banner564

Zor günler geride kaldı

TÜSİAD’ın toplantısında konuşan Erdoğan, geçmişte yaşanan krizlerden örnek vererek, “İşler ne zaman iyi gitse darbe olurdu” dedi ve 12 yılda Türkiye’nin güçlendiğine vurgu yaptı

Zor günler geride kaldı
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de öyle bir sistem, öyle bir döngü inşa edilmiş ki ne zaman işler iyiye gitse, ne zaman herkesin kazanmaya başladığı bir süreç başlasa işte o zaman darbe olmuş, o zamanlarda müdahale olmuş, o zamanlarda kaos ortaya çıkmış, kriz ortaya çıkmış" dedi.
Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Four Seasons Otel'de düzenlenen 2014 yılının ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına onur konuğu olarak katılarak, bir konuşma yaptı.
Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: "2003-2014 arasında Başbakanlık vazifesini ifa ettiğim yıllar boyunca, bildiğiniz gibi hükümetlerimizin en öncelikli gündem maddesi ekonomi oldu. Burada bulunan hemen her arkadaşımız Türkiye'de 2000 ve 2001 hatta 2002 yıllarında yaşanan krizleri eminim ki hatırlıyorlar. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki o büyük kriz aslında büyük bir sıkışmanın neticesi olarak ortaya çıkmıştı. Her ne kadar bir anayasa kitapçığının fırlatılması krizi tetiklemiş olsada aslında 10 yıllardır devam edegelen istikrarsızlık, belirsizlik, koalisyon dönemleri kriz enerjisinin birikmesine yol açmış, o enerji de birden bire açığa çıkarak, tüm dengeleri altüst etmişti." 

"28 Şubat kimseye kazandırmadı"
28 Şubat ve sonrasında başlayan sürecin, hiçkimseye hiçbir şey kazandırmadığının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bunun istisnaları olmuş olabilir, 28 Şubat darbesi çok küçük bir azınlığın, mutlu bir azınlığın çok ciddi manalarda maddi kazançlar elde etmesini sağlamış olabilir. Ancak ülkenin geneline baktığınızda sanayiciden ihracatçıya, kobilerden esnafa, işçiden memura, çiftçiden köylüye, yoksula, işsize kadar herkes ama herkes o süreçte ciddi kayıplar yaşadı. 2002 yılından geriye doğru bakıldığında aslında bunun bir kısır döngü olarak Türkiye'nin önündeki en büyük sorun olduğunu hepimiz gördük. Bakın bu noktanın üzerinde özellikle durmak istiyorum. Türkiye'de öyle bir sistem, öyle bir döngü inşa edilmiş ki ne zaman işler iyiye gitse, ne zaman herkesin kazanmaya başladığı bir süreç başlasa işte o zaman darbe olmuş, o zamanlarda müdahale olmuş, o zamanlarda kaos ortaya çıkmış, kriz ortaya çıkmış."

Türkiye büyüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin, 2003-2013 arasında ortalama yüzde 5 büyüme kaydettiğini belirterek, "Bu yıl itibarıyla yüzde 3 gibi bir büyüme tahmin ediliyor. Temennimiz bunun çok çok üstünde olması, yüzde 5'i yakalamak" dedi.

Ağızlarını bıçak açmadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi kıyasıya eleştirenlerin, 'ananas' meselesinde ağızlarından bir söz çıkmadı. Her türlü hakareti yapanların 'tesbih' meselesinde, 'rafineri' meselesinde ağızlarını bıçak açmadı" dedi. 
Açık konuşmayı sevdiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: 
"Şimdi hiç kimse kusura bakmasın samimi konuşacağım. Çünkü benim gizli ajandam yok, açık konuşmayı severim. Mesela bir bankamızın yönetim kurulu başkanı çıkıyor, bir ifade kullanıyor. Son yıllarda istikrara güvenliğimize, birliğimize yönetim kurulları olarak bu tür yönelik saldırılara atıfta bulunarak, son derece karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Neymiş? Elde edilen başarılara gölge düşmüş. Neymiş? Türkiye'nin yurt dışında itibarı zedelenmiş. Neymiş? Hukuk sistemi sorgulanmaya başlanmış. Bunu söyleyen şahsın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı banka için bir inceleme yaptırdım, son 12 yılda aktifleri 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş. Şimdi değerli arkadaşlar; kusura bakmayın. Yani artık yan gelip yatan bir başbakan yok, şimdi Cumhurbaşkanıyım, cumhurbaşkanı da yok. Bir şey söylendiği zaman bunları inceleyen, incelettiren... Nedir ne değildir, hakikaten nerede bir yanlış var, bunu takip etmek durumundayız. Çünkü eğer gerçekten böyle bir şey varsa, geri sayıyorsak, geri gidiyorsak kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Çünkü bu ülke, hepimizin, 77 milyonun. Çok daha iyi bir noktaya gelmemiz lazım. Ben tabi bunu görünce el insaf dedim. Kast edilen nedir? Az önce sayın Başkan da söyledi. Bakın, Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri... Bu çirkin, bu ihanet girişimlerinin karşısında dimdik durduğumuz için son 12 yılda kazancına kazanç katmış olanlar çıkıyor, rahatsızlık ifade ediyor."

"6 sıfır atılırsa anırırım diyenler oldu"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "paradan 6 sıfır atacağız" dediklerinde, "Taksim Meydanı'na çıkarak, anırırım" diyen köşe yazarlarının bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Ne oldu? 6 sıfırı attık. Enflasyon düştü, tek haneye geldi. Hani anıracak olanlar? Yok. Bu gerçekleri de görmemiz lazım. Bölgesel krizlerin de hepsini yakından takip ediyoruz. Bunlar da gelip geçici.
Irak olsun, Suriye olsun er ya da geç bizim de yoğun çabalarımızla buralarda da istikrar hakim olacak ve Irak'ta da Suriye'de de toprak bütünlüğünden yanayız. Filistin'de adil bir çözümden yanayız. Tüm buralarda yaşanan hadiseler nedeniyle iş dünyamız umutsuz olmayacak. Türkiye inşallah bu bölgesel krizlerden de güçlenerek çıkan bir ülke olacak. Hepimiz inanıyorum ki Türkiye'nin geleceğine yönelik aynı istikamete bakıyoruz ve aynı, büyük Türkiye için mücadele veriyoruz."

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2014, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473