banner564

Yeni yol haritası

Biden, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları için; İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve Lübnan işbirliğine dikkat çekti

Yeni yol haritası
banner598
     ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 50 yılda Kıbrıs’ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici olduğunu söyledi. Biden, Kıbrıs’ı enerji konusunda cesaretlendirmek için ziyaret ettiğini belirterek,  “Bütün Doğu Akdeniz'in hep birlikte gaz pazarları için bir merkez olmasından herkesin istifade edebileceği açık" dedi. 
     Biden, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumuna katıldı. Burada konuşan Biden, Bazı Baltık ülkelerinin enerji alanında Rusya'ya bağımlı olmaktan çıkmakta olduğunu ifade ederek, enerji güvenliğindeki artışın bu ülkeler için daha büyük özgürlük anlamına geldiğini kaydetti.
     Avrupa'da bu alanda kaydedilen ilerlemelerin olumlu olduğunu ancak yetmeyeceğini belirten Biden, "Bu nedenle geçenlerde Kıbrıs'a gittim. Son 50 yılda Kıbrıs'ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici oldum. Çünkü Kıbrıs'ı enerji geliştirmede bütün komşularının iş birliğiyle ilerlemesi konusunda cesaretlendirmek istedim. Bütün Doğu Akdeniz'in hep birlikte gaz pazarları için bir merkez olmasından herkesin istifade edebileceği açık" diye konuştu.

“Kıbrıs - Lübnan işbirliği yeni enerji kaynakları getirir”
Doğu Akdeniz'de İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, "Kıbrıs" ve Lübnan'ın iş birliğinin de Avrupa'ya yeni enerji kaynaklar getirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Biden, "Enerji işbirliği, istikrar, refah ve güvenlik için bir araç olarak işleyebilir ve işlemeli de" şeklinde konuştu. 
ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptıkları görüşmede Kıbrıs'tan bahsettiklerini belirterek, "Amerika, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2014, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474