banner564

Yararı olmaz

Akıncı ile görüşen Çavuşoğlu, bu yıl içinde çözüm olabileceğini söyledi, garantiler konusunda yorum yapmaktan kaçındı

Yararı olmaz
banner598
   KKTC’ye günübirlik ziyaret düzenleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştükten sonra, bu yıl içinde adada çözüm olabileceğini söyledi.
   Çavuşoğlu garantilerle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise müzakere sürecinde spekülatif haber ve söylemlerden kaçınmak gerektiğini, garantiler konusunun ortaya çıkacak yol haritasından sonra 5’li toplantıda ele alınacağını, bugünden konuşmanın yararsız olduğunu ifade etti.
   Mustafa Akıncı ile Mevlüt Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında, Çavuşoğlu ile müzakere sürecini değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğine dikkat çekti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yürekten inanıyorum ki Kıbrıs’ta yıllar süren çözümsüzlükten sonra artık iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek, Kıbrıs’ta toplumumuzu eşitlik ve güvenlik içinde yaşatacak yeni bir döneme geçilme zamanı geldi” diyerek, müzakerelerin amacının bu doğrultuda olduğunu söyledi.

“Türkiye’nin desteği önemli”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çavuşoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiererek, 6 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirdikleri yararlı değerlendirmelerin devamı olarak müzakere sürecinin değerlendirmesini yaptıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti’nin Kıbrıs’taki müzakere sürecine destek verdiğini Çavuşoğlu’nun da bakan olarak sürece çok ciddi katkı yaptığını kaydederek,” Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması zamanının geldiğine kendileri de yürekten inanmaktadırlar” dedi.


Çavuşoğlu: Kararlılığımız her zamankinden fazla
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Ekim ayında ara verilen müzakerelere Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in masaya dönmesi ile 15 Mayıs’ta yeniden başlanması ve liderlerin ayda en az iki kez görüşme kararı almasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
Her iki tarafın da kararlı olması halinde bu yıl içerisinde Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm ve barış olabileceğini vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözüm için kararlılığının her zamankinden fazla olduğunu ifade etti. 
İki tarafın da kalıcı adil bir çözümün sunabileceği fırsatların farkında olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Kıbrıs’taki bir çözümün herkese faydası olacağını, Kıbrıs adasının barış, kalkınma ve refah adası olacağını söyledi. 

“Bu yıl çözüm olabilir”
Çavuşoğlu, müzakerelerin 11 Şubat ortak deklerasyonu ve bugüne kadar varılan yaklaşımlar çerçevesinde sonuç alıcı şekilde sürdürülmesini arzu ettiklerini söyledi.
Çavuşoğlu” Her iki taraf da kararlı olursa bu yıl içerisinde Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm, barış olabilir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlılığını her vesileyle vurguladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “2004 yılında kararlılığımız neyse bugün de ayı düzeydedir. Kararlılığımız mevcuttur her zamankinden daha fazladır” dedi.

“Çözüm herkesin yararına…”
Çavuşoğlu, iki tarafın da kalıcı ve adil bir çözüm fırsatlarının farkında olduklarını, çözümün AB, BM ve uluslararası örgütleri de yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta çözümün herkese faydasının olacağını, Kıbrıs’ın kalkınma ve refah adası olacağını kaydetti.
  Çavuşoğlu, KKTC’nin Annan Planı’nda geçtiği ismiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’daki gözlemci üye statüsünde bir sıkıntı olmadığını, bu statüyü koruduğunu belirti. 
KKTC’ye günübirlik ziyaret yapan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün saat 19.15’te KKTC’den uğurlandı. 

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2015, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473