banner564

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri: Bıktım

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, birçok konuda yasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, başkalarının ihmalinden sorumlu tutulmalarına tepki gösterdi:

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri: Bıktım
banner598
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Kuzey Kıbrıs’ta birçok konuda yasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, başkalarının ihmalinden sorumlu tutulmalarına tepki gösterdi. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Şafak Öneri, “Başka makamların ihmali nedeniyle oluşan kötü durumdan sorumlu olmaktan bıktım. Halk haklı olarak yargıya yönelir, çünkü önlerinde bizi görür. Ben bunlardan son derece rahatsızım” dedi.
Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda 4 akademisyenin ölümüyle sonuçlanan Altınfincan davasına atıfta bulunan Öneri, mahkemenin hafifletici nedenleri göz önüne almak zorunda olduğunu belirtti. 
Öneri, “Bir sanık lehine hafifletici nedenleri göz önüne almak zorundasınız. Başka türlü bir yargılama adil olmaz. Bunları da göz önüne alarak 7 yıllık azami cezayı 5 yıl olarak tesbit etti. 7 yıl vermesi mümkün değil. 7 yıl verilseydi de yine aynı serzenişler olacaktı. Her şeyin bir sınırı var bunun içinde takdirinizi kullanırsınız. 5 yıl çoktur azdır bunun tartışmasını şu an yapamayız çünkü istinaf edilebilir. Sanırım yasama artık bunları dikkate alacak. Çünkü artık cezaların yetersiz kalmış olması konusunda halkta konsensus oluştu. Meclisin görevidir buna kulak tıkamaz meclis. Ben en erken zamanda yapılmasını öneririm” şeklinde konuştu. 
Konu ile ilgili BRT’nin sorularını yanıtlayan Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Yargının yürütme ve yasamaya sadece tavsiyede bulunabileceğini söyledi. 
Cezaların artırılmasının trafik kazalarını önleme adına tek başına yeterli bir uygulama olmayacağını belirten Öneri, kazaların birçok nedeni olduğunu ancak kişiden kaynaklanan nedenlerin ortadan kalkması için caydırıcılığın şart olduğunu vurguladı. 

“Sadece telkinde bulunabiliriz”
Öneri, “Nasıl ki yürütme ve yasamanın Yargıya müdahalesini asla kabul etmeyeceğimiz gibi biz de başka organlara müdahale etmeyiz. Telkinde de bulunmayız. Sadece durumu halk adına gözler önüne sereriz. Bu durum bize göre çok uygun değildir diye mahkeme kararlarında sık sık vurgulanıyor. Bunu artık Yetkili organların dikkate alması lazım” dedi.
Yargının, mahkemeye gelen davalar nedeniyle sıkıntıları çok daha yakından görebildiğini dile getiren Öneri, yargı kararlarında bunların dile getirildiğini ancak dikkate alınmadığını kaydetti. 

Birçok yasada değişikliğe ihtiyaç var
Birçok yasada değişikliğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Öneri, uyuşturucu ile ilgili verebilecek en yüksek para cezasının 100 TL olduğuna da işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2015, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473