banner564

‘Türkiye’ye baskı sözü verdiği’ iddia edildi

Anastasiadis ile 37 dakika süreyle telefon görüşmesi yapan Biden’ın, ‘Türkiye’ye baskı sözü verdiği’ iddia edildi

‘Türkiye’ye baskı sözü verdiği’ iddia edildi
banner598
   ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın,  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile 37 dakika süren bir görüşme yaptığı ve ‘Rum egemen bölgesindeki’ faaliyetlerini sonlandırması için Türkiye’ye ‘baskı’ sözü verdiği iddia edildi.
   Rum basın haberlerine göre; Biden’ın müzakerelerle ilgili önerisine yanıt veren Anastasiadis; Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin bölgeden çekilmemesi halinde müzakere masasına dönmeyeceğini bildirdi.
  Fileleftheros gazetesi, telefon görüşmesinin ayrıntılarını aktarırken, 20 Kasım’da Ankara’ya gidecek olan Biden’ın, Türk hükümetine baskı yapacağını iddia etti.
   Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise yazılı açıklamasında, Anastasiadis-Biden telefon görüşmesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve ABD’nin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki egemenlik haklarını ihlal eden bu faaliyetlere son verilmesi yönündeki çabalarının” ele alındığı belirtti.
   Hristodulidis; Biden’ın, Anastasiadis’in tezlerine, özellikle de “egemenlik hakları” ile ilgili olanlara tam anlayış gösterdiğini iddia etti. Ayrıca; Anastasiadis’in “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermeden müzakere masasına dönmeyeceğim” dediğini aktardı.
   Sözcü; Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için ABD’nin, çok yoğun diplomatik faaliyet üstlenme niyetini ortaya koyduğunu da aktardı. 

MGK’nın kararı da Rum basınında
   Bu arada Milli Güvenlik Kurulu’nun kararları dünkü Rum basınında geniş yer aldı. Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberini “MGK: Araştırmalar Devam Edecek... ‘KKTC’den Yetki Aldık” başlığıyla aktardı.
    Simerini “ABD’den Çok Yoğun Faaliyet... Anastasiadis-Biden Türk Meydan Okumalarını Görüştü” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Biden’a ilettiği “Türkiye Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermeden müzakerelerin yeniden başlama perspektifi olmadığı” iddiasını öne çıkardı.
    Aynı gazete “Erdoğan’a MEB’den Gitmesini Söyleyin... Robert Menendez’den Biden’a Önemli Müdahale” başlıklı haberinde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a mektup gönderdiğini yazdı. Gazeteye göre Menendez Biden’den Türkiye ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini görüşmesini ve “yasadışı” diye nitelediği bu faaliyetlere son vermesini istemesini talep etti.
   Alithia, Biden-Anastasiadis telefon görüşmesiyle ilgili haberini ve Rum Sözcü’nün ilgili açıklamasını “Anastasiadis Biden’a: Meydan Okumalar Bitmeden Müzakereler Olmaz” ve MGK’nın dünkü toplantısı ve aldığı kararı da “MGK: Araştırmalar Devam Edecek” başlığıyla aktardı.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2014, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473