Otel İstanbul’da yer alan 19’uncu Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasında, çözüm olması halinde Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yataklarının kriz yerine, ortak yarar sağlayacağını söyledi. Akıncı, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan arasında yeni işbirliği olanakları da doğacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı “Küçük Kıbrıs kendi sorununu çözmesi halinde barış ve işbirliğine büyük bir katkı sunabilecektir” dedi.
Akıncı, globalleşen dünyada iletişim olanakları nedeniyle uzak kavramının artık geçerliliğini yitirdiğini anlatarak, coğrafi olarak ne kadar uzak olunsa da, bir ülkedeki finansal krizin tüm dünyayı etkilediğini belirtti.

Görevlendirme Cuma günü…
Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’den İstanbul’a hareketinden önce açıklamalarda bulundu.
Akıncı, Ercan Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, hükümet arayışları konusuna da değinerek, Mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda, parti başkanlarının hiçbirinin Mecliste güven oyu almaya yetecek çoğunluğa sahip olduğu beyanında bulunmadığını, bu nedenle bir görevlendirme yapamadığını kaydetti.
Akıncı, “Dün yaptığım temaslarda herhangi bir parti böylesi bir çoğunluğa şu an itibarıyla sahip olduğu beyanında bulunmadı. Mecliste zaten 26 sandalyeye sahip tek bir parti de mevcut değil dolayısıyla şu anda bir görevlendirme yapamadım” dedi.
Hükümet formülü çıkarma amacıyla parti başkanlarının iki gün süre istediğini, kendisinin de Zirve için iki gün İstanbul’da olacağını da kaydeden Akıncı, “Ümit ederim ki cumadan itibaren görevlendirmeyi yapabilmek için daha net bir tablo ortaya çıkacak” dedi.
İki gün içerisinde partiler bir çoğunluk oluşturamazsa, ikinci yol olarak Mecliste en çok milletvekiline sahip partiden başlayarak hükümet kurma sürecini başlatmak gerektiğini kaydeden Akıncı, “Bundan da bir sonuç çıkmazsa partiler şapkayı önlerine koyup erken seçimin yolunu tutacaklardır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473