banner564

Bir ilk yaşanıyor

Türkiye’de 53 milyona yakın seçmen, yeni Cumhurbaşkanı’nı seçmek için bugün sandık başına gidiyor

Bir ilk yaşanıyor
banner598
   Türkiye'de bugün yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek.
   Türkiye anayasasında 2007 yılında yapılan bir değişiklikle ilk defa Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiş olacak.
   Bu seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.
    Yurt dışındaki vatandaşların kullandığı ve uçaklarla Ankara'ya getirilen oylar, Türkiye'deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak. Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek.Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

Oy verme saatleri: 08.00-17.00  
    YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Kesin sonuçlar 15 Ağustos'ta
   Cumhurbaşkanı geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos'ta ilan edilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde bu tarih, propaganda döneminin başlangıcı olacak.Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı itirazlar da ilçe seçim kurullarına 11 Ağustos saat 17.00'ye kadar yapılabilecek.İlçe seçim kurulları itirazları en geç saat 23.59'a kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü ise 12 Ağustos saat 17.00. Bu itirazlar da il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına itirazlar ise 13 Ağustos saat 17.00'ye kadar YSK'ya yapılacak. YSK, bu itirazları en geç 14 Ağustos günü karara bağlayacak.YSK, kesin seçim sonuçlarını 15 Ağustos'ta ilan edecek.

Başbakan Erdoğan “eniden güçlü Türkiye bir kez daha  küllerinden doğuyor" dedi

Seçim öncesi son söz

   Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya Kent Meydanı'nda düzenlenen mitingde “Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, AK Parti'nin Genel Başkanı olarak belki de benim son mitingim. İstedik ki kapanışın duasını da Konya yapsın, açılışın duasını da Konya yapsın. Yeni bir Türkiye kuruluyor, yeniden güçlü Türkiye bir kez daha  küllerinden doğuyor" dedi.
      Yerel seçimlerde son mitingi Konya'ya bırakma kararı verdiklerini ancak kendisinin mitinge katılamadığını hatırlatan Erdoğan, "Davutoğlu kardeşim ve diğer belediye başkanım, il başkanım o gün burada muhteşem bir miting yaptınız" dedi. Final mitingini de Konya'da yapma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
   "Şimdi burada noktayı koyuyoruz. Ama ben, bu tabloyu gördükten sonra inanıyorum ki Konya tarih yazacak, tarih. 
   Seçim öncesinde 1,5 milyon kardeşimiz bağışta bulundu. Sağolsunlar ve 57 milyon bağışta bulunuldu. Şu ana kadar bu bağışı yapan tüm kardeşlerime çok çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar. Mensubiyet çok önemli, bir lira da 5 lira da olsa bunun yatırılmasının işte muhalefete vereceği bir cevap var.”

Demirtaş,bugün yapılacak seçimlerin önemine dikkat çekti:

Türkiye’nin önü açılacak

   Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir  Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen mitingde, kampanyası süresince gittiği her yerde Türkiye halklarının, barış ve kardeşliği birlikte, korkmadan yaşamayı ne kadar özlediğine tanıklık ettiğini söyledi. 
    Seçim sonuçlarının, çıkacak kardeşlik oylarıyla Türkiye'nin önünü açacağına inancını dile getiren Demirtaş, ülkedeki tüm kesimlerin, kimliklerinden kaygı duymadan, birbirinden, devletten korkmadan yaşamak istediğini vurguladı.
    Demirtaş, kampanyası süresince sunduğu "yeni yaşam çağrısı"nın tüm ülkeye kardeşlik getirmesi dileğinde bulunarak, şöyle konuştu:
   "Hükemetin ırkçı, tekçi, mezhepçi politikalar, 90 yıldır devletin kronikleşmiş hastalıkları nedeniyle birbirimizden korkar hale geldik. Kimliklerimizden, yaşam tarzımızdan taviz vermeden bir arada yaşamanın formülü bulamazsak, birbirimizi her gün düşman ettirmeye devam edecekler. Yan yana durmayı başarırsak, el ele, yürek yüreğe, omuz omuza yaşamayı, mücadele etmeyi başarırsak, aşamayacağımız zorluk yoktur”. 

Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor” dedi ve İhsanoğlu’na destek istedi

Ortadoğu'ya barışı getirecek

   CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan hareket eden seçim otobüsüyle Pendik, Kartal, Maltepe'yi ziyaret etti. Maltepe'de meydanda halka seslenen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bir yol ayrımına geldiğine işaret ederek, "Ya huzurdan yana ya kavgadan yana tavır takınacağız. Ya barıştan yana ya savaştan yana tavır takınacağız. Ya dostluktan yana ya da düşmanlıktan yana tavır takınacağız" diye konuştu.
   Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 14 siyasi partinin cumhurbaşkanlığı için bir isim üzerinde uzlaştığını belirterek, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun barıştan, doğruluktan, dürüstlükten yana olduğunu söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, "57 İslam ülkesine barış getirdi, huzur getirdi. Ortadoğu'yu görüyorsunuz. Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor. O zaman yapacağımız bir şey var. Ortadoğu'da barışı sağlamanın yolu Ortadoğu'da ağırlığı olan birisinden geçer. Kimdir o? Ekmeleddin Bey. Ortadoğu'ya barışı getirecektir, huzuru getirecektir" ifadelerini kullandı.


Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2014, 10:08
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turgay
Turgay - 3 yıl Önce

Yazmiyacaksiniz diye korkmaya baslamistim

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474