banner564

Çalışma yapılıyor

Kurtulmuş, "Biz, kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz" dedi

Çalışma yapılıyor
banner598
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz, kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. İstediğimiz an güvenli bölgeyi oluşturabiliriz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afganistan ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Kobani'de IŞİD'in geri çekilmeye başladığı haberlerinin geldiği anımsatılarak, bunun gelen sığınmacı sayısını etkileyip etkilemediği sorusu üzerine, Kurtulmuş, Kobani'de şu anda sivil nüfusun çok az sayıda olduğuna dikkati çekti.
Kurtulmuş, "Kobani'de hem şehirde hem de etrafındaki kırsal kesimdeki insanların büyük bir kısmı kısa sürede Türkiye'ye geldi. Bizim söylediğimiz çok sayıda sığınmacı gelebilir öngörüsü, Allah muhafaza, savaşın başka bölgelere yayılması ya da Halep gibi önemli şehirlerde ciddi güç dengeleri değişimi sonucu ortaya çıkması muhtemel sayıdır. Bu durumda yüzbinlerce hatta milyonla ifade edilebilecek yeni bir göç dalgası gelebilir. Kobani'den zaten gelecek olanlar geldi, daha fazla Kobani'den göç gelmesi zaten mümkün değil" dedi.
Kurtulmuş, "güvenli bölge" ya da "tampon bölge" oluşturulması halinde Suriye’den gelen sığınmacıların buraya yerleştirilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Bu konuda çok kafa karışıklığı var. 3 tane kavram var uluslarası hukukla ilgili. Bunlardan birisi 'uçuşa yasak' bölge, bir diğeri 'tampon bölge'. Tampon bölge askeri amaçla da olabilir, sivil amaçla da olabilir. Bunlar bizim sınırlarımızın dışında olacak olan şeyler. Bunların olması için ya BM kararı olması lazım ya koalisyon ülkelerinin bu konuda bir karar alması, yaklaşımda bulunması lazım. Bu doğrudan doğruya Türkiye'nin yapacağı birşey değil. Bir de güvenli bölge var. Biz, kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz. Bununla ilgili zaten çalışmalar yapılıyor. İstediğimiz an güvenli bölgeyi oluşturabiliriz. Hem askeri anlamda sınır güvenliğimizi kuvvetlendirmek hem de dışarıda önlenemeyen, tampon bölge denilen yerde önlenemeyen çok yoğun göçmen kitleleri gelirse onları alabilecek güvenli bölge. Bu üçü birbirinden farklı şeyler. Tampon bölge ile güvenli bölge kavramları farklı."
Güvenli bölge oluşturulmasıyla ilgili olarak askeri yetkililerin nerelerin askeri ve mülteci bakımından güvenlikli hale getirilmesi konusunda çok detaylı çalıştığını vurgulayan Kurtulmuş, "Güvenlikli bölge bir tedbir, hazırlık, illa bu adım atılmayabilir de" dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2014, 07:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474