banner564

Yargıya taşınmalı

Yıllardır ‘şaibeli’ malzeme alımlarıyla gündeme gelen Elektrik Kurumu, tüketicilerin korkulu rüyası oldu

Yargıya taşınmalı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Yeni jeneratör alımları, Scada sistemi, uzun vadeli bakım ve yedek parça anlaşmalarıyla dikkat çeken Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda yaşananlar vatandaşlar tarafından ilgiyle izleniyor. Geçmiş yıllarda çok sayıda uyarı yapıldığı halde ‘şaibeli’ malzeme alımları konusunda herhangi bir soruşturmanın yapılmaması ise, siyasilerin ‘sorumluluktan kaçması’ olarak değerlendiriliyor.
   KIB-TEK’in geçmişten bugüne jeneratör alımlarının yargıya taşınması için ‘cesaretli’ siyasilerin ortaya çıkmasını isteyen vatandaşlar, böylesi bir adımın atılmaması halinde kurumun şaibelerden kurtulamayacağını söylüyor.
   Diyalog muhabirine konuşan vatandaşlar, KIB-TEK’in gönderdiği elektrik faturalarını ödemekte zorlandıklarını belirterek, yeni bir zam daha gelmesi halinde bunu kaldıramayacaklarını ifade ediyor. KIB-TEK’in özelleştirilmesi konusunda ise farklı görüşler ortaya çıkıyor.
   İşte görüşler:

Vatandaş ne dedi…? Vatandaş ne dedi…?
Medeni Işık:
Elektriğe hemen her ay zam yapılıyor ve maddi sıkıntılar yaşayan vatandaşlar elektrik faturalarını ödemekte güçlük yaşıyor. Bu durum karşısında yetkililer de maalesef önlem alamıyor. Bu nedenle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesini ve sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Kurumun özelleşmesi halinde elektrik fiyatlarının düşeceği inancındayım. 300 liranın altında elektrik faturası gelmiyor ve bu sorunun ortadan kalkacağı inancım var.
Ahmet Bilgili:
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu her ne kadar fiyatları yüksek olsa da özelleştirilmesinden yana değilim. Özelleştirilmesi halinde fiyatların daha da yükselebileceği endişemiz var. Elektrik kurumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi adına hükümet edenlerin çalışmalar yaparak yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırması gerekiyor. Bu sorunlar çözüldüğü takdirde özelleştirmeye de gerek kalmayacaktı.
Metin Uluğ:
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu kesinlikle özelleştirilmelidir. KIB-TEK tekel konumundadır ve halka faydasından çok zararı vardır. Kurumun bölümlere ayrılarak özelleştirilmesini istiyorum. Üretim iletim ve dağıtım olarak ayrılıp özelleştirilmesi gerektiği inancındayım. Özelleştirilmesi halinde devlet tamamen elini çekmeyecek ve yine kuruma müdahale edebilecek konumda olmalıdır. Özelleştirilmesi durumunda rekabet geleceğinden insanlar daha ucuz elektrik kullanabilecek düşüncesindeyim. Bu durumun dünyada örnekleri vardır. Bu örnekler baz alınarak başarılı olan örneklerin burada da uygulanabileceğine inanıyorum. 
Ali Gülfidan:
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmemesinden yanayım. Özelleştirilmesi halinde elektriğin daha ucuz olacağını düşünmüyorum. Elektrik Kurumunun özelleştirilmesi halinde elektrik fiyatlarının artacağını ucuzlamayacağını düşünüyorum bu nedenle bence böyle kalması halk için daha doğru olur.


Turgut Tezel:
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu hemen özelleştirilmelidir. Şu anki haliyle topluma pek bir faydası yok bu nedenle özelleştirilip topluma faydalı bir konuma getirilmelidir. Her ay 400 liradan aşağıya elektrik kurumu fatura gönderiyor bu nedenle ucuz elektrik kullanabilmek adına özelleştirilmesinden yanayım. Şu andaki hükümet işi istediği gibi çeviriyor. Özelleştirilmesi halinde bende daha iyi olacaktır. 75 yaşıma geldim bu memlekette olumsuzluklar devam ediyor.
Ömer Cabacaba:
Elektrik faturam yüksek gelmez çünkü evde eşimle birlikte yaşıyorum ancak çocuklu aileleri düşündüğümüzde çok fazla elektrik faturaları ödüyorlar ve bu duruma üzülüyorum. Bu ödenen rakamlar çok yüksektir. Bu konuyla ilgili devlet yetkililerinin çözüm üretmesi gerekiyor. Yaşanan pahalılık nedeniyle insanlar evlerinde ışıklarını yakmaya dâhil korkar oldu. Kıbrıs Türk Elektrik kurumunu çalıştıranlar çalıştırmayı başaramıyor çok süratli bir şekilde özelleştirilmesi gerekiyor. Parası olan vatandaşlar güneş enerji sistemlerine geçerek kurumla bağlantılarını kestiler ancak düşük gelirli vatandaş ezilmeye devam ediyor. Elektrik kurumu ya fiyatlarını vatandaşların kaldırabileceği seviyeye çeksin ya da ivedilikle özelleştirilsin.
Selçuk Ekendal:
Ben Kıbrıs Türk Elektrik Kurumundan emekliyim. Tüketimime göre elektrik faturası ödüyorum. Uygulanan elektrik fiyatları bence normaldir. Kıbrıs Tük Elektrik kurumunun özelleştirilmesi çoktan beri bütün iktidarların arzu ettiği bir durumdur. Özelleştirilme olursa halkın zararına olacağını düşünüyorum. Kıbrıs Türk Havayollarının yaşadıklarını göz ardı etmeden hareket edilmelidir. Bu nedenle Elektrik Kurumunun özelleştirilmesini istemiyorum.
Arif Salih Kırdağ:
635 lira elektrik faturası ödedim ve bu ödediğimiz fiyatların çok uçuk rakamlar olduğunu düşünüyorum. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu hemen özelleştirilmelidir. Özelleştirilirken de uluslararası sisteme bağlanmalıdır. Neden bizler de ucuz elektrik kullanmayalım. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunun özelleştirilmesi halinde daha fazla elektrik faturaları ödenecek şeklindeki iddialar tamamen halkı korkutmak adına söylenmektedir. İhalelerle ilgili basında bazı haberlere yer verildi. Başka ülkelerde basında çıkan haberler dikkate alınıyor ve savcılık, başsavcılık soruşturma başlatıyor ancak bu konuda nedense sessiz kalınıyor. Basında Kıb-Tek ihaleleri ile ilgili yer verilen haberlerin yetkililer tarafından dikkate alınması ve soruşturma yapılması gerekiyor.
Nihat Üstüner:
Kıbrıs Türk Elektrik kurumunun özelleştirilmesi halinde elektrik faturalarının daha yüksek olacağı endişemiz var. İnsanların daha uygun elektrik fiyatları ödemesi için yetkililerin çalışmalar yapması gerekiyor. Kıbrıs Türk Elektrik kurumunda yaşanan sorunlar var ve endişeler yaşıyoruz. Yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve ihalelerin sıkı bir denetimden geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ersel Tüccaroğlu:
Bin liranın üzerinde elektrik faturası ödüyoruz. Elektriğin ucuzlaması için çalışmalar ivedilikle yapılmalı ve halkın omuzlarına binen fatura yükü hafifletilmelidir. Kıbrıs Türk Elektrik kurumunun bölümlere ayrılarak halkın yararına olacak şekilde bir özelleştirme yapılmasını istiyoruz. Kıb-Tek’de yaşanan ihale ve diğer sıkıntılar bizleri huzursuz ediyor. Bu konuların denetlenip şeffaf bir şekilde halka açıklanması gerekiyor.
İbrahim Halil:
Günümüz şartlarında 300 lira elektrik ödüyoruz ve bu rakamların altından kalkamıyoruz. Bu fatura yükünün halkın omuzlarından alınması adına çalışmalar yapılması gerekiyor. Kıbrıs Türk Elektrik kurumunun özelleştirilmesini ancak halkı mağdur etmeyecek bir özelleştirme yapılmasını istiyoruz. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunda yaşanan ihale sorunlarının da yetkili merciler tarafından bir denetleme yapması ve halkı aydınlatması gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474