banner564

Zor dönem

Dövizdeki yükseliş ve müteahhitlerin ihale boykotu, belediyeleri iş yapamaz duruma getirdi

Zor dönem
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Türk Lirası’nın son 2 ay içinde yabancı paralar karşısında değer kaybetmesinin ardından müteahhitlerin ihale boykotuna yönelmesi nedeniyle belediyeler iş yapamaz duruma geldi. Çok zor bir süreçten geçildiğini belirten belediye başkanları, hükümetin bu soruna el atmasını bekliyor.
Diyalog’un görüşlerine başvurduğu belediye başkanları “Yol yapım ve tamiratı, kaldırım, park ve diğer projelerin yatırımı askıya alınırken, gelirlerimizde meydana gelen düşüşler nedeniyle maaşların ödenmesi dahi risk alına girdi” diyor.

Ne dediler?.. Ne dediler?..
Mahmut Özçınar (Güzelyurt Belediye Başkanı): 
Belediyelerin şu an içinden dövizden ‘böyle etkilendik’ ya da ‘şöyle etkilendik’ demesi için çok erken. Esas bayram sonrası belli olacak. Bizler de oturup belediyeler olarak toplantılarımızı ve istişarelerimizi yapıp, bu durumla ilgili politikalarımızı ortaya koyacağız. Piyasa şu an dağınık. O yüzden acele karar verilip bir hataya düşülmemesi gerekiyor.
Fırat Ataser (Alsancak Belediye Başkanı):
Dövizin yükselmesinin etkileri kendisini gösteriyor. Malzemelere yansıdı bu yükselişler. Asfaltı katran herşeyin fiyatı arttı. Gelirimiz azaldı, giderlerimiz çoğaldı. Bunun yanında müteahhitler ihalelere girmiyor. Sıkıntılar mevcut, ilerleyen zamanlarda dövizin yükselmesine bağlı sıkıntılar daha da artacaktır. Şunu da belirteyim. Hayat Pahalılığının maaşlara zam olarak yansımasıyla 90-95 bin TL ek harcamamız var artık maaşlar için. Şu an için maaş ödeme sıkıntımız yok. Biz zaten mali önlemler almıştık. Ama devlet katkı payının artırılması gerekiyor.
Hayri Orçan (Tatlısu Belediye Başkanı): 
Dövizin yükselmesi ihaleleri vurdu. Bütün ihaleler durmuş durumda, projeler bekliyor. Yeni projelere de maliyet hesabı yapamıyoruz. İhalelere kimse teklif vermiyor. Piyasalarda durgunluk mevcut. Belediyelerin temel yaptığı işlerin başında inşaat gelir. Demir, çimento, beton, parke, blok hepsi döviz üzerinden ve hepsinin fiyatları arttı. Olumsuz etkilendik.  O bir taraftan hayat pahalılığının maaşlara yansıması ve devletin belediye katkılarının da yetersiz olması tüm belediyeleri sıkıntıya sürüklüyor. Biz bu ay maaşları ve bayramlıkları ödedik, maaş ödemelerimizde bir sıkıntı yok. 
Ali Öncü (İnönü Belediye Başkanı): 
Dövizin yükselmesi bizi batırdı. Vatandaşlar ödeme yapamadığından belediyenin gelirleri minimuma düştü. Bu ay maaş ödemesi yaptık ama sosyal sigorta-ihtiyat sandığı yatıramadık. Önümüzdeki aydan ise şüpheliyiz.
Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik Belediye Başkanı): 
Sıkıntı var tabi... Biz ihalelerimize TL üzerinden çıkıyoruz. Müteahhitler de şu an ihale almıyor. Biz TL diyoruz onlar dövizden her şeyi almak zorunda çünkü. Böyle bir sıkıntı var. Tabii dövizin yükselmesi yakıt maliyetini de etkiledi. Yani belediyeler de bu döviz artışından etkilendi. Bizim belediye olarak bir maddi sıkıntımız yok. Maaşlar düzenli ödeniyor, bayramlıklarımızı ödedik ama döviz artmaya devam ederse ne olur bilemem.
Suphi Coşkun (Dipkarpaz Belediye Başkanı):
Dövizin yükselmesi belediyeleri de tabi ki olumsuz etkiledi. Özellikle ihalelerde çok etkileniyoruz. Örneğin ihale bedeli 200 bin TL ama o ihaleye çıkana kadar bu taraftan tüm mal ve hizmet bedelleri döviz cinsinden olduğundan maliyetler artıyor. Bu açıdan sıkıntı büyük.  Belediyemizin büyük bir maddi sorunu yok. Maaşları ve bayramlıkları ödedik.
Hulusi Manisoy (Alayköy Belediye Başkanı):

Dövizin yükselmesi tabi ki tüm belediyeler için sıkıntı. Döviz yükseldiğinden maliyetler artıyor. Beton, kum, çakıl, araçların yakıtları, araçların parçaları her şey döviz üzerinden. Ekonomik sıkıntımız yok ama bu kurların yukarı yönlü hareketlerinden tabi ki etkileniyoruz. Bunun yanında belediyelerin aylık gelirleri bellidir, su faturaları, emlak vergilerinden gelen kazançlar. Hükümetin yaptığı bu son hayat pahalılığı zammı ve asgari ücretin artışı zorluyor biraz da. Bunu çalışana yansıtmak zorundasınız. Bu kez de bütçenizde açık oluyor, ek külfet geliyor.
Habil Tülücü (Paşaköy Belediye Başkanı):
Dövizin yükselmesi vatandaşları etkilediği gibi belediyeleri de etkiledi. Şu an çıkmış olduğumuz bir ihale olsaydı daha çok etkilendirdik ama biz döviz yükselmeden önce ihaleye çıktığımız için ihaleyi alan firma etkilendi. Bunun harici ekonomik bir sıkıntımız yok. Bayramlıkları ödedik, maaşlar da ayın başında tam zamanında çalışanlara ödenecek.
Mehmet Adahan (Vadili Belediye Başkanı): 
Tüm yatırımlar durdu. Projelerin maliyetleri arttı. Paralar yetersiz. Müteahhitler de ihaleleri boykot ediyor. Yeni ihale Yasası da bu noktada belediyeleri iş yapamaz duruma getirdi. Belediyelerin hiç biri şu an da yatırım yapabilecek durumda değil. Belirsizlik mevcut. Hükümet bir an önce önlem almalı. Maaşları, bayramlıkları ödedik, herhangi bir sıkıntı yok ama yatırım yapamıyoruz. Acil önlem şart.
Hasan Barbaros (Akıncılar Belediye Başkanı): 
Çok kötü etkilendik tabi ki. Her şey pahalandı, maliyetler arttı. Bir de bu süreçte asgari ücret yükseldi hayat pahalılığı maaşlara yansıtıldı ama devletin belediyelere yaptığı katkı payı artmadı. Şu an maaş ödüyoruz ama böyle giderse ödemeye devam edebilecek miyiz bilmiyoruz. Acilen katkı payının yükseltilmesi gerekiyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473