banner564

Yanlışlık olmuş!

İki toplum arasında ayrımcılık yaptığı için, Türk tarafını ziyareti sırasında protestolarla karşılanan Cretu, Harmancı’ya özür mesajı gönderdi

Yanlışlık olmuş!
banner598
Adada temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu Bölgesel Politikalar Komiseri Corina Cretu dün Lefkoşa’nın kuzeyindeki gezisinde, ummadığı bir protesto ile karşılaştı. 
Cretu’nun dünkü Bandabuliya (Belediye Pazarı) ve Bedesten ziyareti, Lefkoşa’nın Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis ile Türk Belediye Başkan Mehmet Harmancı arasında eşitsizlik yaratarak ‘dengeyi’ bozduğu gerekçesiyle bir grup tarafından protesto edildi.
Corina Cretu’nun siyasi eşitliği gözetmeden Lefkoşa’da gözlem gezisine çıkma kararı almasına Lefkoşa Türk Belediye (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı tepki koymuş ve Cretu’ya Lefkoşa gezisinde eşlik etmeyeceğini açıklamıştı. 
Bu açıklamayı Kıbrıs Türk basınında sadece Diyalog manşete taşımış ve Cretu’nun bu yaklaşımını eleştiren bir haber hazırlamıştı.
Cretu’nun dünkü gezisi sırasında bazı vatandaşlar ile Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları siyasi eşitliği gözetmemesi nedeniyle Cretu’ya alkışlarla tepki gösterdi. 
Yaşadığı eylem nedeniyle önce şaşıran daha sonra ise gerekçesini öğrenen Cretu,  yanlış anlaşıldığını ifade ederek LTB Başkanı Harmancı’dan özür dileyeceğini eylem yapanlara aktardı.

Akıncı tarafından kabul edildi
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel Politikalardan Sorumlu Üyesi Corina Cretu’yu kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmede; Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs Türk Müzakerecisi Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.
Cretu ve beraberinde heyete ise AB Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi Georgios Markopouliotis eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta bir çözüme Kıbrıs Türk halkının ne kadar kararlı olduğunu teyit ettikleri görüşmede, o doğrultuda yapmakta oldukları ciddi çalışmalar ve çabaları paylaştığını ifade ettiklerini belirtti. Akıncı, Cretu’nun da bu çalışmaların farkında olduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının çabalarını taktir ettiğini söylediğini anlattı.

“Harmancı konusu zamanın ruhuna uygun düşmedi”
Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:
“Hele Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanımız Sayın Harmancı’nın tepkisine, protestosuna neden olan durumla ilgili olarak da hem bir Cumhurbaşkanı, hem de eski bir belediye başkanı olarak, duygu ve düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Aslında zamanın ruhuna hiç de uygun düşmeyen bir tavır oldu bu, AB cephesinden gelen.

Harmancı’yı Brüksel’e davet etti
Bunun yanlış olduğunu kendisine ifade ettim. Çünkü örneğin Lokmacı’da Ledra’da iki belediye başkanıyla birlikte bir görüntü vermesi çok daha doğru bir görüntü ve zamana uygun düşeceğini ifade ettim. Kendisi bu durumdan son derece üzgün göründü. Bu gelişmenin uygun bir durum olmadığını ifade etti. Bunun telafisinin yapılacağını söyledi. Sayın Harmancı’yı Brüksel’de görmekten mutlu olacağını ifade etti. 
Biz de bu çerçevede bu yanlışın bir daha olmamasının ne kadar gerekli olacağını kendisine ifade etmiş olduk”

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2015, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473