banner564

Yeni uygulama bir yıl sonra

Ülkede nüfusun tam olarak bilinemediği yönündeki eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Baybars yapılan çalışmaları anlattı

Yeni uygulama bir yıl sonra
banner598

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi esnasında söz alan milletvekilleri ülkedeki birçok soruna değindi, Bakan Ayşegül Baybars’a sorular yöneltti. 
   Özellikle nüfus konusundaki eleştiriler üzerine söz alan Bakan Baybars, çalışmaların bir yıl içinde tamamlanacağını ve nüfusun tam olarak bilineceğini söyledi.
Vekiller, yerel yönetimlerde sorun olduğunu, kırsal kesim arsaları ile ilgili adımlar beklendiğini ifade etti. Gece kulübünde çalışan kadınlar için oluşturulan Alo İmdat Hattı’nın şu an faaliyette olmadığını kaydeden vekiller, ayrıca 8 yıldır nüfus sayımı yapılmadığını ifade etti. Bakan Baybars ise sorulara yanıt verirken, doğan ve ölen nüfusunun bilinemediği gerçeğini açıkladı.  
Meclis komitesi dün 10,30’da UBP Milletvekili Sunat Atun başkanlığında toplandı. Komitede ilk sözü alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, İçişleri Bakanlığı’nın görevleriyle ilgili örnekler vererek, bu hizmetlerde doğru adım atılmasının ülke için ne kadar önemli olduğundan bahsetti.
Özyiğit, vatandaşlık yasasıyla ilgili de bilgi eksikliği olduğunu ifade ederek, ülke nüfusu bilinmeden bu konuda nasıl planlama yapılacağını anlayamadığını söyledi. 

Alo İmdat Hattı faaliyette değil
CTP Milletvekili Doğuş Derya da, belediyelerin yürütme gücü ve özerkliği göz önünde bulundurularak, bir reform yapılması gerektiğini söyledi. Derya, tüm paydaşların sürece dahil edilmesinin zorunlu olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Derya, 8 yıldır nüfus sayımı olmamasını eleştirerek, ne zaman yapılacağının açıklanmasını istedi.
Gece kulüpleri ve insan ticaretiyle ilgili meclisten geçirilen yasaların yürürlüğe girmemesi ve önceden hizmete giren Alo İmdat Hattı’nın şu an faaliyette olmamasını eleştiren Derya, seks köleliği ve seks işçiliği kavramlarının da yasal düzenlemelerle ayrılması gerektiğini vurguladı.

Cezaevinde insanlık dramı
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de, İçişleri Bakanlığı’nın görevlerinin ne kadar zor olduğunun bilincinde olduğuna işaret ederek, yapılan işlerin kapsamı genişledikçe ilkelere bağlı kalmanın zorlaştığını kaydetti.
İncirli, cezaevi konusunda yaşanan sorunların görmezden gelindiğini ve yaşananların insan hakkı ihlallerini beraberinde getirdiğini söyledi.
İncirli, cezaevinde sağlık kontrollerinin de titizlikle yapılması gerektiğini ifade etti.

Yerel yönetimlerde sıkıntı
CTP Milletvekili Erkut Şahali, yerel yönetimlerin çoğunun sıkıntı içerisinde olduğunu ve bu noktada yapılması gerekenleri sıralayarak, reform çerçevesinde neler yapılmasının planlandığını sordu.
Devletin yerel yönetimler konusunu ciddiye almak zorunda olduğunu ifade eden Şahali, gerekli adımlar atılmadığı sürece belediyelerin yaşadığı sorunların kartopu gibi büyüyerek yol alacağını söyledi.
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, yerel yönetimlerin toplum üzerindeki etkilerine değinerek, belediyelerin mali ve altyapı sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi.

Baybars sorulara cevap verdi
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, yerel yönetimleri merkezi hükümete bağlama noktasında olmadıklarını ancak 28 belediyenin 20’sinin durumunun çok kötü olduğunu, bu nedenle de reformun zorunlu olduğunu söyledi.
Belediyelerin merkezden aldığı katkı olmasa gelir elde edebilecekleri faaliyetlerinin olmadığına işaret eden Baybars, reform kapsamında belediyelerin gelirlerinin arttırılması ve hizmet verecek yapıya gelmeleri açısından sayılarının azaltılmasını savunduklarını kaydetti.

Nüfus bilinmezliği sorunu
Baybars, veriye dayalı planlamanın önemine değinerek, doğan ve ölen nüfusun bilinmemesinden kaynaklanan bilinmezlik olduğunu, bunun da en temelde belediye ve kaymakamlığa bildirim zorunluluğu bulunmamasından kaynaklandığını belirtti.
Ayşegül Baybars, her ölen için gidilen ortak yerin belediye olduğunu ancak belediyelerin bunu bakanlığa bildirme zorunluluğu olmadığına işaret etti.
Yabancı nüfus bilgisine öğrencilerle başladıklarını, ikamet ve vize tüzüğünü yenileme çalışmasıyla devam ettiklerini anlatan Baybars, tüzükle ilgili yapılan çalışmalar ve öngörülen uygulamalarla ilgili bilgi vererek, 1 yıl sonra nüfusu kesin ve net bilebileceklerini söyledi. 
Normal nüfus sayımının her yerde 10 yıl civarında yapıldığını ve ülkenin hala bu sınırlar içinde olduğunu ifade eden Baybars, adres kayıt sisteminin tamamlanmasıyla nüfus sayımı konusunda DPÖ’ye yardım edebileceklerini belirtti.

Projeleri anlattı
Kırsal kesimle ilgili de konuşan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, alt yapı projelerine değindi, maliyet ve keşifler görüldükçe Maliye Bakanlığı’nın kırsal kesimlerle ilgili destek sağlayacağına inanç belirtti.
Cezaevi için yüklenici firmaya 2020 Şubat’a kadar zaman verildiğini belirten Baybars, teşkilat yasasının teknik kurula gitmek üzere olduğunu söyledi, Baybars, “Cezaevi yönetim kadroları da güçlenmeye başladı” dedi.
Baybars, yeni cezaevinin insan onuruna yakışacak bir yapıda olacağını kaydetti.
Baybars, insan ticareti konusundaki kapsamlı yasa çalışmalarına desteğe hazır olduklarını da ifade etti.
Konuşmalarına ardından İçişleri Bakanlığı’nın 317 milyon 26 bin 900 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473