banner564

Nabız yokladı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Anastasiadis ve Akıncı ile ‘müzakerelerin yeniden başlamasını ele aldı

Nabız yokladı
banner598

Raif UZKAN  
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell’i kabul etti.
Cumhurbaşkanlığındaki görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.
Mitchell görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta olmaktan mutlu olduğunu ve önce Rum lider Anastasiadis ardından da Cumhurbaşkanı Akıncı’yla iyi görüşmeler yaptığını ve ABD’nin Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması yönündeki desteğini belirttiğini kaydetti.
Mitchell, ABD’nin Kıbrıs’a olan ilgisinin ilerleyen günlerde artarak devam edeceğini de belirtti.
Wess Mitchell, ülkesinin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlamasını arzuladığını belirtti.

Akıncı: Kapsamlı bir görüşme oldu
Mitchell’ın ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı basın toplantısı düzenleyerek, hem görüşmeyi hem Kıbrıs gündemini değerlendirdi.
Akıncı, Mitchell’la kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ve Kıbrıs Türk tarafının tavrını aktarma fırsatı bulduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, yıllardır Kıbrıs’ta çok haksız bir durumun söz konusu olduğu, Kıbrıs Rum tarafının önceden kurulmuş bir ortaklık yapısını sahiplendiğini, tüm Adanın sahibinin kendisi olduğunu zannederek şimdi bu anlayışını denizlere de yaymak istediğini ifade etti.
Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Doğu Akdeniz’le ilgili vizyonunu bir kez daha, misafir ettiği Mitchell’a anlattığını belirtti.
 “Rum tarafının ne yazık ki en temel sorunu Kıbrıs’ı ve şimdi de denizlerini sadece kendilerine ait görmeleri ve kendi egemenlik alanları olarak tanımlamaları, bu konuları Kıbrıslı Türklerle paylaşmayı bırakınız, konuşmaya bile yanaşmamaları” diyen Akıncı, bu yanlış davranışın da yarattığı sonuçlarının ortada olduğunu ve gerginlikten başka bir şey yaratmadığını ifade etti.

“ABD’nin adaya ilgisi artacak”
Bu zihniyetten çıkılıp, maksimalist yaklaşımlardan vazgeçmenin, Crans Montana’daki tutumlardan çıkılmasının gerekli olduğunu bugünkü muhatabına anlattığını kaydeden Akıncı, Mitchell’ın ilgiyle bunları dinlediğini ve onun ilgisinin ABD’nin Adaya ilgisinin artacağını gösterdiğini anlattı.
Rum tarafının yaklaşımlarını değiştirebilme yeteneğini göstermesinin, Crans Montana’da yaşanan “çıkmazdan” çıkılabileceğine dair umutların yeşermesi adına önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Rum tarafında kendisine yönelik “Yemekli buluşmayı reddetti” eleştirilerini de doğru bulmadığını aktardı.

Akıncı, Nazife Baykal’ı kabul etti
Öte yandan dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal’ı kabul ederek, devam eden Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV) çalışmaları hakkında bilgi aldı. 
Temeli geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da katıldığı törenle atılan KALTEV’in birinci etabının, önümüzdeki Ekim ayında tamamlanacağını söyleyen Baykal, çalışmaların seyri hakkında Cumhurbaşkanı’na bilgi verdi. 
Baykal, Cumhurbaşkanı’na Cumhuriyet Meclisi’nde komite aşamasında olan KALTEV Yasa Taslağı’nın yasalaşmasının, planlandığı şekilde devam eden çalışmaların tamamlanarak hayata geçmesi açısından önemini aktararak, destek talep etti.

Derinya’da incelemelerde bulunacak
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kara sınır kapısı açma çalışmaları devam eden Gazimağusa bölgesindeki Derinya’da bugün incelemelerde bulunacak.
Cumhurbaşkanı Akıncı, 3 yıl önce alınan kararla Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında yeni geçiş noktaları olacak Lefke bölgesindeki Aplıç’ı da geçen cumartesi ziyaret etmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474