banner564

İkinci ‘şok’

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, Çevik Kuvvet Polisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesi ‘provokasyon’ olarak nitelendirildi

İkinci ‘şok’
banner598
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizinin, diplomatik temaslar sonucunda düzelmeye başladığı bir dönemde ikinci ‘şok’ yaşandı. Rusya’nın, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Çevik Kuvvet Polisi Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucunda hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hain suikast olayını ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi.  
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam yaptığı açıklamada, Putin ile telefon görüşmesi yaptıklarını belirtirken “Bu bir provokasyondur. Ama bu provokasyona gelmeyecek kadar Rusya ve Türkiye irade sahibidir Bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü olması konusunda mutabık kaldık” dedi. Erdoğan, Andrey Karlov’un alçakça ve hunharca katledilmiş olmasını nefretle kınadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıya ilgili olarak "Biliyoruz ki bu Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecini özellikle bozmaya yönelik bir provokasyondur ama bu provokasyona gelmeyecek kadar Rusya yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yönetimi de irade sahibidir. Bu akşamki görüşmede (Putin) özellikle uluslararası terörle mücadelede bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü çok daha farklı olması konusunda da mutabık kaldık. Olayı başından itibaren gerek şahsım, gerek İçişleri Bakanımız, gerek Sağlık Bakanımız tüm ilgili arkadaşlar yakından takip ediyoruz. Bu süreç içerisinde ülkem ve milletim adına Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin’in şahsında tüm dost Rus halkına taziyelerimizi tekraren, özellikle iletmek istiyorum." diye konuştu.

Saldırgan da öldürüldü
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Büyükelçi Karlov, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde katıldığı bir resim sergisinde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Karlov'u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıktığı öğrenilen saldırgan ile özel harekat polisleri arasında çatışma çıktı. Vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Karlov, polis ile zanlı arasındaki çatışma devam ettiği için bir süre olay yerinde beklemek zorunda kaldı.
Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan öldürüldü. Saldırganın öldürülmesinden sonra ağır yaralı olan Büyükelçi Karlov, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Ancak Karlov yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Saldırgan polis çıktı
Rus Büyükelçi Andrey Karlov'u öldüren saldırganın polis memuru Mert Altıntaş olduğu öğrenildi. Altıntaş'ın görevli olmadığı belirtildi. Rus büyükelçiye 5 el ateş eden kişi Çevik Kuvvette görevli, polis memuru Mert Altıntaş olduğu belirlendi. 1994 Aydın Söke doğumlu Altıntaş çatışma sonucu ölü ele geçirildi. Altıntaş’ın, saldırıyı gerçekleştirdiği yerde herhangi bir görevi olmadığı belirtildi.

3 kişi yaralandı
Saldırıda 3 kişinin de hafif şekilde yaralandığı kaydedildi.  Başsavcılıktan yapılan açıklamada, saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında saldırganın ve ailesinin evinde arama yapıldığı bildirildi. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gitti. Başbakan Binali Yıldırım da olayla ilgili Soylu'dan bilgi aldı. 

Dışişleri Bakanlığı: Türk-Rus dostluğunu gölgelemeyecek
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırının Türk-Rus dostluğunu gölgelemeyeceği belirtildi. Açıklamada, "Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'dan açıklama
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıya uğramasına ilişkin Rusya Dışişleri'nden ilk açıklama geldi. Bakanlık sözcüsü Mariya Zaharova, Karlov'a düzenlenen saldırının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündemine taşınacağını ifade etti. Bakanlık açıklamasında, yetkililerin Türk makamlarıyla iletişim halinde olduğu belirtildi. Daha sonra gelen açıklamada ise Karlov’un hayatını kaybettiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirdi. Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “Rusya Federasyonu tarihinde trajik bir gün” dedi. Zaharova, Karlov'un vurulduktan kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini ifade etti. “Terörizm geçemeyecek! Kararlı bir şekilde terörizmle savaşacağız” diyen Zaharova, şunları söyledi: “Bu olağanüstü diplomatın hatırası, terörle mücadele için çok şey yapan bir adamın hatırası, sonsuza dek kalplerimizde kalacak.”
Karlov’un vurulmasını terör saldırısı olarak gördüklerini belirten Zaharova, olayı BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşınacağını ifade etti. Rusya Meclisi’nin alt kanadı Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutski, yaşanan bu olay sonrası Ankara-Moskova ilişkilerinde bir soğuma olmayacağını söyledi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç ise “Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirmek istiyorlar” dedi.
Klintseviç, “Bu saldırı birçok terör saldırılarının ardından gerçekleşti. Türkiye’nin ilgili servislerinin güvenlik önlemlerini almaları gerekiyordu” dedi.

"Suriye'nin hesabını vereceksiniz"
Saldırganın ayrıca silahını ateşlemeden önce "Ya Allah Bismillah... Suriye'de sivillere bomba yağdırdınız. Suriye'nin intikamı alınacak" diye bağırdığı iddia edildi. Saldırganın üzerinden çıkan kimlik ile ilgili araştırmaların devam ettiği belirtildi. 

"Üçlü zirve iptal edilmeyecek"
Saldırının bugün Moskova'da Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılacak Suriye konulu kritik toplantı öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da saldırı haberini Moskova yolunda aldı. Bir Rus parlamenter ise Moskova'daki üçlü zirvenin iptal edilmeyeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2016, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474