banner564

“Hedefi Arap alfabesi”

CHP'li Hamzaçebi, Osmanlıca açıklaması üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi

“Hedefi Arap alfabesi”
banner598
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asıl hedefinin Arap alfabesini geçerli kılmak olduğunu söyledi.
Hamzaçebi, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Din Şurası'nda, "Osmanlıca öğrenilecek, öğretilecek" diye adeta emir verdiğini söyledi. Hamzaçebi, Erdoğan'a, "Artık siz başbakan, hükümet değilsiniz. Bu konular sizin yetki alanınızda değil, bu konularda konuşmamanız gerekiyor. Görüşünüzü ifade edebilirsiniz ama emir kipiyle konuşmanız, hukuka uygun değil" diye seslendi.
Erdoğan'ın derdinin Osmanlıca'nın, Arap harfleriyle yazılan Türkçe'nin vatandaşlara öğretilmesi, kültür kaynaklarıyla vatandaşların buluşturulması, kültür zenginliğinin vatandaşlara açılması olmadığını savunan Hamzaçebi, görünüşte konuyu böyle sunduğunu ancak böyle bir hedefinin bulunmadığını ileri sürdü.

'Kinin ifadesi'
Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun asıl hedefi laiklik, cumhuriyet , cumhuriyetin temel değerleri, modernleşmeyle hesaplaşmaktır. Asıl derdi Arap alfabesini bir şekilde Türkiye'de geçerli kılmaktır. Söylemek istediği budur.

'Hülagü benzetmesi cahillik'
Din Şurası'ndaki konuşmasında Atatürk ile Hülagü arasında benzerlik kuruyor. Harf devrimini kast ederek, bunun bir benzerini geçmişte Hülagü yapmıştır diyor. Moğol İmparatoru Hülagü, Bağdat'ı, o dönemin en büyük kütüphanesi olan Bağdat Kütüphanesi'ni yakıp yıkmıştır. Hülagü tam bir kültür kıyımı yapar. Onu örnek veriyor. Türkiye'nin, Atatürk'ün yaptığının bir benzerini geçmişte Hülagü yapmıştır diyor. Kin ile konuşuyor.
Atatürk ile Hülagü arasında benzerlik kurmak, Atatürk'ü Hülagü'ye benzetmek en masum ifadeyle cehaletin örneğidir. Cahil dersem, onun gerçek tutumunu doğru ifade etmiş olmam. Tarihi akılla, yürekle, kalp gözüyle okumuyor, kinle okuyor. Tarihe kinle bakan kişi, cumhuriyet tarihine, son 200 yıldır Türkiye'nin modernleşmesi olarak ifade ettiğimiz, Osmanlı'da da kökleri olan modernleşme tarihine kinle bakıyor. Kinin ifadesi."

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474