banner564

‘Yaptıkları yasa dışı’

KIB-TEK yönetimi, Maliye Bakanlığı’nın elektriğini kesen EL-SEN yöneticileri aleyhinde girişim başlattı

‘Yaptıkları yasa dışı’
banner598

Çiğdem AYDIN 
   Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) devlet kurumlarına ve sermaye kesimine, vatandaşa uygulanan muamelenin aynısının uygulanması talebiyle, Maliye Bakanlığı’nın kuruma olan borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriğini kesti. Bunun üzerine, KIB-TEK polise şikâyetçi oldu. 
Konuyla ilgili, Diyalog’a açıklama yapan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan “Sendika olarak eylem yapma hakları vardır ancak, elektrik kesme ya da bağlama yetkileri yoktur. Bu yetki yalnızca, KIB-TEK’e aittir”dedi.
EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç ise KIB-TEK Yönetim Kurulunu istifaya çağırdı.

Uzaktan kumanda ile kesildi
EL-SEN, günler önce açıkladığı elektrik kesme eylemini dün gerçekleştirdi.
Eylem Maliye Bakanlığı’ndan başladı. Eylemciler, bakanlık önünde “ Ayrımcılığa son”, “Sizin Servetiniz bizden çaldıklarınızdır”, “Gendine gel ceyran teper”, “AKSA’ya hayır” pankartı açtı. Polis bakanlık önünde güvenlik önlemi alarak, binaya girmek isteyenlerin girişine izin vermedi. 
Eylemciler bir süre bakanlık önünde bekledi ardından sendika başkanı Özkıraç, Maliye Bakanlığı’nın elektriğinin uzaktan kumandayla kesildiğini açıkladı. Özkıraç ayrıca, bakanlığın kuruma 110 milyon TL borcu bulunduğunu, 2 Eylül’den sonra daha büyük eylemlerle sokağa ineceklerini ve tek amaçlarının topluma ucuz, kaliteli elektrik sunmak için yatırımların yapılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Maliye Bakanlığı’nın ardından eylemciler İçişleri Bakanlığı’na gitti. İçişleri Bakanlığı’na 2 Eylül’e kadar su motorlarından kaynaklanan 17 milyon TL’lik borcunu ödemesi için çağrı yapılan eylem, Özkıraç ve Bıçaklı basına açıklama yapmasıyla sona erdi.

Eylemciler polislik oldu
KIBTEK Yönetim Kurulu, Maliye Bakanlığının ve bölgedeki diğer tüketicilerin elektrik sistemini besleyen fider’in devre dışı bırakıldığının tespit edildiğini belirterek, bu eylemi gerçekleştiren kişiler hakkında Polis Genel Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
KIBTEK personelleri hakkında kurum içi disiplin soruşturması başlatılmasına da karar verildiği duyuruldu. KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan, “Sendika olarak eylem yapma hakları vardır ancak, elektrik kesme ya da bağlama yetkileri yoktur. Bu yetki yalnızca, KIB-TEK’e aittir. EL-SEN’i polise şikâyet ettik. Kesme eylemini gerçekleştirenler için gereken yapılacak. Bu kişiler, iç disiplin kuruluna sevk edilecek” dedi.
Onurhan, EL-SEN’in yetkisi dışında hareket ettiğine vurgu yaptıktan sonra, trafodan, Maliye Bakanlığı’nın elektrik enerjisinin kesilmesiyle, bölge halkının da kısmen elektriksiz kaldığına dikkat çekti.
   “Bu doğru değildir” şeklinde konuşan Onurhan, şöyle devam etti:
   “Kurum içerisinde, bu iş için oluşturulan birim vardır. Orada çalışan arkadaşlar, kesip bağlama işini yaparlar. Maliye Bakanlığı’nın trafodan elektrik enerjisini kesmek ve buna bağlı olarak bölge halkını da kısmen elektriksiz bırakmak doğru değildir. Daha da önemlisi EL-SEN’nin buna kesinlikle yetkisi yoktur. Biz elektrik arıza biriminde çalışan arkadaşlarımızı, o anda bir taşkınlık yaşanmaması için, bölgeye eylemden, bir saat sonra gönderdik. Hem Maliye Bakanlığı’nın hem de bölgenin elektriğini yeniden bağlattık. Trafodan fiber kabloya müdahale ederek bu işlemi yaptılar. Yoksa kurum içinden yapılamaz. Sonuç olarak, KIB-TEK’in trafosuna sendika olarak girip yetkileri olmadan müdahale ettikleri için kendilerinden, polise giderek şikâyetçi olduk. Polis gerekeni yapacak. Ayrıca, KIB-TEK olarak iç disiplin kurulunun mekanizmasını çalıştırdık kendilerini disipline sevk ettik.” 

Özkıraç: İstifa etsinler
EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç ise, KIB-TEK Yönetim Kurulu başkan ve üyelerinin, KIB-TEK’i keyfi yönettiğini söyledi ve tümünü istifaya davet etti.
   KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun tek başına karar aldığını kaydeden Özkıraç, şunları söyledi:
 “KIB-TEK’te, elektriği kesen ve bağlayan bir ekip var. Onlar, şube amirleri, müdürler ve yönetim kurulu başkanının emri ile yaparlar. Ancak KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı tek başına karar alıyor. Yaptıkları yasal değildir. Kendisini ve yönetim kurulunu istifaya davet ediyoruz. Bütün kurum rahatsızdır. Bu işin bir sistemi vardır. Hakkımızda polis soruşturması başlatılmış diye bir duyum aldık, dava okunacakmış. Yapabilirler, biz bu eylemi halkın her kesimine eşit davranılması adına gerçekleştirdik.”

Tatar: Maliye’nin KIBTEK’e borcu yok
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, El-Sen'in iddiaları ve Maliye Bakanlığı'na yönelik eleştirileri konusunda, kendisinin Maliye Bakanı’ndan aldığı bilginin, "karşılıklı hesaplaşmalarda, Maliye Bakanlığı’nın Elektrik Kurumu’na bir borcu olmayacağı" yönünde olduğunu söyledi. 
Tatar, “Çünkü tahsilatın yüzde 10’u KDV’dir, o da KIB-TEK’in kasasındadır” ifadelerini kullandı. 
BRTK gibi, belediyeler gibi kurumların borçlarından da bahsedildiğine işaret eden Tatar, “Eğer bütçesi Maliye’nin bütçesi dışındaysa o borç ilgili kurumun borcudur, o kurumla alakalı bir düzenleme gerekmektedir” dedi.
BRTK gibi, belediyeler gibi kurumların borçlarından da bahsedildiğine işaret eden Tatar “Eğer bütçesi Maliyenin bütçesi dışındaysa o borç ilgili kurumun borcudur, o kurumla alakalı bir düzenleme gerekmektedir” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474