banner564

Yılın ilk bombası

CTP’nin Gazimağusa’daki önemli isimleri partiden istifa etti, Erhürman “Sürpriz değil” dedi

Yılın ilk bombası
banner598
Hakan YILDIRIM

   Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde (CTP) uzun yıllardır devam eden iç tartışmalar ve görüş ayrılıkları sonunda önemli isimlerin de istifasını gündeme getirdi. Mağusa İlçesi’nden Çalışma ve Güvenlik eski bakanı ve en uzun süreli milletvekillerinden Sonay Adem ile eski ilçe başkanı ve milletvekili Ali Gulle ve İbrahim Korhan’ın CTP’den istifaları siyaset dünyasında büyük ilgi uyandırdı. 
    İstifa mektubunda parti yönetimine suçlamalar yapıldı. İdeolojik anlaşmazlıkların kişisel kavga gibi lanse edildiğinden şikayet edildi, ahlak değerlerinin yerle bir olduğu savunuldu. 
    Diyalog’a konuşan CTP Başkanı Tufan Erhürman istifaların sürpriz olmadığını belirtirken,  
Eski Genel Başkan Mehmet Ali Talat yorum yapmak istemedi, topu parti yetkililerine attı.

Seçimler kaybedildi

   Özellikle yerel seçimde Mağusa, Girne ve Lefkoşa gibi üç büyük şehrin kaybedilmesinin sorumlusu olarak gösterilen iç kavgalar bir türlü çözümlenememiş ve Cumhurbaşkanlığı seçimi de CTP açısından hüsranla sonuçlanmıştı.
   Parti içerisindeki kavgaları bastırabilmek için eski Başkan  Mehmet Ali Talat’ın yeniden konsensüsle parti başkanlığına getirilmesi de çözüm olmadı. Talat’ın başkanlığı bırakması üzerinden çok kısa bir süre sonra “İdeolojik farklılık” temasıyla istifalar geldi. 
   Tufan Erhürman Başkanlığı’ndaki yeni CTP’de tartışmaların son bulabilmesi adına disiplin kurulları da oluşmuştu. 
   Mağusa bölgesinde patlak veren istifalar sonrasında gözler Girne’ye de çevrildi. Girne’de de parti içinde büyük kavgalar olduğu biliniyor. İstifaların milletvekili noktasında olup olmayacağı da merak konusu. 

“Bu haber sürpriz değil”

   İstifaları Diyalog muhabirine yorumlayan CTP’nin yeni  Başkanı Tufan Erhürman, bunun sürpriz olmadığını belirterek şöyle dedi:
    “Bugün (dün) itibari ile 3 sevgili arkadaşımızın, dostumuzun benim açımdan bakılırsa 3 abimizin istifaları geldi. Biri Sonay Adem, diğerleri Ali Gulle ve  İbrahim Korhan. Her 3 arkadaşımız da uzun süreden beri partimize hizmet eden arkadaşlarımız. Onların verdikleri hizmetleri unutmamız mümkün değil. Uzun süredir kendileriyle görüşüyoruz, yani bu haber bizim için sürpriz değil. Bununla ilgili kendilerini ikna etmek için uzun bir süre uğraştık. Ama bir takım kırgınlıkları ve dargınlıkları var. Bundan dolayı böyle bir karar almayı uygun gördüler ve istifaları parti merkezimize ulaştı.” 
   Erhürman istifa sebeplerini bildiklerini belirterek, parti içerisinde değerlendirmelerinin devam edeceğini belirterek şunları kaydetti: 
    “Onların partiden ayrılmış olmaları bizim onlara karşı olan sevgi ve saygımızı azaltmaz. Konuşmalarımızda da paylaştık. Bundan sonra da daha güzel bir ülke yaratma çerçevesinde verdiğimiz mücadelede dirsek temasında olacağımızdan benim en ufak bir kuşkum yok.”

Talat: Yorum yapmak istemiyorum 

    Eski Genel Başkan Mehmet Ali Talat Diyalog muhabirinin istifaları nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusunu üzerine “Bu konuda yorum yapmak istemiyorum” dedi. 
    “Bu kavgaları çözmek için siz de başkan olmuştunuz” şeklindeki ısrara “Benim dönemimde olmadı, parti yetkilileri bu konuları değerlendirsin, ben yorum yapmak istemiyorum” şeklinde cevaplayan Talat, ilerleyen günlerde açıklamalar yapılabileceğini belirtti.  Talat “Parti yetkilileri konuşsun.. benim dönemimde olmadı” dedi.

 “Sevgi duvarları yıkıldı”
   Gazimağusa’dan 3 önemli ismin istifasıyla ilgili açıklamanın tam metni şöyle:
    “Yıllardır parti içerisinde bir kavga sürmektedir. İdeolojik, politik ve siyasal meselelerde farklı bakış açıları, parti birliğini zorlayan, sevgi duvarlarını yıkan yıpratıcı bir düzeye ulaşmıştır. Bu kahredici durum, hem camiaya hem de bizlere dönülmez yaralar açmıştır.  Bu kavga içeriden ve dışarıdan, tartışmanın özünü örtmek için çeşitli sıfatlar takılarak yürütülmüştür. Kimi zaman bıyıklı/bıyıksız, kimi zaman genç/yaşlı gibi sıfatlar tartışmaların özünü örtmekte kullanılmıştır.  
   Bütün bunların yanı sıra parti yönetiminin gerçeğin bu olmasını bile bile, bu durumu kişisel kavga olarak değerlendirerek parti içine ve kamuoyuna sunması, olayı daha da kabul edilmez bir suruma sürüklemiştir. 
   Parti ahlak ve geleneklerine bağlılığın aptallık sayıldığı bir ortamda, ısrarla dünya görüşlerimizde meydana gelen farklılaşmaları yok sayarak, görmeyerek, üstünü örterek yürümek artık mümkün olamamaktadır.   
   İdeolojik – politik farklılıkların yanı sıra ahlaken yapılanları kabul etmek hiç mümkün değildir. Parti iradesinin şekillenmesinde kullanılan gayri ahlaki davranışlar felsefik olarak bir kopuşu gerekli kılmaktadır. Bu gerekçeler ışığında CTP’den istifa ediyoruz.” 

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2017, 03:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474