banner564

Uyuz salgını var

270 kişinin barınabileceği cezaevinde mahkum sayısı 590’a ulaştı

Uyuz salgını var
banner598

 Suna ERDEN

   Suçların patladığı ülkemizde mahkumların sayısında da patlama yaşanıyor. Kapasitesi 270 kişilik olan Merkezi Cezaevi’nde şu anda hükümlü tutuklu ve hükümsüz tutuklulardan oluşan 590 kişi bulunuyor. Normal şartlarda 24 kişinin kalması gereken koğuşlarda ise 40 kişi yatıyor. 
   Kapasitenin iki katından fazla mahkumun barındığı cezaevinde ciddi sağlık sorunları da yaşanıyor.  
   Genç suçlular arasında ‘Uyuz’ salgını olduğunu kabul eden Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, tedavilerin devam ettiğini söyledi. Diyalog’a konuşan Bilmem son yıllarda suç oranlarının arttığını, cezaevindeki mahkum sayısının kapasitesinin çok üstünde olduğunu ifade etti. 
    Kapasite sorununun yanında gardiyan eksikliğinin de bulunduğunu belirten Bilmem, 20 kişilik münhal açılacağını söyledi.
   Bilmem, şunları söyledi.
“Yer sıkıntısı yaşanıyor. Koğuşlara ranzalar koyarak sorunu gidermeye çalıştık. 
Şu anda 24 kişilik yerde 40 kişi kalıyor. Bu durumdan dolayı sıkıntılar da yaşanıyor. Gençlerin bulunduğu koğuşta uyuz hastalığı görüldü ancak bu cezaevi koşullarından değil kişisel hijyene uyulmamasından kaynaklanıyor. Şu anda tedavileri sürüyor.”

20 gardiyan alınacak
Cezaevinde koğuş sistemine geçildiğini, genç suçluları ayırdıklarını, mazbata borcu ve trafik suçlarından tutuklananları da ayrı koğuşlara koyduklarını ifade eden Bilmem, “Günde 3 kez yemek veriliyor. Kalp hastası, diyabet gibi hastalara yemekleri ayrı geliyor. Cezaevinde şartlar söylenildiği gibi kötü değil. Devlet tutuklulara en iyi şekilde bakıyor” dedi. Bilmem, isteyen herkesin sağlık kontrolünden geçtiğini de ifade etti. 
Bilmem, kapasite sorununun yanında personel eksikliği de bulunduğunu belirterek, 20 gardiyan alınacağını ifade etti. Bilmem, henüz münhal açılmadığını ancak 2019 yılı içerisinde alımların yapılacağını kaydetti.

Kimisi midesinde kimisi gırtlağında
Cezaevine uyuşturucu sokulduğuna dair iddialara da cevap veren Bilmem,  koğuşlarda düzenli kontroller yapıldığını, narkotik detektör köpek ile aramalar gerçekleştirildiğini ancak tüm sıkı önlemlere rağmen zaman zaman cezaevine uyuşturucu sokulduğunu söyledi. 
   Bilmem, “Kontroller çok sıkı tutuluyor.  Ancak yine de uyuşturucu sokulmasına engel olunamıyor. Kimisi midesinde kimisi gırtlağında uyuşturucuyu içeri sokuyor. Bir keresinde bir mahkum uyuşturucu hapı gırtlağına kadar yuttu. Sonra da cezaevine girince geri çıkardı. İhbar üzerine yakaladığımızda nasıl soktuğunu itiraf etti. İçeri uyuşturucu sokmak isteyenler kimsenin aklına gelmeyecek yollar deneyebiliyor. Biz elimizden geldiği kadar engel olmaya çalışıyoruz” dedi.

Yeni cezaevinin yapımı sürüyor
Yeni cezaevinin yapımı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bilmem, 2019 yılı sonu itibari ile tamamlanacağını söyledi. Yeni cezaevinin kapasitesinin 725 kişilik olacağını belirtti. Bilmem, “Suç oranları arttı. Mevcut cezaevinde şu anda 590 kişi var. Yeni cezaevinin kapasitesi ne kadar yeterli olur bunu zaman gösterecek” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474