banner564

Türkiye imdadımıza yetişti Sayın Başkan

Kalkanlı’da meydana gelen yangında 3 bin dönümden fazla ormanlık arazi kül olurken, İsviçre’den telefonla arayan ve Rum tarafından uçak yardımı öneren Akıncı’ya “gerek yok” yanıtı verildi

Türkiye imdadımıza yetişti Sayın Başkan
banner598
Melin DOBRAN
Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı bölgesinde dün saat 12.00 civarında ormanlık alanda çıkan yangın, havadan müdahalenin gecikmesi nedeniyle büyük hasara yol açtı. İlk tahminlere göre yaklaşık 3 bin 300 dönümlük alan kül oldu.
   Türkiye’den beklenen yangın helikopteri ve uçağının gecikmesi nedeniyle ilk müdahaleyi İngiliz üslerine bağlı 2 helikopter yaptı. Daha sonra Türkiye’den 2 helikopter, bir de uçak geldi. 
   Bu arada, Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat’ı telefonla arayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “İhtiyaç duyulması halinde Rum tarafından yardım isteyebilirim” dediği öğrenildi. Daire müdürünün “Türkiye imdadımıza yetişti, Rumların yardımına gerek yok sayın Başkan” demesi üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “sorumluluğu sana kalır” diyerek, teklifi bir kez daha tekrarladığı belirtildi.
   Akıncı’nın, “Rum yetkililer şu an karşımda hemen yardım isteyebilirim” demesi üzerine Müdür Fırat’ın Trodos’taki yangını hatırlatarak “Bu konu beni aşar ama Rumlar Trodos’taki yangın sırasında yardım önerimizi reddetmişlerdi. Şu an bizim de ihtiyacımız kalmadı Başkanım” dediği kaydedildi.

Büyük hasara yol açtı
Güzelyurt’a kabus yaşatan yangın, rüzgârın yön değiştirmesiyle birlikte geniş bir alana yayıldı. Yetkililerden alınan bilgiye göre yangın, 3 bin dönümden fazla ormanlık alanda etkili oldu. Olay yerine çok sayıda İtfaiye, Sivil Savunma, belediye, polis, askeri birlik ve Orman Dairesi ekipleri sevk edildi. Ayrıca Güzelyurt Belediyesi’ne ait iş araçları ve tankerler de yangın söndürme çalışmasına katıldı. Yangının çıkış nedeni ise henüz belirlenemedi.
Edinilen bilgiye göre, Güzelyurt bölgesine bağlı Kalkanlı piknik alanı yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, hava sıcaklığının yüksek olması ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. 
Yangına, Türkiye'den bir yangın söndürme uçağı ve bir helikopter ile Güney Kıbrıs'taki İngiliz üslerinden gelen iki yangın söndürme helikopteri de müdahale etti. 

Rüzgar çalışmaları olumsuz etkiledi
Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, yangının kontrol altına alınmaya çalışıldığını ve soğutma çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Arazi şartları ve rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediğine işaret eden Fırat, sık ormanlık alanda fiziki şartların da etkisiyle yangının geniş alana yayıldığını ifade etti.
Fırat, yangının yerleşim birimlerine sıçrama ihtimali bulunmadığını, güney ucunu kontrol altına aldıklarını, orta kesimlerde de yer yer uçakların müdahale ettiğini sözlerine ekledi.

Kriz masası oluşturuldu
Yangınla ilgili Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu başkanlığında kriz masası oluşturuldu.
Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç, yangınla ilgili yaptığı açıklamada, Kalkanlı bölgesinde çıkan yangının çok büyük bir alanı etkilediğini belirtti. Bölgenin çok sık bir orman alanı olmasından ve rüzgârın şiddetinden dolayı zaman zaman zor anlar yaşandığını kaydetti.  Rüzgâr nedeniyle yangının, Kılıçaslan bölgesine kadar yayıldığı ifade edildi. Direnç, yangın söndürme çalışmaları sırasında birkaç kişinin dumandan etkilendiğini, ancak durumlarının ciddi olmadığını söyledi.

“Devletten yardım istiyorum”
Bölgede mandırası olan Cevdet Konya isimli vatandaş ise mandırasının yangından zarar görmesine tepki gösterdi. Konya, “Mandırada doğum yapmak üzere olan 30-40 hayvan vardı. 10-15 tanesi yandı. Mandıram yandı, ben ekmek paramı buradan çıkarıyordum. Benim başka mandıra yapmaya gücüm yok, devletten yardım istiyorum. Yetkililer gelsin ilgilensin. Ekiplerin önce mandırayı söndürmelerini bekliyordum. Ben şimdi ne yapacağım?”

Ülkenin her yerinde yangın vardı
Öte yandan Güzelyurt'ta, henüz tespit edilemeyen bir sebepten dolayı çıkan yangında, Türel Tüm’e ait 3 dönüm anız tamamen, Osman Ayhun'a ait 10 adet narenciye ağacı kısmen, 50 metre uzunluğunda 75'lik plastik boru ve 30 metre 16'lık damlama lastiği ve, Tamer Tüm'e ait telli alan içerisinde bulunan yaklaşık 100 adet tahta palet tamamen yandı. Yine Güzelyurt’ta, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Elektrik Kurumu’na ait MD4 - MD5 numaralı direklere bağlı tellerden iki tanesinin kopması neticesinde çıkan kıvılcımdan dolayı da bir yangın meydana geldi.
Yangında, Mehmet Turay’a ait 3 adet narenciye ağacı kısmen, 7 adet servi, 3 adet 75’lik plastik boru ve 40x3 metre ebadında kuru otla kaplı alan tamamen yanarak hasar gördü.
Mainareliköy Dağaşan Sokak’ta çıkan yangında ise yol kenarında bulunan kuru ve Göçmen Aziz Ertaç’a ait Altan Gülercan’ın kullanımında bulunan ağıl içerisinde bulunan 140 metre kare kuru ot ve biri kısmen biri de tamamen olmak üzere 2 adet 10X5 ebatlarındaki mertek yandı.
Akıncılar’da, Şehit Teğmen Doğuş Uran Devlet Üretme Çiftliği’ne ait olan ve batısında bulunan tarım arazisinde kırık cam parçasına düşen güneş ışınlarının ısınması sonucu bir yangın çıktı.
Yangında 12 dönüm biçilmiş buğday anızı ve 4 adet büyük kare buğday kalemi balası tamamen yandı.
Yangınların tümü İtfaiye tarafından söndürüldü. Soruşturmalar devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2017, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474