banner564

Şah Fırat Operasyonu

Türkiye, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşıdı

Şah Fırat Operasyonu
banner598
Türkiye, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşıdı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Süleyman Şah Türbesi'nin ve Saygı Karakolu'nun Suriye içindeki geçici nakil işleminin 22 Şubat 2015 tarihinde tamamlandığı belirtilerek nakil işleminin, türbenin ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde değişiklik anlamına gelmediği vurgulandı.
Açıklamada, Suriye'de devam eden çatışmaların ve istikrarsızlık ortamının, Türkiye-Suriye sınırından 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi risk oluşturduğu ifade edildi.
Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun, uluslararası hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş Türk toprağı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Türbe ve müştemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyeti geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975'te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye'de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmuştur" denildi.
Bu arada, diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, gelişmelerle ilgili Türkiye, Suriye'ye bilgi notası verdi.

Davutoğlu: Başarı ile sonuçlandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün saat 21.00’den itibaren eş zamanlı olarak başlatılan ‘Şah Fırat’ adlı operasyonun saat 06.03 sıralarında başarı ile sonuçlandığını açıkladı. Davutoğlu, ''Tek kaybımız olmuştur intikal başladığı sırada bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.” dedi.

Bir asker şehit oldu
Davutoğlu, eşzamanlı ‘Şah Fırat’ adlı operasyonuna 39 tank, 57 zırhlı araç, 572 personel, 200 araç ile gerçekleştirildiğini ve 4 kol halinde saat 00.30 sıralarında karakola ulaşan personelin hiçbir engel ile karşılaşmadığını kaydetti. Karakoldaki askerlerin tahliyesi ve manevi emanetlerin dini merasimle güvenli şekilde Türkiye’ye taşınmasının ardından karakoldaki yapıların, kullanılamaz hale getirildiğini söyleyen Davutoğlu, en son askerlerin 06.03’de operasyon sonrası Türkiye topraklarına geri döndüğünü söyledi. Davutoğlu, ''Tek kaybımız olmuştur intikal başladığı sırada bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.” dedi.

Tarbzon’a ateş düştü
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun tahliyesi sırasında şehit olan astsubay Halit Avcı’nın naaşı memleketi Trabzon’a getirildi. Şehit askerin naaşını annesi, babası, 8 aylık hamile eşi ve yakınları gözyaşlarıyla karşıladı.

Genelkurmay açıklama yaptı
Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin, "Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474