banner564

Umut dolu

‘Mevcut olan taahhütten’ söz eden Akıncı, aylar içinde çözümün sağlanabileceğini söyledi

Umut dolu
banner598
Özlem Güran Akkorlu (TAK)
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM’nin 70. Genel Kurul çalışmaları kapsamında bulunduğu New York’ta önceki gün gece BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştü. BM Binası’nda New York saatiyle 14.55’te (KKTC saatiyle 21.55) başlayan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.
Akıncı’ya görüşmede, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrasında BM Binası’nın 3. katında bulunan medya merkezinde basına açıklamalarda bulundu. Akıncı, aralarında birçok yabancı gazetecinin de bulunduğu basın toplantısında soruları da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mevcut olan taahhüt, siyasi istek ve elde edilen ivmenin sürmesi halinde yıllar değil aylar içerisinde çözüme ulaşılabileceğini söyledi.
Çözümle yaratılacak mülkiyet düzeninin, sosyal düzeni bozmamasının önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, buna yönelik çarelerin temelde tazminatı içereceğini belirtti. Dolayısıyla çözümün finansmanına odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Akıncı, çözümün maliyetinin desteklenmesi konusunun da New York’ta yaptığı temaslarda ele aldıkları ana başlıklardan biri olduğunu ifade etti. 
Akıncı, bu konudaki desteğe yönelik istekleri görmekten mutlu olduğunu kaydetti.

“Bundan sonrası zor ve karmaşık…”
Akıncı, New York’ta hem kendisinin hem Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın hem de Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami’nin yoğun ve yararlı temaslar yaptığını kaydetti ve görüşmelerin sonucundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, son aylarda Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi başlıklarında önemli ilerlemeler kaydedildiğiyle ve bundan sonra müzakere edilecek olan Güvenlik ve Garantiler, Toprak Bütünlüğü ayarlamaları ve Mülkiyet konularının daha zor ve karmaşık olduğuyla ilgili fikir birliğine vardıklarını da kaydetti.

“Mülkiyet komisyonunda fikir birliği var…”
Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeye sahip bir mülkiyet komisyonu kurulması ve komisyonun mülkiyet konularında çalışma yapması konusunda fikir birliğine vardıklarını dile getirdi. Mülkiyet komisyonunun kararlarının bugüne kadar üzerinde fikir birliğine varılmış belirli kriterlere bağlı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerecilerin önümüzdeki süreçte bu kriterler üzerinde müzakere edeceğini vurguladı ve kısa zaman içerisinde iyi bir neticeye ulaşılması temennisinde bulundu.

“Sosyal düzeni bozmayan bir formül…”
Mülkiyet düzeninin sosyal düzeni bozmamasının önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, buna yönelik çarelerin temelde tazminatı içereceğini söyledi.
Dolayısıyla çözümün finansmanına odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Akıncı, çözümün maliyetinin desteklenmesi konusunun da New York’ta yaptığı temaslarda ele aldıkları ana başlıklardan biri olduğunu söyledi. Akıncı, bu konudaki desteğe yönelik istekleri görmekten mutlu olduğunu söyledi.

BM: Garantörler sürece dahil olmalı
Öte yandan BM Sözcülüğü, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un gerçekleştirdikleri görüşmede, garantörlerin müzakere sürecine dahil edilmesi konusunu ele aldıklarını bildirdi.
BM Sözcülüğü ayrıca, Ban’ın görüşmede, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya BM’nin ve kendi şahsının, liderlerin çözüme yönelik çabalarını destekleme taahhüdünü ilettiğini de kaydetti.
BM Sözcülüğü, Cumhurbaşkanı Msutafa Akıncı ile Genel Sekreter Ban Ki Moon arasında gerçekleşen görüşme sonrasında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Ban ile Akıncı’nın görüşmede, müzakerelere başlamalarından bu yana liderlerin elde ettiği ilerlemeyi ele aldığı ve bu hususta görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, Ban’ın, liderlerin ortaya koyduğu olumlu ve yapıcı ruhla müzakerelerin önümüzdeki aylarda yoğunlaştırılmasına yönelik taahhütlerini memnuniyetle karşıladığı da belirtildi.
Ban ile Akıncı’nın görüşmede, garantör güçlerin sürece dahil edilmeleri konusunu da ele aldıkları kaydedilen açıklamada, Ban’ın Akıncı’ya, BM’nin ve kendi şahsının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin müzakerelerle ilgili çabalarını destekleme yönündeki taahhüdünü ifade ettiği de yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2015, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474