banner564

‘Yanlış politikalar bizi bitirdi’

Akçın, narenciye ülkesi olunmasına rağmen limonun kilosunun 10 liradan satıldığını söyledi

‘Yanlış politikalar bizi bitirdi’
banner598

Ömer KADİROĞLU
Narenciye ülkesinde yaşıyor olsak da Limon fiyatları cep yakıyor. Açık pazarda bile 10 TL’ye alıcıya sunulan limon fiyatı nedeniyle birçok kişi tarafından alınamıyor. Vatandaşlar kilosu 10 TL’ye varan limonu alırken deyim yerindeyse elleri titriyor.
 Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, değerlendirmelerde bulundu. 1980’lerde 27 bin ton civarında çıkarılan limonun artık 3-4 bin ton üretimi kaldığını ifade etti.
Diyalog’a konuşan Akçın, “Yanlış politikalar nedeniyle limonu tükettik” dedi. 
Şimdilerde fiyatının 10 TL’den alıcıya sunulmasının nedeninin ürün azlığı olduğunu ifade eden Akçın, Ağustos ayı sonlarında fiyatın normale döneceğini söyledi. 

Normal seviyesine düşecek
Akçın yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: 
 “Limon bilindiği gibi dalında bekleyemeyen bir üründür. Biz limonu buzluklarda saklamayı öğrenemedik. Bu ürün temiz hasat edilirse uzun süre buzluklarda saklanabilir. Limon ucuz döneminde sıkılır ve suyu derin dondurucularda muhafaza etsek fiyatları arttığında kimseyi etkilemez ancak bunu yapamıyoruz. 
Limon eski insanlar tarafından suyu sıkılarak şişelerle derin dondurucularda saklanır. Böylelikle limonun az olduğu dönemde yükselen fiyatı bütçeleri sarsmıyordu.  Limon fiyatları başını aldı gidiyor ancak bunun çok uzun süreceğini sanmıyorum. Ağustos sonlarında en erkenci limon türü olan Enterdonat türü limon piyasaya çıkacak. Tabi ki ilk çıktığında bunun da fiyatı yüksek olacak ancak ürün arttıkça fiyat normal seviyesine düşecek.

Üretim gittikçe düştü
“Şu anda yaşanan sıkıntının sebebi limonu buzluklarda muhafaza etmesini öğrenemedik” diyen Akçın söyle devam etti:
“ Limon mayıs ayına kadar bol bulunan bir üründür. En sıkı dönem Haziran Temmuz aylarıdır. Bu fiyat artışından etkilenmemek için de limonu buzluklarda veya suyunu sıkarak evlerimizde derin dondurucularda saklamayı öğrenmemiz gerekiyor. Geçmişteki yanlış politikalarla limonu tükettik. 1980’li yıllarda yaklaşık 27 bin ton limon üretiyorduk. Şu anda 3-4 bin ton limon üretimi kaldı. Tür değişikliği yapılma kararı alındı ve bunun kontrolsüz yapılması nedeniyle üretici para olan ürüne yönelerek diğer ürünlerin azalmasına neden oldu. Plansız programsız yapılan işlerin hiçbir geleceği olmaz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474