banner564

Dünyanın en cömert ülkesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan140'ın üzerindeki ülkeye, 2014 yılı itibariyle 4,5 milyar dolar yardımda bulunduklarını açıkladı

 Dünyanın en cömert ülkesi
banner598
Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan, Türkiye'nin, 140'ın üzerindeki ülkeye, "bu Müslüman'dır, Müslüman değildir" ayrımı yapmadan yardımlar yaptığını belirterek, "Türkiye, 2014 yılı itibariyle 4,5 milyar dolar yardımla dünyanın en cömert üçüncü ülkesi olmuştur. Bunu gayri safi milli hasılaya oranla ifade edecek olursak, o zaman ülkemiz yardımlarını en fazla artıran ülke olmuştur dünyada. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz, altınımız, yer altı zenginliklerimiz yok, ama Anadolu büyüklüğünde bir vicdanımız var" dedi.
   Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uludağ Üniversitesince düzenlenen "Türkiye'nin İnsani Diplomasisi" konulu panele ve üniversite senatosu tarafından kendisine verilen fahri doktora tevcih törenine katıldı.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, millete ve insanlığa yaptığı üstün hizmetler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, üniversite senatosu tarafından uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı verildiğini açıklayarak, Erdoğan'a fahri doktora beratını taktim etti. Takdim sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan cübbe giydi. 
   
"Dünya kilo olarak var da vicdan olarak yok"

   Panelistlerin Türkiye'nin insani yardım politikaları konusunda paylaştığı fikirleri anımsatanErdoğan, Türkiye'nin son 13 yılda kat ettiği mesafenin, yaşadığı büyük dönüşümün en net şekilde görüldüğü alanlardan birisinin insani yardımlar olduğunu, bu konuda hiçbir ülkeyle mukayese edilemez başarılar elde edildiğini anlattı. 
   "2002'den önce, 'alan el' durumunda olan bir Türkiye'den, hamdolsun 'veren el' konumuna yükselen bir Türkiye'ye ulaştık" diyen CumhurbaşkanıErdoğan, 2002'de 85 milyon dolar dış yardım yapan Türkiye'nin bugün 5  kıtada 140'ın üzerinde ülkede değişik alanlarda bu yardımlarına devam ettiğini bildirdi.
Erdoğan, "Türkiye, 140'un üzerindeki ülkeye, 'bu Müslüman'dır, Müslüman değildir', asla bu tür ayrımlar yapmadan, 2014 yılı itibariyle 4,5 milyar dolar yardımla dünyanın en cömert üçüncü ülke olmuştur. Bunu gayri safi milli hasılaya oranla ifade edecek olursak, o zaman ülkemiz yardımlarını en fazla artıran ülke olmuştur dünyada. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz, altınımız, yer altı zenginliklerimiz yok, ama Anadolu büyüklüğünde bir vicdanımız var" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki şiddetten kaçarak canlarını kurtarmak için sığınan 2,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bunu insani, vicdani ve bir de tabi ensar ruhuyla yapıyoruz. Bu misafirlerimiz için bugüne kadar yaptığımız harcamalar 9 milyar dolar biz şu ana kadar destek verdik. Bunun içindeki rakam, yabancılardan bize gelen destek 417 milyon dolardır. 'Dünya nerede' diye sorduğunuz zaman, maalesef dünya kilo olarak var da vicdan olarak yok. Etrafımızı saran ateş çemberine, komşularımızdaki istikrarsızlık ve çatışma ortamına rağmen, hem ekonomimizi, hem de merhametimizi, insanlığımızı büyüterek biz oraya taşıdık. Zira biz öyle bir medeniyetin mensuplarıyız”

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2015, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474