banner564

Tarih hayat bulacak

Akdeniz Köyü’nde bir araya gelen 41 katılımcı; 10 bin yıl önce yapılan heykelleri yeniden canlandırmak için kolları sıvadı

Tarih hayat bulacak
banner598
Türkiye, Kıbrıs, Mısır, Letonya, İran, Romanya ve Bulgaristan’dan yola çıkan 41 özel insan, tarihi yeniden canlandırmak için KKTC’de bir araya geldi. Akdeniz Köyü’nde 7 Eylül’de başlayan ve bu yıl ilki gerçekleştirilen 1. Uluslararası  Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu 22 Eylül Pazartesi gününe kadar devam edecek. 10 bin yıl önce yapılan heykelleri, o günün tekniğiyle yeniden canlandırmayı amaçlayan 41 katılımcı, dünyada bugüne kadar benzeri yapılmayan bir projeyi hayata geçirecek olmanın gururunu ve heyecanını yaşıyor. 

Dünyada bir ilk
Akdeniz Köyü Kalkındırma, Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği de yaptığı açıklamada sempozyumun önemine dikkat çekti:  “Akdeniz Köyü'nde bir araya gelen 41 özel insan, dünyada bugüne kadar benzeri yapılmayan bir projeyi hayata geçiriyor. Dünyanın yakından tanıdığı Çin Hükümdarı Qin Shihuang'ın ölümsüz ordusu; Taş askerlerinden 500 yıl öncesine işaret eden tarihi ile, çok daha özel bir yere sahip olan Akdeniz Köyü'ndeki heykeller, bu proje ile yeniden hayat buluyor” denildi.

Aynı teknik kullanılacak
Fikir babası Rauf Ersenal tarafından uluslararası bir boyuta taşınan ve 7 Eylül’de başlayan proje kapsamında, heykeller o dönemin teknik imkanları ile yapılacak ve yine aynı teknik kullanılarak fırınlanacak. 22 Eylül’e kadar devam edecek proje ile bin tanesi Güney'de kalan, bin tanesi de İsveç’te olan toplam 2 bin heykelin çıkarıldıkları topraklara kazandırılmasını amaçlanıyor. Heykellerin tamamlanması ile orijinalleri yurtdışında olan 2 bin heykelin kopyaları “kendi vatanında” olacak. 

Kıbrıs’ın tanıtımına katkı 
Kıbrıs’ın uluslararası platformda "Kültür ve Sanat" yolu ile tanıtılabileceğine de dikkat çeken dernek, proje tamamlandığında ise yapılan heykellerin köyde yapılacak bir müze ile sergileneceğini de ifade etti. 

Sergi 20 Eylül'de...
10 bin yıl öncesinin teknik imkanları ile yeniden hayat bulan heykeller; 13 ve 18 Eylül tarihinde yapılacak fırınlama işleminin ardından 20 Eylül Pazartesi akşamı saat 18.00’da seyirci ile buluşacak. 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473