banner564

Yenisi için 5 milyon TL gerekiyor

Devlet Laboratuvarı’nı kullanılamaz hale getiren yangının nasıl meydana geldiği, kundaklama olup, olmadığı 2 aydır belirlenemedi

Yenisi için  5 milyon TL gerekiyor
banner598
Pelin YÜKSELAY
Uyuşturucu maddelerin yanı sıra, sebze ve meyve tahlillerinin yapılabildiği tek yer olan Devlet Laboratuvarı’nda 2 ay önce meydana gelen yangının nedenleri hala belli olmadı.
   Diyalog’a konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, polis raporunun henüz tamamlanmadığını belirterek, bu durumda yangının kundaklama sonucunda mı, yoksa başka bir nedenden dolayı mı meydana geldiğini bilemiyoruz” dedi.
  Dana, Laboratuvarın çalışamaz duruma gelmesi nedeniyle meyve ve sebze analizlerinin de yapılamadığını, ayrıca sağlık sorunu yaşanmaması için çalışanlara 10 gün idari izin verildiğini ifade ederek, yeni laboratuvar yapımı için 5 milyon TL gerektiğini kaydetti.

Rapor henüz tamamlanmadı
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Polis raporu ellerine ulaşmadığından resmi olarak bilgi veremeyeceğini belirterek, meydana gelen yangının bir ihmal sonucumu yoksa daha farklı bir durumdan mı meydana geldiğinin Polis raporu ile ortaya çıkacağını kaydetti.
Yeni bir laboratuvar binasının yapımının gündemlerinde olduğunu kaydeden Dana, bu konuda kesin bir karar olmadığının da altını çizdi. Dana yeni bir laboratuvarın ortalama maliyetinin de 5 Milyon TL civarı olduğunu sözlerine ekledi. Sağlık Bakanlığı müsteşarı Dana, laboratuvarın başka bir binaya taşınmasını düşündüklerini de kaydetti.

Sebze-Meyve kalıntı analizleri yapılamıyor
Sebze-Meyvelerin kalıntı analizlerinin bir haftadır yapılamadığını da kaydeden Dana, binanın ilgili biriminde süren tamir çalışmalarından dolayı analizlerin yapılamadığını söyledi. Dana tamirin önümüzdeki hafta bitmesinin beklendiğini de belirterek, analizlerin önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını aktardı.

Personel idari izinde!
Laboratuvar personelinin de bir haftalık idari izne çıkartıldığını sözlerine ekleyen Dana,  yangının ardından laboratuvardaki kimyasal maddelerin kokusunun havada kalma ihtimali bulunduğu yönünde uzmanlardan rapor aldıklarını, bu yüzden personeli izne çıkardıklarını açıkladı. Müsteşar Dana, gelen uzman raporunun ardından gerekli rehabilite çalışmalarının başladığını da söyledi.

Halkın Partisi uyardı
Öte yandan Halkın Partisi (HP), gıda ve su gibi temel ihtiyaçların güvenli tüketimini sağlamakta hayati önemi olan Devlet Laboratuvarı’nın hızlı şekilde yeniden çalışır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
“Devlet Laboratuvarı’nın deposunda çıkan yangın sonrasında atılan adımlar beceriksizlik ve bilinçsizlik örneği” eleştirisinde bulunan Halkın Partisi, “Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı yine sınıfta kaldı. Sağlık alanında makyaj niteliğinde palyatif adımlar atıp halkı kandırmaktan vazgeçsinler” çağrısı yaptı.
Normal şartlarda burada yapılan besin, pestisit ve adli kimya analizlerinin nerede ve nasıl yapıldığı konusunda kamuoyunun aydınlatılması talep eden Halkın Partisi, “Laboratuvar çalışanları bugüne kadar tehlikeli şartlarda çalışmaya zorlandı. Güvenli ve farklı mekânda hizmet vermelerinin daha doğru olacağı yangından 2 ay sonra düşünüldü” ifadelerini kullandı.

“Çalışanlar hastaneye başvurdu…”
Çalışanların ağızda tat değişikliği, boğaz ağrısı ve bulantı gibi şikayetlerle hastaneye başvurmaya başladığını, bu konuda Tabipler Biriliği’nin de açıklaması olduğunu belirten Halkın Partisi, çalışanlara dün itibarıyla bir haftalık idari izin verildiğini söyledi.

Sağlık bakanlığına sorular
Halkın Partisi, yazılı açıklamasında Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:
“Bu yangında yanan kimyasallar nelerdir? Bunlar arasında bulunan radyoaktif maddelerden dolayı bir tehlike mevcutsa, buna ilişkin gerekli ölçümler yapıldı mı? Yapıldıysa sonuç nedir? 
Yangın sonrası atıklar imha edilirken, binada çalışmaya devam eden laboratuvar elemanları ile temizlik ve tamirat için çalışan inşaat işçilerinin sağlığını koruyucu hangi önlemler alındı?
Yangının laboratuvarın civarındaki bölgede yol açtığı çevre tahribatının boyutunu tespit etmek için yürütülmekte olan herhangi bir çalışma var mıdır?
Geçen iki ay süresince besin ve adli kimya testleri yapılamamaktadır. Halk sağlığını direk olarak ilgilendiren su, süt gibi temel besin maddelerinin testleri bu sürede hangi laboratuvar tarafından yapılmıştır/ yapılmaktadır? 
Devlet Laboratuvarı’nın tamamen kapalı olduğu bu hafta içinde pestisit analizleri nerede yapılmaktadır?
Kimyasal atıkların temizlenmesi için kullanılan suyun Haspolat Arıtma Tesisi'ne, halkın kullanımı için arıtılmak üzere aktarılmış olması, halk sağlığını riske atan bir hareket değil midir? Tarım alanlarında sulama için kullanılabilecek bu sudaki kimyasallar tarandı mı? Arıtma tesisi bu sudaki tüm kimyasalları arıtabilecek kapasitede midir?”

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2017, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474