banner564

149 isim çizik yedi

YSK’ya teslim edilen AK Parti listesinde, mevcut milletvekillerinden 167'si yeniden aday gösterildi

149 isim çizik yedi
banner598

 AK Parti milletvekili aday listesi Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edildi. Listeyi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun YSK'ya götürdü. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ve beraberindeki heyet 600 kişiden oluşan milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. AK Parti’nin 24 Haziran seçimi için Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiği milletvekili aday listesinde 316 mevcut milletvekilinden 167’si listeye girdi, 149 isim yer bulamadı. Başbakan Binali Yıldırım ve 21 bakan ise listede yer aldı. Yüzde 46 oranında değişim yaşanan yeni listede Nihat Zeybekci, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Faruk Özlü, Ömer Çelik aday listesinde yer almadı. Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül listede yer aldı.

Yıldırım’a Meclis Başkanlığı yolu
Mevcut bakanlardan 5 ismin listede yer almaması yeni dönemde bakan olabilecekleri gibi belediye başkanlığına da aday gösterilebilecekleri şeklinde yorumlandı. Listede yer alan Başbakan Yıldırım ile birlikte yer alan 22 ismin ise yeni dönemde bakan olmayacakları kulislerde konuşulmaya başlandı. Ancak bunlardan bazı isimlerin istisna tutulabileceği de iddia ediliyor. Başbakan Yıldırım'ın aday olması ise yeni dönemde Meclis Başkanı olacağına işaret sayıldı. 

BBP’den 18 isim
BBP’den AK Parti listesine 18 isim girdiBüyük Birlik Partisi'nden (BBP) AK Parti listesine 18 isim girdi. Genel Başkan Mustafa Destici de Ankara 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu.

Kadınlar ve gençler
YSK'ya sunulan listede adayların 126'sını kadınlar oluşturdu. Milletvekili adaylarının yaş ortalaması 44 olurken, 25 yaşın altında 57 adaya listelerde yer verildi.
AK Parti'nin en genç milletvekili adayı Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram oldu.  Partinin en yaşlı adayı ise 70 yaşındaki Mardin 4. sıradaki Ahmet Munip Yıldızoğlu oldu. 
Toplam engelli milletvekili aday sayısı ise 8 oldu. 

Danışmanlar listede
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları Özlem Zengin, Alev Dedegil, Gülşen Orhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın danışmanı ve eski Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman da adaylar arasında yer aldı. 

Veda edenler, yer almayanlar
AK Parti'nin 24 Haziran seçimi için Yüksek Seçim Kurulu'na teslim ettiği milletvekili aday listesinde mevcut milletvekillerinden 149 isim yer bulamadı. Bu isimler arasında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Bakanı Ömer Çelik ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü… AK Parti’nin popüler isimlerinden Faruk Çelik, Burhan Kuzu, Ahmet İyimaya, Adnan Boynukara, Ertan Aydın, Nurettin Yıldız, Zeyid ArsLan, Şamil Tayyar, Yasin Aktay, Orhan Miroğlu, Veysi Kaynak gibi isimler de listeye alınmadı.
Ayrıca aday aday olduğunu açıklayan İbrahim Tatlıses de aday listesinde yer almadı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473