banner564

Ya bizde

Lefkoşa’nın Rum kesimine ‘daha yeşil’ bir çevre için 300 bin fidan dikiliyor

Ya bizde
banner598

Sedef BOŞNAK 

   Kuzeyden daha yeşil olan Lefkoşa’nın Rum kesiminde 300 bin adet fidan dikimi için harekete geçildi. KKTC’nin başkentinde ve turizm kenti Girne’de ise yeşil alan kalmadığı halde herhangi bir önlemin alınmaması büyük üzüntü yaratıyor.
   Diyalog’un “Biz ne yapmalıyız?” sorusuyla görüşüne başvurduğu Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Kıbrıs’ın kuzeyinin yeşil fakiri olduğunu belirterek “yüzde 30 olması gereken orman arazisinin ülkemizde yüzde 8 oranındadır” dedi. ÇEKOVA Başkanı Dr. Rıfat Siber de devleti, tüm kurum ve kuruluşları harekete geçmeye çağırdı.


********

   
Doğan Sahir: Tedbir alınmalı
   Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Kıbrıs’ın kuzeyinin yeşil fakiri olduğunu belirterek, ülkede ekili orman arazisinin azlığına dikkat çekti.
Doğan Sahir, bir ülkede yüzde 30 orman arazisi olması gerekirken, orman alanı yüzde 22 olan Kıbrıs’ın kuzeyinde, ekili orman alanının yüzde 8 olduğuna vurgu yaptı.
“Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir”diyen Sahir, şöyle devam etti:
“Ülkedeki orman arazisinin tümünü eksek dahi yeterli olmaz. Dünya evimiz, kaybetmemek için yapmamız gerekenler var. Çölleşmeye doğru gidiyoruz. Kimse kılını dahi kıpırdatmıyor. Bırakın orman arazilerine fidan dikip korumayı, var olan peyzaj ve meyve ağaçlarını dahi korumuyoruz. Ülkede, yalnızca orman arazileri değil, yaşam alanlarındaki yeşil de yok denecek kadar azdır. Önlem almalıyız.”
   Ülkenin önemli şehirlerinden olan Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın da yeşil fakiri olduğunu belirten Doğan Sahir, bir an önce tedbir alınması gerektiği üzerinde durdu. Sahir şunları ifade etti:
   “Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’nı yeşertmek için çok çabaladık ancak başarılı olamadık. “Diktiğimiz fidanlar kurutuldu. Yeterli önem yok. Korumak için organize eden de yok. Ne yazık ki ülkemizde ağaca yeterince önem verilmiyor. Ağacı Koruma Yasası var ama mevzuat açısından yetersiz. Yasaya göre koruma altındaki ağaçların kabuğuna dahi elleyemezsiniz, çizemezsiniz, kesemezsiniz. Bizde, korunması gereken ağaç, vatandaş tarafından Orman Dairesi’ne kestirile biliniyor.”

Siber: Ağaç dikmekle bitmez, korumak gerek 

   Çevre Koruma Vakfı Başkanı (ÇEKOVA) Dr. Rıfat Siber de,  Kıbrıs’ın ‘yeşil ada’ olarak anılmasına karşın yeşil fakiri olduğunu ifade etti ve “Ağaç dikmekle bitmez, korumak gerek” dedi.
   Başkan Dr. Rıfat Siber, en çok ağacın ekili olduğu Beşparmak Dağları’ndaki yıllar önceki yangını anımsattıktan sonra, devletin, tüm kurum ve kuruluşların harekete geçerek ülkeyi yeşillendirmesi gerektiği üzerinde durdu.
   Rıfat Siber, Güney Kıbrıs’taki çölleşmeye karşı başlatılan ağaç dikme seferberliğinin örnek alınması gerektiğini dile getirdi ve şöyle konuştu:
   “Akdeniz Bölgesi’ndeki her ülke için çölleşme riski var. Az yağışlı ülkelerde ağaç yetiştirmek zordur. Fidan yetiştirmek çok kolay değildir. Uzun zaman ister, emek ister. Ülkemizde yapılaşma furyası var. ‘Bina yapalım, yabancılar alsın’ anlayışıyla, var olan yeşil alanları da azalttık. Bu yapılaşmayı kontrol altına alacak imar çalışmaları henüz sonuçlanmadı. Girne’nin kıyı şeridinde yeşil alan kalmadı. Yangınlar, iklim şartları ve aşırı yapılaşma yeşili neredeyse yok etti.”
   Ülkede kapasitenin üzerindeki inşaat varlığına da vurgu yapan Siber, küresel ısınmama ile mücadele için ağaç dikilmesi gerektiği üzerinde de durdu. Siber şunları kaydetti: 
   “Yaşamın devam etmesi için oksijen gerek. Ülke ne kadar yeşil olursa, o kadar çok oksijen olur. Soluduğumuz hava ısısı ve nemi daha dengeli olur. Kuraklık da ortadan kalkar. Güney Kıbrıs’taki hareket örnek alınmalı, bizde de bu gibi etkinliklerle ağaç sayısı artırılmalı. Ağaç hayattır, değerini bilmek gerek.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474