banner564

İlginç bir tesadüf

Yunanistan’ın, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği askeri darbenin bir benzeri 42 yıl sonra aynı günde Türkiye’de yaşandı

İlginç bir tesadüf
banner598
Tüm dünyanın dikkatleri önceki akşam Fransa’nın Nice kentinde düzenlenen terör saldırısına yönelmişken, dün gece ‘askeri darbe’ girişimiyle Türkiye gündemin ilk sırasına yerleşti. İlk haberlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke yönetimine el koyduğu ve Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın rehin alındığı belirtilirken, daha sonra değişik bilgiler gelmeye başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım halka meydanlara inme çağrısında bulundu. Bir süre kapatılan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın daha sonra açıldığı duyuruldu.
Türkiye’de dün gece meydana gelen darbe girişiminin, 15 Temmuz 1974’te Yunan askeri cuntasının Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbe ile aynı güne denk gelmesi dikkat çekti. Dün gece Lefkoşa’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda vatandaş darbe aleyhtarı gösteri yaptı. 

Türkiye uyumadı…
Türkiye dün gece saat 22.00’den bu sabah saatlerine kadar gergin bir gün yaşadı. İstanbul ve Ankara’da tanklar sokağa indi, TSK’dan yapıldığı iddia edilen açıklamada ordunun yönetime el koyduğu ifade edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ise yaptıkları açıklamada milli iradeyi temsil eden siyasi iktidarın görev başında olduğunu bildirdi. Türkiye’de nefeslerin tutulduğu darbe girişiminde bazı bölgelerde zaman zaman çatışma yaşandı. Kesin olmayan bilgilere özellikle Ankara’da ölü ve yaralıların olduğu, bazı binaların bombalandığı ifade edildi.

Türkiye’yi şok eden açıklama
TSK'dan yapıldığı iddia edilen açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.
Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz." denildi.

Erdoğan: Bunun bedelini ödeyecekler
TSK'dan yapıldığı iddia edilen ülke yönetimine el konulduğu yönündeki açıklamanın ardından Marmaris'te bulunan Erdoğan, “Bu kalkışmayı yapanlardan yargı önünde hesap sorulacaktır” diye konuştu.
Erdoğan, “Bugünkü gelişme, silahlı kuvvetlerdeki bir azınlığın kalkışma hareketedir. Ülkemizin birliği beraberliği ve bütünlüğüne inanıyorum ki milletçe vereceğimiz güzelce bir cevapla gerekli cezayı alacaklardır. Meydanı onlara bırakamayız. Kararlı bir şekilde üstüne gideceğiz. Milletime de bir çağrı yapıyorum. Milletimi havalimanına, meydanlara davet ediyorum. Bundan sonra böyle bir şeyi tanımamız mümkün değil” dedi.

Yıldırım: Bu gibi kalkışmalara pabuç bırakmayacağız
Başbakan Binali Yıldırım, askeri darbe girişimine ilişkin olarak, "Vatandaşın, milletin seçtiği, milletin iradesini temsil eden hükümet iş başındadır. Bunun iş başından gitmesi ancak milletin kararı ile olur. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar da en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Bu gibi kalkışmalara pabuç bırakmayız" dedi.

Kılıçdaroğlu: Demokrasimize sahip çıkıyoruz
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyet'e ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz. Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet  Halk Partisi, Parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıdır" dedi.

Bahçeli: Her sorunun çözüm yolu demokrasidir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, darbe girişine yönelik yaptığı açıklamada, "Geleceğimizi karartacak, milli birlik ve bütünlüğümüzü sabote edecek her türlü müdahaleye milletçe mesafeli durmamız şarttır ve tarihi bir sorumluluktur. Nitekim hiçbir kalkışma kabul edilemeyecektir. Askeri darbe teşebbüsünde bulunanların derhal hukuka teslim olmaları en samimi beklentim ve tavsiyemdir" dedi. 

Darbe girişiminin KKTC’ye yansımaları 
Türkiye’deki darbe girişiminin Kuzey Kıbrıs’a da yansımaları oldu. Cumhurbaşkanlığında Türkiye’deki gelişmeler yakından takip edildi.
Cumhurbaşkanı Akıncı yaptığı açıklamada, “Dünya’nın hiçbir yerinde demokrasi dışı hiçbir hareket kabul edilemez. Kıbrıs Türk halkı ile yakın ilişkisi olan Türkiye’nin de yoluna çoğulcu, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle devam etmesi, sorunlarını bu çerçevede çözümlemesi hem Türkiye hem de bölgemiz için büyük önem taşıyor” dedi.
Öte yandan GKK ve Barış Kuvvetleri Komutanı, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Türkiye'deki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. KKTC'de, GKK ve KTBK’nın Anayasal çerçevedeki görevlerine emir komuta zincirine uygun bir şekilde devam ettiği bildirildi.

Darbe girişimi protesto edildi
Ayrıca, Türkiye’deki olaylara tepki gösteren çok sayıda vatandaş, Lefkoşa Büyükelçiliği önüne giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti lehine slogan attı. Darbe girişimini protesto etti. 

Uçuşlar durdu…
Darbe girişiminde bulunanlar tarafından İstanbul Atatürk Havalimanının ele geçirilmesinin ardından, İstanbul’dan Kuzey Kıbrıs’a gelecek ve Ercan’dan Atatürk Havalimanı’na gidecek seferler durdu. Türkiye’deki darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından uçuşların bu sabah saatlerinde normale dönmesi bekleniyor…

Kanal D ve CNN Türk yayını kesildi
Öte yandan Diyalog Gazetesi baskıya verildiği 04.00 sıralarında İstanbul’daki Doğan Medya Grubuna bağlı Kanal D ve CNN Türk televizyonlarına darbe girişiminde bulunan güçler girerek yayını durdurdu.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473