banner564

Eski aletler değerini koruyor

Kars'ta çiftçiler, gelişmiş makinelerin yanı sıra tırpan, dirgen, at tırmığı kullanmaya devam ediyor

Eski aletler değerini koruyor
banner598
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde asırlardır kullanılan tarım aletleri, bugün de çiftçilerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
İlçe ile köylerde geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, traktör, biçerdöver ve diğer gelişmiş makinelerin yanı sıra tırpan, dirgen, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletlerini kullanmaya devam ediyor.
İlçeye 5 kilometre uzakta bulunan Alisofu köyündeki çiftçiler, hayvanları için mera ve çayırlarda yılın ilk otlarını biçmeye başladı. Çayırda toplanan çiftçiler, tırpanlarını örste dövdükten sonra "masat" dedikleri bileme taşıyla keskinleştirip ot biçiyor. Biçilen otlar, dirgen ve at tırmığıyla toplanıyor.
Düz alanda otları traktörle biçen çiftçiler, engebeli arazide ise asırlardır kullanılan tırpan, dirgen ve at tırmığıyla çalışıyor.
Hasat yapan çiftçilerden Halis Akın, AA muhabirine, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin eski tarım aletlerini kullanmayı sürdürdüğünü, modern makineler olmasına rağmen her zaman bu araçlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2015, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474