banner564

Vatandaşların yarısı davalı

Suçlarda yaşanan patlama, yargı ve polisin eksikleri ve yasaların yetersizliği Meclisin gündeminde

Vatandaşların yarısı davalı
banner598

 Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Yüksek Mahkeme eski başkanı Şafak Öneri’nin yargının eksikleriyle ilgili uyarılarını gündeme getiren Diyalog Medya Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ın ‘Yazık ettiniz bu ülkeye’ başlıklı köşe yazısını Meclis kürsüsüne taşıdı. Şafak Öneri’nin, yargıç yetersizliği ve diğer konularda yaptığı uyarıları aktaran Arıklı, vatandaşların yarısının birbiriyle davalı olduğunu, adaletin farklı sebeplerle geç tecelli ettiğini söyledi.
   Polisin kıt imkanlarıyla suçluları çabucak yakaladığını ancak “geciken adalet adalet değildir” ilkesinin bizim ülkemizde de geçerli hale geldiğini belirten Arıklı, davalarla ilgili istatistik bilgi verdi.
İhtisas mahkemelerinin kurulmasının taahhüt edilmesine rağmen henüz hayata geçmediğini kaydeden Arıklı, mahkemelerde yaşan sorunlara ve eksikliklere işaret etti.
   Arıklı, mahkemelerde yıllarca süren davalara örnekler vererek, hukukçuların da tercüman, personel ve altyapı eksikliğinden şikayet ettiğini söyledi.  
    Tebliğ metodunun işe yarar olduğunu ancak tüzüğün biraz daha geliştirilerek elektronik ortamda uygulanmasının daha işe yarar olacağının savunulduğunu anlatan Arıklı, personel eksikliğinin giderilmesinin de altyapı yetersizliği nedeniyle tek başına işe yaramayacağını kaydetti.
Ülkedeki avukat sayısının fazlalığına da işret eden Erhan Arıklı, bu konunun da sistemli şekilde ele alınmasını önerdi.
   YDP Genel Başkanı Arıklı, yargıda bir takım yanlışlıklar yapıldığını, Başbakan’ın “kalın ayarına rağmen” bu konuyu bir kez daha açmak zorunda olduğunu belirterek, “Adalet eşit dağıtılmalı ki herkesin içi rahat olsun” dedi.
   Adaletin sorgulanmasının kimsenin işine gelmeyeceğini, bu nedenle kişiye göre kararlar değil eşit adalet gerektiğini dile getiren Arıklı, bu nedenlerle yargının tartışılamayacağı bir ortam yaratmanın görevleri olduğunu kaydetti.
   Arıklı, hükümetin yargı reformuyla ilgili atacağı her adımı destekleyeceklerini belirtti.

Baybars: Yasalar revize edilecek
“Mahkemelerin bağımsızlığına inanıyor ve güveniyorum” diyen İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, güncelliğini yitiren yasaların revize edilmesi gerektiğini söyledi ve birlikte çalışma yapılmasını önerdi.
Baybars, yargı bağımsızlığının önemli olduğunu vurguladı.
Baybars, şiddet mağduru kadın ve çocukların, adli yardıma muhtaç kişilerin kendilerini güvende hissedecekleri Adli Yardım Yasası’nın çıkarılması gerektiğini söyledi. Baybars, “Bunu da ivedi şekilde hayata geçirmeliyiz” dedi.

Angolemli: Mahkemelere olan inanç yitirilmemeli
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, mahkemelerin halk gözündeki önemine değinerek, mahkemelere olan inancın yitirtilmemesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle ara emirlerinin sık sık ertelenmesinin bir zafiyet yarattığına dikkat çeken Angolemli, bunun halkta istenmeyen güvensizlik algısı oluşturduğunu söyledi.

Öztürk: Sağlıklı bir işleyiş yok
UBP milletvekili Yasemin Öztürk, personel eksikliği nedeniyle yaşananlara örnek vererek, mahkemelerde yaşanan sorunların şikayet edileceği bir merci olmadığını söyledi.
Yeniden yapılandırma yasasının az da olsa bir rahatlama sağladığını ancak mahkemelerde hâlâ sağlıklı bir işleyiş olmadığını belirten Öztürk, adaletin güçsüzleri koruması için var olduğunu vurguladı.
Öztürk, alacak davalarında iflas yasasının çalıştırılarak hapisliklerin azaltılması gerektiğini belirterek, güçlülerin de yaptığı yanlışlıkların bedelini ödemesini istedi.


Hasipoğlu: Hem avukatlar hem mahkemeler zorda
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, dava süreçleriyle ilgili bilgi vererek, ara emirleriyle ilgili kriterleri anlattı.
Sabıka kayıtlarının mahkeme tarafından silinmesine izin veren yasayla ilgili eksiklikleri de dile getiren Hasipoğlu, yapılan yasalardaki eksikliklerin hem avukatları hem de mahkemeleri zora soktuğunu söyledi.

Tatar: İhtisas mahkemeleri kurulmalı
UBP Milletvekili Ersin Tatar da, bağımsız ve güvenilir mahkemelerin ekonomi için de vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Tatar, yargının şahsi duygularla uygulanamayacağını dile getirerek, ülkenin kanunlarının temel alınması ve karışıklığa sebep vermemek gerektiğini kaydetti.
İhtisas mahkemelerinin kurulmasının önemine işaret eden Tatar, devletin büyümesiyle davaların da çeşitlendiğini söyledi.

Bütçe oybirliği ile kabul edildi
Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nda mahkemelerin 38 milyon 544 bin 500 TL’lik bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474